Solar Egg – ett unikt konstprojekt

Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg skapades av Bigert och Bergström 2017.

Solar Egg på i Jukkasjärvi

Solar Egg och framtiden

I april 2017 överraskade Riksbyggen Kirunaborna med ett unikt konstprojekt – Solar Egg. Syftet med projektet är att skapa utrymme för samtal och visa på Riksbyggens roll som långsiktig samhällsutvecklare i samband med stadsflytten i Kiruna. På uppdrag av Riksbyggen skapade konstnärsduon Bigert & Bergström en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse. Detta eftersom Kiruna kommer att genomgå en omfattande förändring när hela staden flyttas på grund av utvinningen av järnmalm. Bastun en traditionell plats för samtal och samhället och framtiden. Bastuupplevelsen är härlig men även utifrån är Solar Egg spännande att se, med sina 69 guldplåtar.

Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under tio år. Först ut var Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara. Därefter kom Brf Fjällblicken.Luossavaara var också den första platsen där Solar Egg ställdes upp för första gången.

Solar Egg på i Jukkasjärvi

Välbesökt bastu

Sedan Solar Egg kläcktes i Kiruna har det gästspelat på en rad platser runtom i världen. Sommaren 2019 kunde till exempel besökare i Rättvik boka ett bad längst ut på Långbryggan i Siljan. I mars samma år satte det Malmfälten och Kiruna på kartan vid ett besök på American Swedish Institute, Minneapolis, Minnesota i USA.

Sedan april 2017 har bastun även besökt Björkliden (sommaren 2017), Paris (hösten 2017), Artipelag, utanför Stockholm, och utställningen "I stormens öga"  (våren 2018), Gällivare (sommaren 2018) och Köpenhamn (hösten 2018).

Solar Egg rummer 8 personer och nästan 5000 personer har testat den unika bastuupplevelsen.

I samband med Solar Eggs besök på Svenska Institutet i Paris fick bastubadare förmånen att använda en kimono särskilt formgiven för Solar Egg av den svenska modedesignern Diana Orving.

En mobil konstruktion

Solar Egg är tillverkat av guldpläterad rostfri spegelplåt och dess fasetterade form reflekterar omgivningen i en mångfald olika spegelbilder. Interiören är byggd i trä med väggpaneler och golvtrall av furu och laven av aspträ. Belysningen inuti ägget drivs av solceller.

Själva hjärtat i bastun utgörs av en vedeldad bastuaggregat utformat som ett mänskligt hjärta av järn och sten. Temperaturen i bastun pendlar mellan 75° och 85° Celsius.

Prisbelönt design

För sitt samarbete kring Solar Egg har Riksbyggen och Bigert & Bergström utsetts till vinnare i årets Swedish Arts & Business Awards. Priset delades ut den 23 april 2018 och tävlingen har anordnats sedan 1993 och syftar till att uppmuntra till långsiktigt hållbara och affärsmässiga kultursamarbeten.

Solar Egg för Riksbyggen har tidigare tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har även vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards. 2019 nominerades Solar Egg i Dezeen Awards.

När världsomspännande guidesajten Time Out i november 2018 släppte en lista över 50 saker du bör uppleva i världen under din livstid, placerade de ett bastubad i Solar Egg på tredje plats. Den vackra formen har lockat till tiotusentals att ta fram kameran och hittills har över en miljard människor kunnat läsa om ägget i nyhetsrapportering och social media.

Bok om Solar Egg

I juni 2019 släpptes boken om Solar Egg på förlaget Art and Theory med tankarna bakom konsten, samtiden och varför samtalet är så centralt för konstnärsduon Bigert & Bergström. Komplett med storslagna bilder av fotografen Jean-Baptiste Béranger. Den inbundna boken finns att köpa i förlagets webshop för alla som älskar bastu, konst och design. Den inbundna boken finns att köpa i deras  webshop för alla som bastu- och designfantaster.

Foto: Emil Fagander

Fakta Solar Egg

  • Solar Egg skapades av svenska konstnärsduon Bigert & Bergström april 2017 på uppdrag av Riksbyggen.
  • Det är 4,5 meter högt och 12,6 meter i omkrets.
  • Vikt 2750 kg.
  • Vedkaminen är formad som ett människohjärta och väger 750 kg.
  • Montering av de 69 gyllene plåtarna med hjälp av 1512 skruvar tar 4 till 5 dagar.

För mer information:

Mathias Sandberg, Marknads- och försäljningschef Stockholm/Uppland/Norr
Email: mathias.sandberg@riksbyggen.se
Phone: +46 8 553 63 511
www.facebook.com/riksbyggen

Är du journalist och söker mer information och bilder på Solar Egg, kontakta Riksbyggens presschef Håkan Andersson.