Är ni Årets Hållbarhetsförening 2020?

Är din bostadsrättsförening en höjdare på hållbarhet? Då kan ni tävla i Årets Hållbarhetsförening 2020 och vinna 30 000 kr till er förening! I vår tävling ”Årets Hållbarhetsförening” vill vi främja bostadsrättsföreningars arbete med att bli mer hållbara. Tävlingen kommer att pågå från den 1 till 31 oktober.

Temat för årets tävling är - Hållbarhet är stort. Och litet. Vi vill lyfta fram bostadsrättsföreningar som är aktiva och har genomfört små och stora hållbarhetsåtgärder. Stora som handlar om föreningen och huset. Och små i det lilla perspektivet, för och med de boende i föreningen.

Kanske har ni gjort en tilläggsisolering som gynnar föreningens energikostnader och även sparar miljön. Eller skapat odlingsmöjligheter för de boende i bostadsrättsföreningen.

Vi är nyfikna på vilka hållbara initiativ som tagits, vilka effekter det givit och vad som planeras framöver. Har exempelvis odlingsmöjligheterna skapat en bättre gemenskap och bättre sammanhållning inom föreningen? Och planerar ni nästa år att plantera växter som bin och fjärilar är extra förtjusta i för att främja den biologiska mångfalden?

Anmäl er idag!

Tävlingen pågår mellan den 1:a till 31:a oktober. Därefter kommer tre vinnare att utses som kan se fram emot 30.000, 15.000 eller 5.000 kronor att använda till att genomföra en hållbarhetsidé i sin förening. Är du boende och nominerar din förening är du dessutom med i en utlottning av en Hövding cykelhjälm (värde ca 2500).

Boende nominera här

Styrelse nominera här

Hållbarhet spelar roll för de boende

Att jobba långsiktig med hållbarhetsfrågor kan göras på många olika sätt. Men gemensamt är att människor gillar att bo i bostadsrättsföreningar som driver hållbarhetsfrågor. Många vill också bo i en miljövänlig och hållbar bostad.

Passa på att inspireras av Riksbyggens Hållbarhetsidéer som finns på Mitt Riksbyggen. Där hoppas vi att du hittar inspiration att förenkla ert miljö- och hållbarhetsarbetet.

Tillsammans gör vi skillnad!

Tidigare vinnare

Brf Pyramiden i Malmö - Årets hållbarhetsförening 2018

Odlingslotter till medlemmarna, solpaneler på taket och en blomstrande äng för att öka den biologiska mångfalden är några av de hållbarhetsåtgärder som Brf Pyramiden i Malmö infört. Brf Pyramiden består av 123 lägenheter och föreningen vinner nu förstapriset om 50 000 kronor.

I samband med Riksbyggens fullmäktige den 16 maj utsågs Årets Hållbarhetsförening. Många duktiga och engagerade föreningar har deltagit i tävlingen och på slutet stod det mellan Brf Pyramiden, Trelleborgshus 1 och Eskilstunahus 10. Nytt för i år är att alla tävlande har kvalat in genom att registrera hur många av Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer som de utfört.

– Att bo i en bostadsrättsförening är att äga hus och trädgård tillsammans. Vi försöker använda miljötänket och hållbarhetsfrågorna som ett sätt att engagera medlemmarna genom att visa att vi tillsammans både kan förbättra vår närmiljö och förhoppningsvis göra en reell miljöinsats och kanske till och med påverka andra i samma riktning. Att få utmärkelsen betyder otroligt mycket, som ett bevis på att det vi kämpar för faktiskt betyder något, säger Michael Kristensen Möller, ordförande i Brf Pyramiden.

Brf Pyramiden har en mycket gedigen lista över olika hållbarhetsåtgärder som föreningen antingen genomfört eller är på väg att genomföra. Utbyggnad av den redan befintliga solpanelsanläggningen, snålspolande kranar insatta överallt efter stambyte, speciella tunnor för regnvatteninsamling, ett eget vindkraftverk på ett av taken, anläggande av en egen äng för ökad biologisk mångfald och en vackrare gård, byte till energisnål ledbelysning, odlingslott till alla medlemmar som vill odla själva.

Motivering:

”Att sammanfatta Brf Pyramidens alla åtgärder för att göra förening långsiktigt hållbar är en utmaning. Föreningen har utfört ett flertal av Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer och har i sin underhållsplan åtgärder för ett fortsatt långsiktigt hållbarhetsarbete. Styrelsen arbetar aktivt för att involvera medlemmarna i arbetet med att göra föreningen tryggare, vackrare och mer hållbar. Föreningen är en god inspirationskälla för andra föreningar”.

Brf Pyramidens hus är byggda 1953-1956 och är belägna i området Lönngården i Malmö, invid ett liten idyllisk park. Husen består i huvudsak av ett- till trerumslägenheter. Byggnaderna består av fyra huskroppar med mellan fyra och nio våningar.

Riksbyggens Hållbarhetsförening 2015 finns i Luleå

Bostadsrättsföreningen Luleåhus nr 16 har utsetts till Riksbyggens Hållbarhetsförening 2015. Föreningen får bland annat utmärkelsen för sitt arbete med systematisk energioptimering och sina insatser för att stödja ett hållbart beteende i vardagen bland de boende. Juryns motivering lyder bl.a. ”Systematik och långsiktighet tycks genomsyra allt i denna förening”.

 – Utmärkelsen innebär en uppmuntran för oss att fortsätta med det hållbarhetsarbete som vi har inlett i föreningen. Vi upprättade en verksamhetsplan för några år sedan där hållbarhetsfrågorna är centrala och det har gett ett gott resultat. Satsningen på hållbarhet har betytt mycket för hela föreningen, säger Kenneth Bilander, ordförande i Luleåhus nr 16.

Film om Luleåhus nr 16 

Riksbyggens Lokala hållbarhetsförening 2014

Tuvehus 2 har arbetat systematiskt för att nå sina miljömål och dessutom storsatsat på att äga tillsammans. 

Riksbyggen Hållbarhetsförening 2013

Brf Eskulapius i Majorna i Göteborg har arbetat mycket med både hållbarhet på det sociala planet och med en miljöpolicy.