Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Riksbyggens webb. Om cookies på riksbyggen.se.

Ok
Stäng sök

Mot en mer hållbar framtid

Hållbarhetsfrågorna driver oss på Riksbyggen framåt varje dag. De ger oss energi att flytta gränserna för att hitta nya och ännu bättre sätt att bygga och ta hand om bostäder på.

Vi bygger och sköter inte inte bara om bostäder, bostadsområden, samhällen och städer för människan. Vi gör det för vår planet. Och för en mer hållbar framtid. Tillsammans med forskare, näringslivet, Göteborgs Stad och engagerade invånare utvecklar vi något vi kallar Positive Footprint Housing.

Vad är Positive Footprint Housing?

Många tror att en byggnad räknas som hållbar bara den är miljöklassad. Men hållbarhet är betydligt mer komplicerat än så. Med Positive Footprint Housing vill vi flytta gränserna för vad som är hållbart på riktigt. 

Positive Footprint Housing är ett projekt där vi vill hitta nya sätt att bygga och ta hand om bostäder som är bra för människor, miljön och ekonomin, både nu och i framtiden.

Hållbar utveckling går som en röd tråd genom projektet. Det betyder att vi jobbar för att människans behov ska tillfredsställas utan att vi äventyrar kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samarbete med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE – Research Institutes of Sweden.

 

Vill du veta mer?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange e-post*

Framtidens bostäder

Hur kan man använda gamla bussbatterier? Och går det att bygga hus som skapar mer energi än vad de gör av med?

Få svaren här

Hur bygge man hållbart?

Många tror att en byggnad räknas som hållbar bara den är miljöklassad. Med Positive Footprint Housing vill vi flytta gränserna för vad som är hållbart på riktigt.

Mer om hållbart byggande

Här bygger vi

Första praktiska tillämpningen är Brf Viva, ett flerbostadshus i grönområdet mellan Dr Allards gata i Guldheden och Chalmers i Göteborg.

Se våra aktuella projekt

Arkitektur

Hållbar arkitektur måste vara tillåtande för ändrade behov. Rummen ska kunna fyllas med olika verksamheter, men samtidigt behålla generella arkitektoniska kvaliteter.

Läs mer om hållbar arkitektur

Ett samarbete som gör skillnad

Det som är unikt med Positive Footprint Housing är det tvärvetenskapliga samarbetet och utbytet av nya rön, insikter, kunskaper och innovationer.

Läs mer om projektet

Forskning och utbildning

Kombinationen av forskare, studenter, näringsliv, medborgare och arbetssätt gör PFH till Sveriges mest innovativa bostads- och stadsutvecklingsprojekt.

Läs om forskning och utbildning