Riksbyggens draknäste i Almedalen – ”Är innovationer svaret på hur vi ska kunna bo bra?” 2023-06-08, kl 14:00

Riksbyggens draknäste i Almedalen – ”Är innovationer svaret på hur vi ska kunna bo bra?”

Bostadsmarknaden står för en uppsjö av utmaningar. Riksbyggen finns på plats under årets Almedalsvecka med ett arrangemang liknande tv:s draknäste på temat Är innovationer svaret på hur vi ska kunna bo bra? Här får vi höra spännande idéer och Riksbyggens panel, arkitekt Gert Wingårdh och styrelseproffs Ingela Lindh, kommenterar.

Varmt välkomna till Är innovationer svaret på hur vi ska kunna bo bra? den 29 juni kl 9-10 i Rosas Trädgård på S:t Hansgatan 22.

- Bostadsmarknaden befinner sig just ju in en bekymmersam situation. På kort tid har nyproduktionen mer än halverats men bostadsbristen består. Riksbyggen arbetar sedan länge för att alla ska kunna bo bra. Med detta tillfälle vill vi vara en katalysator att tillsammans med kreativa nytänkare hitta lösningar för att lösa den samhällsutmaningen, säger Mårten Lilja, vice vd och chef Affärsområde Bostad.

Medverkande panel:

  • Gert Wingårdh, arkitekt och vd för arkitektbyrån Wingårdhs. Gert är en av Sveriges mest prisbelönta arkitekter som deltagit i projekt som uppmärksammats även internationellt. Många känner igen Gert från SVT:s realityserie Husdrömmar. Wingårdh har fått sex Kasper Salin-pris - fler än någon annan svensk arkitekt.
  • Ingela Lindh, styrelseproffs och har som arkitekt varit verksam i både Sverige och Italien. Hon är ordförande och styrelseledamot i flera bolag och organisationer däribland ordförande i Sveriges Fastighetsägare och styrelseledamot i flera fastighetsbolag. Ingela har tidigare hunnit vara biträdande stadsdirektör, vd för AB Stockholmshem samt Stadsbyggnadsdirektör.

Medverkande idésprutor:

  • Nadia Tolstoy, partner och inredningsarkitekt på Tengbom, ett av Nordens största arkitektkontor känt för sin innovativa design. Nadias engagemang i sitt arbete har lett till att flera av hennes projekt har vunnit utmärkelser. Som en av Tengboms trendspanare har hon hållit ett flertal föredrag om den senaste utvecklingen inom arkitektur och design.
  • Mattias Goldmann har korats till Mäktigast i Hållbarhetssverige, dubbats till riddare av Frankrikes president för sitt klimatarbete och utsetts till Årets Framtidspolitiker. Mattias driver även 2030-sekretariatet. Han är numera bosatt i Sydostasien, som är mest utsatt av klimatförändringarna.
  • Mikael Ahlström, entreprenör och föreläsare inom innovation och digitalisering. Mikael har sedan 90-talet varit med och startat över 20 bolag med digitalisering som superkraft. Mikael är bland annat grundare av co-working-platsen The Park och delägare i mediaskolan Hyper Island.

Moderator: Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Riksbyggen är också på plats med en rad experter.

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:
• Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
• Politiska insatser som säkrar byggandet – och arbetstillfällen. Förutsättningarna för att bygga har ändrats dramatiskt med lägre köpkraft, ökad osäkerhet och högre priser, räntor etc. Vi samhällsbyggare efterfrågar stabila och långsiktiga spelregler och ser gärna att bostadsföretag, stat och kommun samverkar kring lösningar, också avseende finansiering.
• Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
• Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
• Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information
Mira Lindahl, presschef Riksbyggen, 070 – 258 36 38 mira.lindahl@riksbyggen.se

Bilder