Brf Brastad Berget är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Bohus-Älvsborg
Brf Brastad Berget, Lysekils kommun, är bostadsrättsföreningen som gjort massor för ökad hållbarhet, till exempel har föreningen installerat laddstolpar, byggt miljöhus, infört individuell mätning av värme, installerat rörelsesensorer mm. Nu har Brf Brastad Berget utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Riksbyggens marknadsområde Bohus-Älvsborg.
– Det känns fantastiskt roligt att vi i Brf Brastad Berget blivit Årets Hållbarhetsförening i MO Bohus-Älvsborg. Det är ett kvitto på allt arbetet vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen. Detta inspirerar oss till att fortsätta arbeta med dessa viktiga frågor, säger Laila Hansen, ordförande i Brf Brastad Berget.
Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.
– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Brastad Berget som gjort ett fantastiskt arbete, säger Eva Tisell, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i MO Bohus-Älvsborg.
Några exempel på hållbarhetsåtgärder som Brf Brastad Berget gjort:
- Installerat laddstolpar.
- Individuell mätning av värme.
- Bygg miljöhus.
- Installerat rörelsesensorer i gemensamma utrymmen .
Brf Brastad Berget består av 4 byggnader med 87 lägenheter. Byggnaderna är uppförda 1970-1973.
Juryns motivering:
”Brf Brastad Berget bildades för drygt 15 år sedan och har sedan bildandet aktivt arbetat med energi/miljö och hållbarhetsfrågor. Man har bland annat installerat bergvärme, installerat laddstolpar, satt rörelsesensorer trapphus, korridorer samt tvättstugor. Föreningen har individuell mätning av värmen, byggt miljöhus och börjat med källsortering samt kompostering.”
Föreningen har även arbetat med den sociala miljön. Man delar ut Brastad Info (tidning) 3 gånger per år. Det finns ett gym, snickarbod samt gästlägenhet som medlemmarna kan använda. Föreningen har även ett samlingsrum som medlemmarna kan utnyttja, detta står alltid öppet och de boende kan där låna böcker samt lämna böcker. Alla nya medlemmar får även en välkomstmapp av styrelsen.
Föreningen har innan pandemin även arrangerat julbord och grilldagar för medlemmarna. Man genomför också städdagar som brukar avslutas med förtäring och gemenskap. Styrelsen har under alla år arbetat med dessa frågor och fortsätter att söka nya utmaningar och möjligheter."
Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utsåg Årets hållbarhetshjälte.
Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.
– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar.
För mer information:
Anders Lindqvist, sälj & kundansvarig på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Uddevalla, 0522–65 44 57.
Anders.lindqvist@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se