Pressinbjudan: H.K.H. Prins Carl Philip delar ut pris för bästa samarbete mellan kultur och näringsliv 2019-05-21, kl 10:00

Pressinbjudan: H.K.H. Prins Carl Philip delar ut pris för bästa samarbete mellan kultur och näringsliv

I fjol vann Riksbyggen titeln Swedish Arts and Business Award för skapandet av Solar Egg, ett samarbete mellan konstnärsduon Bigert & Bergström och Riksbyggen. Inför årets prisutdelning står Riksbyggen som värd för middagen vid prisutdelningen när 2019 års vinnare ska koras.

Föreningen Kultur & Näringsliv arrangerar Swedish Arts & Business Awards. Priset delas ut sedan 1993 och syftar till att uppmuntra till långsiktigt hållbara och affärsmässiga kultursamarbeten.

Årets prisutdelning sker på Nobel Prize Museum vid Stortorget i Stockholm den 27 maj. Prisutdelare är H.K.H. Prins Carl Philip och under middagen blir det tal av bland andra Magnus Lagerkvist, styrelseordförande Kultur&Näringsliv, och Riksbyggens vd Leif Linde. De nominerade till årets pris är:

  • Göteborgs Symfoniker/Stendahls AB – En App, OCTOMONK, har tagits fram för att underlätta inlärandet för ungdomar baserad på verifierad forskning, med mycket gott resultat.
  • Mölndals Stadsmuseum/Citycon – Citycon upplät utrymme i Mölndals Galleria för museet som gav 28 000 nya besökare och 70 programpunkter för ny publik under 16 veckor.
  • Vandalorum/Värnamo – Det regionala näringslivet i tre län har skapat en samlingsplats för konst och design i Värnamo i syfte att stärka kreativiteten i både företag och region.

Succé för fjolårsvinnaren Solar Egg
– Solar Egg är ett finstämt möte mellan samhälls- och affärsnytta och konst och arkitektur på internationell nivå. Swedish Arts & Business Awards är ett erkännande av det arbetet, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Norr/Öst.

Solar Egg har sedan förr året visats upp på Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn och American Swedish Institute i Minnesota. Den 12 juni i år invigs Solar Egg längst ut på den 628 meter långa bryggan i Rättvik, med det passande namnet Långbryggan.

Solar Egg ritades av Bigert & Bergström på uppdrag av Riksbyggen som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. För de kommande tio åren har Riksbyggen och LKAB tecknat ett avtal som kommer att skapa 250 nya lägenheter i Malmfälten.

Läs mer om Solar Egg

Prisutdelningsceremonin startar klockan 18.00 och prisutdelningen sker cirka 21.00 den 27 maj. Moderator är Therese Berg, hållbarhetschef Riksbyggen.

Media är varmt välkomna att delta!

Föranmälan senast den 26 maj krävs. Föranmälan görs via mejl till: hakan.andersson@riksbyggen.se

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:

Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

Bilder