Fler jobb och bostäder till Kiruna och Gällivare 2020-11-23, kl 15:30

Fler jobb och bostäder till Kiruna och Gällivare

Det kommer att skapas 2000-3000 nya jobb i Kiruna och Gällivare när LKAB storsatsar med en övergång till vätgasbaserad, koldioxidfri process för att tillverka järnsvamp. Riksbyggen har sedan tidigare en långsiktig plan att bygga cirka 250 nya bostäder i Malmfälten och välkomnar LKAB’s satsning.

– På Riksbyggen är mycket glada över satsningen LKAB gör och som kommer att få stor betydelse för hela regionen. Riksbyggen vill som långsiktig samhällsbyggare bidra till regionens tillväxt genom att fortsätta vårt framgångsrika byggande av hållbara bostäder i både Gällivare och Kiruna, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Riksbyggen har tidigare i år gett klartecken för byggandet av Brf Fjällblicken i Kiruna. Brf Fjällblicken är Riksbyggens andra etapp i området Luossavaara i Kiruna och inflyttningen är planerad att ske under våren 2022. I oktober var det inflyttning i Brf Midnattssolen på Repisvaara - Riksbyggens första bostadsprojekt i Gällivare i samband med samhällsomvandlingen

– Det är väldigt roligt att Riksbyggens första etapp i Gällivare nu är klar, ett viktigt bidrag i den pågående samhällsomvandlingen. Nästa planerade projekt i Gällivare är Brf Norrskenet längs Norskavägen. Här är tanken att uppföra nya bostadsrätter i varierande storlek med tilltalande läge nära både natur och centrumkärna, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.

Brf Midnattssolen har ett fint läge vid foten av skidbacken Dundret, granne med skidspår och promenadstråk. Totalt handlar det om 40 lägenheter fördelade på två hus om vardera fem våningar. Brf Norrskenet är fortfarande under planeringsstadiet och alla detaljer är ännu inte satta.

År 2017 ingick Riksbyggen ett samarbetsavtal med LKAB i syfte att bygga 250 nya bostadsrätter i Gällivare och Kiruna över tid. Det handlar om ett långsiktigt arbete där Riksbyggen är en aktiv aktör i samhällsomvandlingen.

För mer information:
Lars Lundgren, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad, 0768-373507
Lars.lundgren@riksbyggen.se

Bilder