Årets Hållbarhetsförening 2021

I tävlingen Årets Hållbarhetsförening som anordnas av Riksbyggen har bostadsrättsföreningar möjlighet att få visa upp sitt hållbarhetsarbete samt vinna fina priser.

Kvinna vattnar växter i pallkragar

Årets mest hållbara bostadsrättsförening 2021 finns i Trelleborg

Brf Trelleborgshus 1 är bostadsrättsföreningen som gjort massor för ökad hållbarhet, till exempel installation av solcellsanläggningar, byte av all gammal belysning och en rad olika aktiviteter för ökad social hållbarhet. Nu har Brf Trelleborgshus 1 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen.

Läs mer om årets mest hållbara förening 2021

Var med och bidra till ett mer hållbart samhälle

För att nå de globala hållbarhetsmålen behöver vi alla bidra. Därför är det viktigt att medlemmarna i föreningen förstår hur de kan vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle.

Bostadsrättsföreningar som jobbar med långsiktig hållbarhet kan göra det på många olika sätt. Kanske har ni startat en studiecirkel med fokus på hållbarhetsfrågor i er förening, där ni sprider tips och trix och samtidigt bidrar till en mer hållbar framtid? Eller har ni kanske utsett en miljö- och energiansvarig som ansvarar för att sprida föreningens hållbarhetsarbete vidare till de boende? Att utses till Riksbyggens Hållbarhetsförening är ett perfekt tillfälle att få visa upp just sin föreningens hållbarhetsarbete.

Om årets tävling

2021 års tävling, som pågick mellan 1-31 oktober, var på temat engagemang och delaktighet. Här hade medlemmar möjlighet att nominera sin bostadsrättsförening genom att berätta vilka hållbarhetsåtgärder som gjorts i föreningen under det gångna året samt hur bostadsrättsföreningen fått sina medlemmar engagerade och mer delaktiga i föreningens hållbarhetsarbete. 

I år var det både lokala tävlingar och en central uttagning. Förstapriset i år var bland annat:

  • Kostnadsfri trygghetsenkät - ett verktyg som hjälper styrelsen att ställa riktade frågor kring tryggheten och föreslår åtgärder i bostadsrättsföreningen för att medlemmarna ska känna en ökad känsla av trygghet. Läs mer om Trygghetsenkäten här 
  • En person från de vinnande föreningarnas styrelser fick vara med om en spännande och givande halvdagskonferens i Stockholm på temat hållbarhet. På konferensen utsågs även Årets Hållbarhetsförening 2021 för Riksbyggen centralt och ytterligare fina priser delades ut.

Tidigare vinnare

Brf Vågmästaren i Ängelholm – Årets Hållbarhetsförening 2020

Brf Vågmästaren i Ängelholm är bostadsrättsföreningen som i princip gjort allt man kan för en ökad hållbarhet, från solcellsprojekt till att dela på prylar och utrymmen. Nu har Brf Vågmästaren utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen och kammar hem förstapriset om 30 000 kronor.

Brf Vågmästaren i Ängelholm kan i stort sett checka av samtliga av Riksbyggens hållbarhetsidéer. Föreningen arbetar med allt från solcellsprojekt, en blomstrande utemiljö, energieffektivisering, de delar prylar och utrymmen, odlar grönsaker, spelar boule, utbildar både styrelse och boende samt mycket mer.

– Det känns fantastiskt roligt att vinna Årets Hållbarhetsförening 2020. Det är ett kvitto på allt arbetet vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen. Vi har alltid haft ett stort stöd i föreningen genom alla år vilket förenklar arbetet och gör det mer glädjerikt och roligt, säger Brf Vågmästarens ordförande Robert Greve som är inne på sitt 21:e år som ordförande i föreningen.

Läs mer om Årets hållbarhetsförening 2020

Brf Pyramiden i Malmö - Årets hållbarhetsförening 2018

Odlingslotter till medlemmarna, solpaneler på taket och en blomstrande äng för att öka den biologiska mångfalden är några av de hållbarhetsåtgärder som Brf Pyramiden i Malmö infört. Brf Pyramiden består av 123 lägenheter och föreningen vinner nu förstapriset om 50 000 kronor.

I samband med Riksbyggens fullmäktige den 16 maj utsågs Årets Hållbarhetsförening. Många duktiga och engagerade föreningar har deltagit i tävlingen och på slutet stod det mellan Brf Pyramiden, Trelleborgshus 1 och Eskilstunahus 10. Nytt för i år är att alla tävlande har kvalat in genom att registrera hur många av Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer som de utfört.

– Att bo i en bostadsrättsförening är att äga hus och trädgård tillsammans. Vi försöker använda miljötänket och hållbarhetsfrågorna som ett sätt att engagera medlemmarna genom att visa att vi tillsammans både kan förbättra vår närmiljö och förhoppningsvis göra en reell miljöinsats och kanske till och med påverka andra i samma riktning. Att få utmärkelsen betyder otroligt mycket, som ett bevis på att det vi kämpar för faktiskt betyder något, säger Michael Kristensen Möller, ordförande i Brf Pyramiden.

Brf Pyramiden har en mycket gedigen lista över olika hållbarhetsåtgärder som föreningen antingen genomfört eller är på väg att genomföra. Utbyggnad av den redan befintliga solpanelsanläggningen, snålspolande kranar insatta överallt efter stambyte, speciella tunnor för regnvatteninsamling, ett eget vindkraftverk på ett av taken, anläggande av en egen äng för ökad biologisk mångfald och en vackrare gård, byte till energisnål ledbelysning, odlingslott till alla medlemmar som vill odla själva.

Motivering:

”Att sammanfatta Brf Pyramidens alla åtgärder för att göra förening långsiktigt hållbar är en utmaning. Föreningen har utfört ett flertal av Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer och har i sin underhållsplan åtgärder för ett fortsatt långsiktigt hållbarhetsarbete. Styrelsen arbetar aktivt för att involvera medlemmarna i arbetet med att göra föreningen tryggare, vackrare och mer hållbar. Föreningen är en god inspirationskälla för andra föreningar”.

Brf Pyramidens hus är byggda 1953-1956 och är belägna i området Lönngården i Malmö, invid ett liten idyllisk park. Husen består i huvudsak av ett- till trerumslägenheter. Byggnaderna består av fyra huskroppar med mellan fyra och nio våningar.

Riksbyggens Hållbarhetsförening 2015 finns i Luleå

Bostadsrättsföreningen Luleåhus nr 16 har utsetts till Riksbyggens Hållbarhetsförening 2015. Föreningen får bland annat utmärkelsen för sitt arbete med systematisk energioptimering och sina insatser för att stödja ett hållbart beteende i vardagen bland de boende. Juryns motivering lyder bl.a. ”Systematik och långsiktighet tycks genomsyra allt i denna förening”.

 – Utmärkelsen innebär en uppmuntran för oss att fortsätta med det hållbarhetsarbete som vi har inlett i föreningen. Vi upprättade en verksamhetsplan för några år sedan där hållbarhetsfrågorna är centrala och det har gett ett gott resultat. Satsningen på hållbarhet har betytt mycket för hela föreningen, säger Kenneth Bilander, ordförande i Luleåhus nr 16.

Riksbyggens Lokala hållbarhetsförening 2014

Tuvehus 2 har arbetat systematiskt för att nå sina miljömål och dessutom storsatsat på att äga tillsammans.

Riksbyggen Hållbarhetsförening 2013

Brf Eskulapius i Majorna i Göteborg har arbetat mycket med både hållbarhet på det sociala planet och med en miljöpolicy.