Svenska hjältar 2022

Vi är stolt partner till Aftonbladets Svenska hjältar. Svenska hjältargalan sändes i december på TV4. De sex kategorierna är Årets livräddare, Årets skyddsängel, Årets vårdhjälte, Ungdomshjälten, Årets djurhjälte och Årets hållbarhetshjälte.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007. Varje år berättar de om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet. Av dessa utser en jury sex hjältar varje år, som prisas på den tv-sända galan på TV4 i december.

Min omställning

Ingen kan göra allt men alla kan göra något! I artikelserien Min omställning kan du läsa om vanliga människor som valt att ställa om till ett mer hållbart leverne och få inspiration till hur du själv kan ställa om för att minska vårt klimatavtryck.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete.

Årets hållbarhetshjälte

Familjen Örtegren kapade sitt avfall med 90 procent

Tio kilo sopor. Så mycket slänger ett genomsnittligt villahushåll i Stockholm varje vecka. Men familjen Örtegren i Tyresö ligger med råge under det.

Läs om familjen på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Annika vill få fler att cykla på vintern

Greenfluencern Annika vill att fler vintercyklar – för miljöns, hälsans och plånbokens skull. – Vi lever i en tid när vi kan påverka och jag vill göra allting jag kan, säger hon.

Läs om Annikas vintercykling på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Terese byggde "koja" i skogen

Tillsammans med sina fyra barn gjorde hon drömmen till verklighet och byggde ett krypin mellan gran och tall.

Läs om Terese på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Det började med två pallkragar

I dag odlar hyresgästerna Karl-Axel och Kajsa grönsaker och blommor på 100 kvm. – Vi har kunnat skörda flera hundra kilo grönsaker i år, säger Karl-Axel.

Läs om Kajsa o Karl-Axel på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Isaak fick nog av skräpet

Isaak, 17, fick nog av nedskräpningen av ån nära hans hem. Nu plockar han skräp, och uppmanar andra att göra det med. – Det behöver inte vara såhär. Det är så onödigt, säger han.

Läs om Isaak på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Abdullah odlar tomater i stan

Abdullah skördar 500 kilo tomater per säsong på sin kolonilott på Söder i Stockholm. Den största delen av grönsakerna skänker han bort. – Jag vill inte tjäna pengar, jag vill tjäna folk, säger han.

Läs om Abdullah på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Anna och Henric skapade en app för att konsumera mindre

Paret Anna och Henrics smarta idé ska få oss att konsumera mindre. Med en app underlättar de för grannarna att låna prylar av varandra.

Läs om Anna o Henric på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Emilia har inte köpt nytt på fem år

Sedan 2016 lever Emilia, 41, ”köpfritt”. Idag driver hon Facebookgruppen ”Köpfritt år 2021” med över 4 000 medlemmar.

Läs om Emilia på Aftonbladet