Biologiska mångfaldens dag 22 maj – så kan fastighetssektorn bidra 2025-05-20, kl 15:00

Biologiska mångfaldens dag 22 maj – så kan fastighetssektorn bidra

Tidigare i år enades världens länder om en väg framåt för biologisk mångfald. Det var ett viktigt genombrott, men för att bevara den biologiska mångfalden behöver alla sektorer och företag dra sitt strå till stacken. Riksbyggen bidrar med konkreta åtgärder och vill att frågan får större utrymme bland fastighetsaktörer.

– Vi behöver prata om, men framförallt arbeta mer med, biologisk mångfald i fastighetssektorn. Alla aktörer kan bidra och vi behöver öka förståelsen om hur. Hittills har fokus varit på andra hållbarhetsutmaningar, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Riksbyggen har under det senaste decenniet genomfört ekosystemtjänstanalyser vid markförvärv, med målsättningen att värdet av ekosystemtjänsterna ska öka med minst tio procent efter exploatering jämfört med innan marken togs i anspråk. Riksbyggen har även utformat riktlinjer för växtval i nyproduktion och erbjuder inspiration till bostadsrättsföreningar om hur de kan främja biologisk mångfald, exempelvis genom att anlägga en äng eller plantera träd.

Gör Sverige vildare och bjud in pollinatörerna till din balkong
Tidigare i år inledde Riksbyggen och Världsnaturfonden WWF ett samarbete, inom kampanjen Gör Sverige vildare, för att öka den biologiska mångfalden. Den gemensamma uppmaningen till boende är att hjälpa våra pollinatörer genom att göra gräsmattan till en äng, låta balkongen blomstra och var med och bidra till att göra Sverige vildare. Inför biologiska mångfaldens dag tipsar Riksbyggen om WWFs balkongguide som innehåller praktiska råd för att gynna den biologiska mångfalden och skapa trygga boplatser för pollinatörerna på just balkonger.

- Många av våra pollinerande insekter som humlor och bin har svårt att hitta både mat och husrum. Vi behöver alla bidra för att skapa och bevara dessa förutsättningar. Alla ytor räknas. Även en liten balkong kan fylla en livsviktig funktion, säger Johanna Bjurskog.

    Här kan du ladda ner guiden och hjälpa pollinatörerna

    För mer information:
    Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08 – 698 41 62 eller johanna.bjurskog@riksbyggen.se

    Bilder