Kommande
Kommande

Kopparlunden – Verkstaden 20

I de tidigare slutna industrikvarteren i Kopparlunden som vittnar om Västerås stolta industrihistoria planerar vi för cirka 900 bostäder i olika upplåtelseformer. Nyproducerade lägenheter med historiska inslag och inbjudande utemiljöer i en ny livfull stadsdel med närhet till innerstadens puls.

Fakta

Lägenheter 900
Status Kommande
Bostad

Brf Kopparvalvet

Precis intill Linverket planerar vi för den första etappen i vårt område Verkstaden 20. Brf Kopparvalvet, två hus på sju och åtta våningar vardera med totalt 63 bostadsrätter.

Anmäl intresse till Brf Kopparvalvet

Framtiden i Kopparlunden

Kopparlunden bär en viktig del av Västerås historia. Se filmen från Västerås stad om Kopparlundens historia - och framtid!

Se filmen

Nyproducerade bostäder i Kopparlunden

I den yttersta kärnan av Kopparlunden, inom detaljplan Norr kommer vi på Riksbyggen ha stommen i vår bostadsproduktion i Västerås under många år framöver. Här planerar vi för att bygga såväl bostadsrätter som hyresrätter – med olika karaktärer, lägen och inflyttningsdatum och här kommer vi bygga mer för fler. För unga, barnfamiljer, seniorer, hundälskare, kattmänniskor, soffpotatisar, träningsfreaks – och allt där emellan.

I den första etappen planerar vi för 63 nyproducerade bostadsrätter i Brf Kopparvalvet längs med Metallverksgatan med preliminär säljstart oktober/november 2023.

Industrihistorisk bebyggelse bevaras

Kopparlunden innehåller många industribyggnader med högt kulturhistoriskt värde. Därför kommer bebyggelsen av området att ske varsamt och många befintliga byggnader kommer att bevaras.

Här har bland annat Nordiska Metallaktiebolaget och ASEA haft stora industrilokaler. Många av byggnaderna i området är typiska representanter för sin tids industriarkitektur. I vårt kvarter ligger Linverket som kännetecknas av sitt karaktäristiska sågtak och är en av de befintliga byggnaderna som kommer att bevaras och utvecklas.

Ett attraktivt kvarter i historiens vingslag

Omvandlingen av det slutna industriområdet till en stadsdel påbörjades i mitten av 1990-talet då den centrala delen av området öppnades för annan verksamhet. Kopparlunden har en central plats i Västerås industrihistoria och den välbevarade industrimiljön är ett riksintresse. Här har Västerås stolta industrihistoria vuxit fram. 

I våra kommande byggnationer vill vi inte bara inspireras av den forna industribebyggelsen utan här vill vi också införliva delar av vårt nedmonterade tegel från den tidigare NetOnNet fastigheten. Genom återbruk av teglet ser vi till att materialet får stanna kvar på platsen.

Utvecklingen av Kopparlunden kommer att bidra till att Västerås får en mer levande innerstad och målet är att området ska bli attraktivt och spännande för dagens och framtidens Västeråsare likväl som för besökare.

Läs mer om Kopparlundens detaljplan här.

Kullersten och folkliv

I intilliggande kvarter finns restauranger, bageri, vårdcentral, padelhall, gym, gymnasieskolor och Culturen, ett stort kulturhus med bland annat Elektra Bio. Kopparlunden har ett bra läge ur kommunikationssynpunkt med närhet till såväl busshållplats, Västerås Resecentrum och E18.

Hållbarhetsåtgärder

  • Miljöbyggnad Silver
  • Bil- och cykelpool, samt cykelverkstad
  • Gröna och varierande innergårdar
Om vårt hållbarhetsarbete

Hållbarhetsåtgärder

  • Miljöbyggnad Silver
  • Bil- och cykelpool, samt cykelverkstad
  • Gröna och varierande innergårdar
Om vårt hållbarhetsarbete

Centralt i Västerås

Vår tomt på Verkstaden 20 i detaljplan Norr har närhet till såväl citykärnan och Västerås resecentrum. Området avgränsas av E18, järnvägen, Pilgatan, Östra Ringvägen och Kopparbergsvägen. Området gränsar i nordväst till Karlsdal, i nordost till Emaus, i sydost till Ängsgärdet, i söder till Kungsängen och i väst till Östermalm.

Förtur

Riksbyggen Förtur ökar möjligheten att välja bostad

Gå med i Riksbyggen Förtur och få chansen att se och välja nyproducerade bostadsrätter, äganderätter och hyrköp innan de finns tillgängliga för allmänheten.

Skaffa Förtur

Trygghet när du köper bostadsrätt

Riksbyggens Trygghetslöfte ger ett ekonomiskt skydd för dig om något oförutsett händer.

Trygghetslofte NY.jpg

Vårt Trygghetslöfte

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt

Intresserad av att köpa ny bostadsrätt? Här går vi steg för steg igenom hur ett bostadsköp går till.

Hus med solceller.jpg

Så här går köpet till

Bra att veta om bostadsrätt från A till Ö

Allt du behöver veta om att bo och köpa en nyproducerad bostadsrätt, från amortering till årsavgift.

Lampa_bocker.jpg

Bra att veta vid bostadsköp