Riksbyggen stödjer We Effects arbete i att stötta människor i fattigdom

Riksbyggen har sedan 1981 samarbetat med We Effect som är världens största kooperativa biståndsorganisation. Under 2022 samlade Riksbyggens medlemmar in 2,4 miljoner kronor till We Effects globala verksamhet för att stötta människor som lever i fattigdom.

We Effect arbetar för att människor ska kunna stå på egna ben. Med 65 års erfarenhet i några av världens fattigaste länder vet We Effect att det bästa sättet att uppnå självständighet är genom samarbete. We Effect stöttar lokala organisationer och företag att gå samman – så att alla får mat på bordet och tak över huvudet. Med rätt stöd idag, behövs inte hjälpen imorgon.

1,8 miljarder människor utan tak över huvudet

Med en ny geopolitisk världsordning, krig, en otrygg världsekonomi och klimatförändringar vars effekter gör allt tydligare avtryck i människors liv, lämnas miljontals människor hemlösa. Det handlar om mer än ett tak över huvudet. Idag lever över 1,8 miljarder människor i världen i undermåliga bostäder med begränsad tillgång till basala förnödenheter som rent vatten, hygien och elektricitet. Om utvecklingen fortsätter kommer 35 procent av jordens befolkning stå utan adekvat bostad redan 2030. Och som alltid är det de som har det sämst som drabbades först och värst. När världen förändras, så förändras vi med den.

We Effect har, tillsammans med Riksbyggen och fler kooperativa medlemsorganisationer, har gjort exceptionella insatser och står starka inför en allt tuffare framtid. We Effects generalsekreterare Anna Tibblin har utnämnts till en av biståndsdebattens mäktigaste aktörer. En tuffare verklighet bör inte kan mötas med minskade ambitioner. Tvärtom – ökade globala behov bör mötas med mer solidaritet, stort ansvar och ökat stöd. Detta är syftet med We Effects verksamhet och själva grunden inom kooperationen. We Effects främsta mål är att inte behövas längre.

Självförsörjande inom jordbruk skapar arbetstillfällen

Av samtliga projekt i östra Afrika de senaste fem åren kan nu cirka 60 procent avslutas eftersom att mottagarna av stödet nu har tak över huvudet och har uppnått självförsörjande inom sina jordbruk. Dessa skapar i sin tur arbetstillfällen och stärker ekonomin. Samtidigt bidrar de till klimatkampen, till biologisk mångfald och kvinnors självbestämmande.

We Effect står med ett ben i folkrörelsesverige och det andra i det svenska näringslivet (kooperationen) och har sedan 1981 samarbetat med Riksbyggen. Detta starka och värdefulla samarbete har gjort enorm skillnad i många människors liv nu och framöver.

År 2022 nåddes 8.3 miljoner av We Effects stöd. - Stort tack till alla er som bidrog!

Ge en gåva till We Effect genom att swisha till nummer 123 449 48 03 eller gå in på och läs mer på We Effects hemsida