Bostäder för unga? Politiker och unga vuxna möts i Riksbyggens bostadssamtal 2022-08-22, kl 07:00

Bostäder för unga? Politiker och unga vuxna möts i Riksbyggens bostadssamtal

Hur ska unga vuxna komma in på bostadsmarknaden? Hur vill de bo? Riksbyggen har genom en undersökning och dialoggrupper tagit reda på hur unga vuxna i Göteborg ser på sitt framtida boende och utmaningarna på bostadsmarknaden. Undersökningen är utgångspunkten för Riksbyggens bostadssamtal den 26 augusti under Frihamnsdagarna där både lokalpolitiker, unga vuxna och Riksbyggen deltar. Start kl 13.00!

I samband med byggandet av kvarteret i Lindholmshamnen i Göteborg har Riksbyggen gjort en bostadsundersökning och dialoggrupper för att få veta mer om på hur unga vuxna ser på sitt framtida boende.

– Unga vuxna är en av de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden. Drygt 75 procent svarar att deras bostadssituation har hindrat dem från att ta nya steg i livet. Det kan vara allt ifrån att skaffa barn, inte kunna flytta från föräldrahemmet eller inte kunnat flytta ifrån en tidigare partner. Det visar hur fundamentalt viktig bostaden är som grundplåt för resten av livet, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen, som varit med och tagit fram undersökningen.

Över 30 procent av de tillfrågade bor antingen med sina föräldrar eller syskon. Hela rapporten finns att ladda ner i sin helhet nedan.

Panelen:

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), kommunalråd Göteborg
Johanna Frelin, vd Riksbyggen
James Wangson, dialogdeltagare
Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen
Max Ericson, påverkansansvarig, Jagvillhabostad.nu

Seminariet arrangeras fredagen den 26/8 kl 13.00 – 13:40, scen Ebbe, och kan både ses på plats och via Frihamnsdagarnas livestream. 

Klicka här för att titta på livestreamen

– Vårt seminarium under Frihamnsdagarna blir ett tillfälle där unga vuxna, politiken och Riksbyggen som representant för bostadsbranschen kan träffas och ha en dialog om utmaningarna att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats som är öppen för allmänheten att besöka, där samtal och idéer som leder till förändring kan uppstå. Frihamnsdagarna 2022 genomförs på Bananpiren i Göteborg 25-27 augusti.

Platsen blir Frihamnen på Bananpiren, en plats där Frihamnsdagarna ska kunna hållas under många år framöver. På sikt ska Frihamnsdagarna bli ungefär som i Almedalen eller Järvaveckorna. Tanken är att stärka demokratin genom att ge samhällsengagerade möjlighet att mötas, samtala och samskapa, ge plats för ohörda röster och samarbeten som kan bidra till att lösa dagens samhällsproblem.

– På Riksbyggen ser vi fram mot att för andra året i rad vara en aktiv partner i Frihamnsdagarna. Riksbyggen vill som långsiktig samhällsbyggare och kooperativt företag arbeta för ett inkluderande och mer hållbart Göteborg och därför är det viktigt att delta i Frihamnsdagarna, säger Mikael Ahlén.

Riksbyggens pågående bostadsprojekt i kvarteret Futura, med särskild inriktning på unga vuxna:

Khf Futura Clara 40 mindre bostäder, varav 8 co­living.
De 40 bostäderna i Futura Clara upplåts med kooperativ hyresrätt. Upplåtelseformen innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. Förvaltningen sker i samarbete med Riksbyggen. Den som tecknar en kooperativ hyresrätt betalar en låg upplåtelseinsats och ”självkostnadshyra”. Upplåtelseinsatsen återbetalas vid avflyttning och lägenheten går tillbaka till föreningen.

Kollektivlägenheter (Co-Living)
Åtta av de 40 bostäderna i den kooperativa hyresrättsföreningen är kollektivlägenheter. Det innebär att 8 mindre bostäder bestående av ett rum och eget badrum delar på kök och vardagsrum. Här bor man själv tillsammans med andra. Co-living delen ligger i en egen byggnad. Lägenheterna är jämnt fördelade på de två övre våningarna. Centralt på varje plan finns ett ”nav” med gemensamma ytor som kök och vardagsrum för trivsel och social samvaro. I byggnadens bottenplan finns kvarterets gemensamhetslokal - som nyttjas gemensamt av alla boende i kvarteret.

Brf Futura Lindholmsallén 91 lägenheter (1–4 rok)
Första etappen. 91 välplanerade bostadsrättslägenheter. Allt från yteffektiva 1:or till rymliga 4:or. Nio av lägenheterna i föreningen kommer att bli så kallade Hyrköps-lägenheter för personer upp till 35 år. Hyrköp innebär att man har möjlighet att hyra en lägenhet med option att köpa den inom fem år. Lägenheterna ägs av Riksbyggen fram till en eventuell försäljning.

Brf Futura Götaverksgatan 66 lägenheter (1–4 rok)
Tre av lägenheter i Brf Futura Götaverksgatan är Ungdomsettor och upplåts med mycket låg insats och högre månadsavgift än övriga bostadsrätter. Den som vill sälja sin ungdomsetta kan bara göra det till en annan ung vuxen i samma ålder till samma pris som hen köpt lägenheten för.

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
mikael.ahlen@riksbyggen.se
Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 56 12
martin.lundblad@riksbyggen.se

Bilder