Hjälp till självhjälp via We Effect

Riksbyggen har i över 40 år varit medlem i biståndsorganisationen We Effect och därigenom bidragit till många positiva insatser i olika utvecklingsländer.

Myrna Lacdao, Magic Circle. Foto: Kisha Beringuela.

Ett ljus i mörkret

Vi går mot jul, och pandemin fortsätter lämna världen i ovisshet. På Filippinerna är krisens spår påtagliga för de miljoner människor som redan innan levde under utsatta förhållanden.

Men det finns ljus i mörkret. Året som gått har Riksbyggen tillsammans med We Effect fortsatt hitta nya sätt att nå ut till och stötta medlemmar i arbetet med att säkra trygga bostäder för de som behöver det mest.

I bostadskooperativet Magic Circle har det också visat på den gemenskap som träder fram i krisens tider.

Medlemmen Myrna Lacdao är en av de som lever och engagerar sig i bostadskooperativet. Trots ett svårt år har hon både kunnat leva av och försörja sig på den köksträdgård hon har.

Tillsammans med de andra medlemmarna har hon också kunnat dela med sig av grönsakerna hon odlat och maten hon lagar.

Ge en gåva till We Effect

Riksbyggens och We Effects arbete mot att säkerställa trygga bostäder i Filippinerna fortsätter. Ge en gåva till We Effect genom att swisha valfritt belopp till 123 449 48 03. Tack för ditt stöd!

Riksbyggen stödjer We Effect

Riksbyggens och We Effects biståndsarbete grundar sig på hjälp till självhjälp. Det innebär att fattiga människor genom utbildning och kooperativt samarbete bygger sina egna bostäder. Via We Effect får de utbildning, stöd att organisera sig, förhandla om lån och mark och stöd vid byggnationen av nya bostäder.

Samlar in två miljoner per år

Boende i bostadsrättsföreningar, andelsägare och Riksbyggens personal har sett till att engagemanget för Riksbyggens biståndsarbete har ökat under de senaste åren och samlar nu tillsammans in drygt två miljoner kronor per år. 

Engagemang i Filippinerna

En miljard människor i världen saknar en värdig bostad. I Manilla tvingar bristen på värdiga bostäder familjer att bosätta sig i slumområden, där de riskerar att utsättas för våld och ofta saknar tillgång till rinnande vatten och elektricitet. Riksbyggen stödjer projektet ”Från slum till säkerhet”. Ett bostadsprojekt som riktar sig till familjer som bor i Manillas slum. Genom att organisera sig i bostadskooperativ kämpar medlemmarna för en värdig bostad till sig själva och sina familjer.

Målet är:

  • 15 000 familjer som idag bor i slummen ska få tillgång till värdiga bostäder.
  • Att landets lagar bättre respekterar rätten till en värdig bostad.
  • Design för jämställda bostäder ska minska våld mot kvinnor och barn.
  • Stärka människors organisering genom stöd till 23 bostadskooperativ.
  • Öka regeringens finansiering till värdiga bostäder i Manilla.

Ge en gåva till We Effect

Att hjälpa människor att själva ta steget ur fattigdomen är en gåva som räcker länge. We Effects verksamhet finansieras genom insamling samt bidrag från Sida. Utan egen insamling får We Effect inga bidrag från Sida. Därför betyder gåvorna från privatpersoner och medlemsorganisationer så oerhört mycket.

Ge en gåva till We Effect genom att swisha till nummer 123 449 48 03 eller gå in på och läs mer på We Effects hemsida