Riksbyggen dubbelt nominerade till Guldhemmet: Årets projekt och Årets bostadsutvecklare 2022-04-06, kl 07:00

Riksbyggen dubbelt nominerade till Guldhemmet: Årets projekt och Årets bostadsutvecklare

Riksbyggen har två år på raken vunnit utmärkelsen ”Årets bostadsutvecklare” i tävlingen Guldhemmet. Inför årets upplaga av tävlingen är Riksbyggen finalist både i kategorin Årets projekt med Brf NEO Davidshall, Malmö och i kategorin Årets bostadstutvecklare. Vinnarna kommer att koras den 11 maj i Stockholms stadshus på Hemnets gala som hyllar och uppmärksammar landets främsta profiler och starkaste insatser bland fastighetsmäklare och bostads­utvecklare.

– Det är otroligt roligt att Riksbyggen denna gång är dubbelt nominerade. På Riksbyggen lägger vi ner mycket kraft kring hållbarhet och innovation och dubbelnomineringen är ett fint kvitto på det arbetet. Vi arbetar också mycket för att sänka trösklarna till bostadsmarknaden för unga vuxna, genom till exempel Hyrköp av bostadsrätt och driva frågan om Ungbolån/startlån, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Brf NEO Davidshall består av 122 bostäder, både nyproducerade lägenheter i tre nybyggda huskroppar och lägenheter som byggts i det fd polishusets tidigare lokaler anno 1934. Projektet har ritats av Rits Arkitekter och Jaenecke Arkitekter. Ursprungligen ritades polishuset av arkitekten Frans Evers. Riksbyggen har under projektet försökt bevara husets själ i så stor utsträckning som möjligt.

– Vi är väldigt glad över en finalplats i Guldhemmet. Det är så kul med all uppmärksamhet som Brf NEO Davidshall får. Projektet har bland annat nominerats till Mipim Awards, ett internationellt pris och för ett tag sedan vann projektet titeln Årets Miljöbyggnad, säger Emil Nilsson, projektchef på Riksbyggen.

Se film om Brf NEO Davidshall

– Det var en mäktig känsla när det var dags för inflyttning i maj 2021. Våra kunder har lockats av att bo i moderna byggnader i historisk miljö och återbruket av originaldetaljer. Här finns både lugn och puls, estetik och funktionalitet, säger Camilla Lundström, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen.

Lägenheterna i det gamla Polishuset får karaktär av våningar med generösa rum och några bevarade detaljer från förr. Hållbarhet har varit en viktig del genom hela projektet. När de äldre delarna har renoverats har dessa fått en bättre energiklassning. Hela projektet är certifierat enligt kraven SGBC:s Miljöbyggnad nivå Silver.

– Med de bevarade byggnadsdetaljerna i ombyggnadsdelen skapas en unik boendemiljö som förenar nutid med dåtid. Förutom olika detaljer har vi har bland annat återanvänt trapphusen med granitsten, trapphusräcken, armaturer och gatsten, berättar Emil Nilsso

Social hållbarhet och app med smarta funktioner
Alla boende har tillgång till fina gemensamma utrymmen. Till exempel finns en vacker gemensamhetslokal i den gamla ordersalen, ett orangeri och en takterrass.

– För att öka den sociala hållbarheten har vi tillfört många ytor som gör det enkelt att träffas och umgås, säger Emil Nilsson.

I föreningen finns också en privat bil- och cykelpool med två Teslabilar. Dessutom finns parkeringsmöjligheter, trots att föreningen ligger mitt i Malmö.

Brf NEO Davidshall har också varit pilottest för utvecklingen av Hemshare, Riksbyggens app för boendenära tjänster. Med appen får de boende bland annat tillgång till att köpa tjänster som städning och hantverkshjälp. Genom appen kan även de boende köpa, sälja eller låna saker av varandra genom en digital anslagstavla vilket underlättar cirkulär ekonomi och ökad hållbarhet.

För mer information:
Emil Nilsson, projektchef på Riksbyggen, 040- 10 94 65
emil.nilsson@riksbyggen.se

Bilder