Pressinbjudan: Första skördefesten för stadsodlingsinitiativet i Bro Trädgårdsstad 2022-09-20, kl 07:00

Pressinbjudan: Första skördefesten för stadsodlingsinitiativet i Bro Trädgårdsstad

Söndagen den 25 september är det dags att skörda grönsakerna i den omfattande stadsodlingen i Upplands-Bro. Här har Riksbyggen, odlingsutvecklarna Karin Saler och Johanna Karlén tillsammans med Upplands-Bro kommun utvecklat initiativet ”Odla livet”. På plats är stjärnkocken Paul Svensson för att bjuda besökarna på mat. Festen pågår mellan 11.00-14.00.

– I nya stadsdelar är det viktigt att skapa naturliga mötesplatser och med Odla livet är vi på god väg att göra det. Resultatet från årets skörd är fantastisk och vi ser verkligen fram emot att kunna bjuda på en smakrik folkfest och stor odlingsinspiration. Odla livet är en viktig del i Riksbyggens stora satsning på nya bostäder i Bro Trädgårdsstad, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

I närliggande område planerar Riksbyggen för 650 nya bostäder. I samband med skördefesten den 25 september är det säljstart för Riksbyggens första projekt i Bro Trädgårdsstad, nya Brf Odlingslunden. Här finns 55 stycken bostadsrätter i storlekarna 24–92 kvadratmeter.

Läs mer om Brf Odlingslunden.

Förutom nyskördade grönsaker och god mat från kocken Paul Svensson kommer besökare få kunskap och odlingstips under en guidad rundvisning av platsen tillsammans med Johanna Karlén, trädgårdsingenjör och Karin Saler, odlare och arkitekt. Karin och Johanna är experterna som driver innovationsprojektet tillsammans med Riksbyggen och Upplands-Bro kommun. För de minsta finns ponnyridning och för den som vill fylla på skafferiet så kommer lokala aktörer finnas på plats för försäljning av närproducerad mat.

–Vi är väldigt glada över den här säsongens resultat och det ska bli roligt att äntligen få visa platsen då initiativet är viktigt på så många sätt. Det har varit många nyfikna blickar och frågor från förbipasserande under sommaren, säger Johanna Karlén. Lika viktigt som det är med en fin skörd är kunskapsdelningen och samhörigheten som en sådan här odling för med sig. En plats som den här har fantastisk framtidspotential, säger Karin Saler.

Det är i den framväxande stadsdelen Bro Trädgårdsstad som den 6000 m2 stora stadsodlingen tagit form. Visionen är att bli Sveriges första matträdgårdsstad. Sedan start har ledningen i Upplands-Bro kommun varit inblandade i utvecklingsprojektet. I området planerar Riksbyggen 650 nya bostäder där nyinflyttade och redan boende i Bro är välkomna att delta vid både skördefesten och utvecklingen av Odla livet framåt.

–Bro Trädgårdsstad är ett jätteintressant stadsutvecklingsprojekt som vi är glada över att vara med att driva. Här kommer samtida och framtida Bro-bor kunna mötas och umgås. Vi hoppas att initiativet ska inspirera fler att göra liknande mötesplatser, säger Fredrik Kjos (m), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Det här är ”Odla livet” – och så har det gått
I november 2021 togs det första symboliska spadtaget. Sedan dess har 20 sorters grönsaker, frukt och bär växt på platsen. Där bland palmkål, lök, potatis, bönor, sockerärtor, rödbetor och mangold. Den första odlingssäsongen resulterade i cirka 1,3 ton mat. Utöver odling för privat bruk planeras det för aktiviteter för skolklasser och att lokala aktörer ska få tillgång att odla och köpa råvaror från matträdgården. Det innebär att Bro Trädgårdsstad kan bli den första kommunalt planerade matträdgårdsstaden. En stadsdel där boende, lantbrukare, matföretagare och restauranger kan samverka kring småskalig närproducerad matproduktion. I

Skördefesten i Bro Trädgårdsstad
Söndagen den 25/9 är, mellan kl. 11.00-14.00, är allmänheten varmt välkomna på skördefest i nya Bro Trädgårdsstad. Under dagen sker följande aktiviteter:

  • Paul Svensson tillagar smakportioner av årets skörd till besökarna
  • Rundvisning av odlingsplatsen som leds av Johanna Karlén och Karin Saler
  • Samtal på scen med Paul Svensson, Johanna Karlén och Karin Saler
  • Visning och information om säljstarten av intilliggande Brf Odlingslunden av Riksbyggen
  • Ponnyridning för barnen
  • Försäljning av fika och närproducerad mat från lokala aktörer

Så hittar du hit: 
Odlingsområdet Odla livet – intill korsningen Ginnlögs väg och Assurs väg, söder om järnvägsspåret. Följ skyltad väg från Bro station. Rekommenderad parkering i anslutning till Bro station. Fotriktiga skor eller stövlar rekommenderas beroende på väderlek.

Kontakt
Karin Dimander Lannergård, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen Bostad Uppsala
Karin.dimanderlannergard@riksbyggen.se, 018- 18 97 14
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen
hakan.andersson@riksbyggen.se, 072 239 00 66

Bilder