Årets Hållbarhetsförening 2021

Dags att få det beröm ni förtjänar – i oktober startar tävlingen Årets Hållbarhetsförening 2021!  

Hållbara bostadsrättsföreningar

Bostadsrättsföreningar som jobbar med långsiktig hållbarhet kan göra det på många  olika sätt. En sak har de dock gemensamt, människor gillar att bo där, och fler vill " flytta dit.

Att utses till Riksbyggens Hållbarhetsförening 2021 är ett perfekt  tillfälle att få visa upp just er förenings hållbarhetsarbete samt vinna fina priser.

Årets tema

Årets tema är Engagemang och delaktighet. För att nå de globala hållbarhetsmålen behöver vi alla bidra. Därför är det viktigt att medlemmarna i föreningen förstår hur de kan vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle. 

Vi är nyfikna på vilka hållbarhetsåtgärder er bostadsrättsförening förening har gjort, men också hur ni får era medlemmar engagerade och mer delaktiga i föreningens hållbarhetsarbete. 

Kanske har ni startat en studiecirkel med fokus på hållbarhetsfrågor i er förening där ni sprider tips och trix och samtidigt bidrar till en mer hållbar framtid? 

Eller så kanske ni har Utsett en miljö- och energiansvarig som ansvarar för att sprida föreningens hållbarhetsarbete vidare till de boende?  

På Mitt Riksbyggen hittar ni Hållbarhetsidéerna som kan vara en inspirationskälla för ert miljö- och hållbarhetsarbetet för er.  

Jag vill nominera vår bostadsrättsförening till Årets Hållbarhetsförening, hur går tävlingen till och hur nominerar jag min förening?  

På Mitt Riksbyggen, under fliken hållbarhet, finns ett frågeformulär som du som styrelsemedlem fyller i och nominerar er förening under tävlingsperioden. 

I år är det både lokala tävlingar och en central uttagning med chans till ytterligare vinst för en bostadsrättsförening.  Den lokala tävlingsperioden är från 1 oktober - 31 oktober, där man tävlar mot andra bostadsrättföreningar i regionen. 

De bostadsrättsföreningar som vinner i de lokala tävlingarna kvalar sen in till den centrala uttagningen där det finns ytterligare vinstchans. 

När du som styrelsemedlem nominerar din förening mellan 1 - 31 oktober i de lokala tävlingarna, är ni med och tävlar om ett förstapris som innehåller: 

Kostnadsfri Trygghetsenkät - ett verktyg som hjälper styrelsen att ställa riktade frågor kring tryggheten och föreslår åtgärder i bostadsrättsföreningen för att medlemmarna ska känna en ökad känsla av trygghet. Ni kan läsa mer om Trygghetsenkäten här

En person från de vinnande föreningarnas styrelser får åka upp till Stockholm för att vara med om en spännande och givande halvdagskonferens på temat hållbarhet. 

På konferensen kommer också Årets Hållbarhetsförening 2021 för Riksbyggen utses centralt och ytterligare fina priser för den vinnande föreningen delas ut. 

På kvällen bjuds deltagarna in till Aftonbladets event ”Svenska Hjältar 2021”.

Vi räknar därför med att i år kommer det finnas ett mycket stort intresse för att delta i tävlingen. Resa, boende och biljett till galan ingår. 

Datum för gala och halvdagskonferens är 6-7 december.  

Årets hållbarhetsförening 2021 i korta drag  

Tema: Engagemang och delaktighet  

Tävlingsperiod: Den lokala tävlingsperioden är från 1 oktober - 31 oktober. Lokala vinnarna meddelas senast 5 november. Vinnarceremoni med en central uttagning av en vinnare utses, i kombination med galan 6 december. 

Vem kan nominera? Medarbetare på Riksbyggen, styrelser och boende.  

Var nominerar man? I anmälningsformuläret på Mitt Riksbyggen

Vill du nominera redan nu? Nomineringen öppnar den 1 oktober men du kan redan skicka ett mail till oss så skickar vi en påminnelse när det är dags att göra din nominering. Ja tack, jag vill ha en påminnelse.

Tidigare vinnare

Brf Pyramiden i Malmö - Årets hållbarhetsförening 2018

Odlingslotter till medlemmarna, solpaneler på taket och en blomstrande äng för att öka den biologiska mångfalden är några av de hållbarhetsåtgärder som Brf Pyramiden i Malmö infört. Brf Pyramiden består av 123 lägenheter och föreningen vinner nu förstapriset om 50 000 kronor.

I samband med Riksbyggens fullmäktige den 16 maj utsågs Årets Hållbarhetsförening. Många duktiga och engagerade föreningar har deltagit i tävlingen och på slutet stod det mellan Brf Pyramiden, Trelleborgshus 1 och Eskilstunahus 10. Nytt för i år är att alla tävlande har kvalat in genom att registrera hur många av Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer som de utfört.

– Att bo i en bostadsrättsförening är att äga hus och trädgård tillsammans. Vi försöker använda miljötänket och hållbarhetsfrågorna som ett sätt att engagera medlemmarna genom att visa att vi tillsammans både kan förbättra vår närmiljö och förhoppningsvis göra en reell miljöinsats och kanske till och med påverka andra i samma riktning. Att få utmärkelsen betyder otroligt mycket, som ett bevis på att det vi kämpar för faktiskt betyder något, säger Michael Kristensen Möller, ordförande i Brf Pyramiden.

Brf Pyramiden har en mycket gedigen lista över olika hållbarhetsåtgärder som föreningen antingen genomfört eller är på väg att genomföra. Utbyggnad av den redan befintliga solpanelsanläggningen, snålspolande kranar insatta överallt efter stambyte, speciella tunnor för regnvatteninsamling, ett eget vindkraftverk på ett av taken, anläggande av en egen äng för ökad biologisk mångfald och en vackrare gård, byte till energisnål ledbelysning, odlingslott till alla medlemmar som vill odla själva.

Motivering:

”Att sammanfatta Brf Pyramidens alla åtgärder för att göra förening långsiktigt hållbar är en utmaning. Föreningen har utfört ett flertal av Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer och har i sin underhållsplan åtgärder för ett fortsatt långsiktigt hållbarhetsarbete. Styrelsen arbetar aktivt för att involvera medlemmarna i arbetet med att göra föreningen tryggare, vackrare och mer hållbar. Föreningen är en god inspirationskälla för andra föreningar”.

Brf Pyramidens hus är byggda 1953-1956 och är belägna i området Lönngården i Malmö, invid ett liten idyllisk park. Husen består i huvudsak av ett- till trerumslägenheter. Byggnaderna består av fyra huskroppar med mellan fyra och nio våningar.

Riksbyggens Hållbarhetsförening 2015 finns i Luleå

Bostadsrättsföreningen Luleåhus nr 16 har utsetts till Riksbyggens Hållbarhetsförening 2015. Föreningen får bland annat utmärkelsen för sitt arbete med systematisk energioptimering och sina insatser för att stödja ett hållbart beteende i vardagen bland de boende. Juryns motivering lyder bl.a. ”Systematik och långsiktighet tycks genomsyra allt i denna förening”.

 – Utmärkelsen innebär en uppmuntran för oss att fortsätta med det hållbarhetsarbete som vi har inlett i föreningen. Vi upprättade en verksamhetsplan för några år sedan där hållbarhetsfrågorna är centrala och det har gett ett gott resultat. Satsningen på hållbarhet har betytt mycket för hela föreningen, säger Kenneth Bilander, ordförande i Luleåhus nr 16.

Riksbyggens Lokala hållbarhetsförening 2014

Tuvehus 2 har arbetat systematiskt för att nå sina miljömål och dessutom storsatsat på att äga tillsammans.

Riksbyggen Hållbarhetsförening 2013

Brf Eskulapius i Majorna i Göteborg har arbetat mycket med både hållbarhet på det sociala planet och med en miljöpolicy.