Årets hållbarhetshjälte 2021

Aftonbladets Svenska hjältar har en ny kategori, Årets hållbarhetshjälte, som Riksbyggen står bakom. Tillsammans letar vi hållbarhetshjältar som på olika sätt bidrar med fantastiska insatser för en mer hållbar framtid. Svenska hjältargalan sändes på TV4.

Riksbyggen och hållbarhet

Lär känna Riksbyggen på tre minuter. Lyssna på vår vd Johanna Frelin, som berättar om vår mission att skapa attraktiva och hållbara bostäder för alla. Riksbyggen vill vara med och driva utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Både i det stora. Och i det lilla.

Hållbarhet är ett av vår tids mest engagerande och viktiga ämnen. Med den nya kategorin Årets hållbarhetshjälte riktar Aftonbladet Svenska hjältar tillsammans med Riksbyggen nu strålkastarljuset mot dessa frågor.

– Ökad hållbarhet är en avgörande framtidsfråga för hela vår planet. Vi arbetar därför med hållbarhet i alla led, oavsett om det gäller byggande av nya bostäder eller fastighetsförvaltning. Vi är både stolta och glada över att vara partner i Årets hållbarhetshjälte. Allas insatser behövs om vi ska rädda planeten och då behövs hållbarhetshjältar, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Vad är en hållbarhetshjälte?

Svenska hjältars nya kategori lyfter personer, föreningar och organisationer som med sin drivkraft och ett nytänkande inspirerar andra till en mer hållbar framtid – både miljömässigt och socialt. Det kan vara en innovation eller idé för minskad klimatpåverkan eller ett initiativ där människor samlas för att göra gott tillsammans. Gemensamt för hållbarhetshjältar är att de visar hur man kan göra skillnad i det stora såväl som det lilla sammanhanget.

– Hållbarhet är både stort och litet. Riksbyggen tar hand om bostäder som över en halv miljon människor bor i. Alla kan vara med och bidra till ökad hållbarhet. Det kan handla om att sätta upp ett insektshotell för ökad biologisk mångfald eller sätta upp solpaneler på taket. Genom att vara partner i Årets hållbarhetshjälte vill vi inspirera till att fler gör mer och det gör skillnad, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete.


Nominerade till Årets hållbarhetshjälte

Årets hållbarhetshjälte

Anders ordnar skogspromenader

Anders, 53, driver föreningen Skogstur, som erbjuder guidade vandringsturer i naturen för vuxna med funktionsvariationer.

Läs om Anders på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Selmers monster minskar matsvinnet

Selmer, 10 år, har tillsammans med kocken Jenny skapat en serie om Matmonstret för att minska matsvinnet.

Läs om Selmer och Jenny på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Rekordmånga vill plocka skräp

I år var det rekordmånga, cirka 130 000 personer, som hade anmält sig för att plocka skräp i sitt närområde på Håll Sverige Rent-dagen.

Läs om rekordmånga skräpplockare
Årets hållbarhetshjälte

Carinas idé gör att fler barn kan idrotta

Carina insåg att det var orimligt att alla ska köpa ny, dyr utrustning. Fritidsbanken lånar ut idrotts- och fritidsprylar. Ekonomiskt och klimatsmart.

Läs om Carina på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Riksbyggenbon Ann-Kristin har ett insektsparadis

Våra insekter är hotade. Ann-Kristin bestämde sig för att göra något åt saken – och anlade en trädgård där insekterna trivs.

Läs om Ann-Kristin på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Matheo rensar skräp med jättemagnet

Matheo, 9, magnetfiskar upp skräp ur Stockholms ström med sin pappa och hans kompis. - Jag vill få upp Palmevapnet, säger Matheo.

Läs om Matheos magnetfiske
Årets hållbarhetshjälte

Alva hjälper ekonomiskt utsatta familjer

Alva, 23, brinner för att hjälpa människor. Varje vecka ser hon till att runt 50 ekonomiskt utsatta familjer får mat, kläder och saker.

Läs om Alva på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Sigurds uppfinning räddar liv

Uppfinnaren Sigurd har tagit fram skyddsvallar som kan stoppa och leda om vattenmassor vid översvämningar.

Läs om Sigurd på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Sören 3 år, plockar skräp

Utrustad med grilltång rensar Sören, 3, gatorna från skräp i sin röda leksaksbil. Han vill hjälpa sopbilen och se till att djuren inte skadar sig.

Läs om Sören på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Mickaël räddar mat som ska slängas

18-årige Mickaëls förening Ätbart räddar mat som skulle slängas. Föreningen delar sen ut 500 matkassar i veckan till behövande personer.

Läs om Mickaël på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Nils odlar maskar som ska bli mat

För att minska köttkonsumtionen har Nils och hans kollega satsat på idén att odla mjölmaskar. Maskar som kan användas i exempelvis köttbullar.

Läs om Nils på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Matthias fixade hus till hotade igelkottar

För Matthias, 43, och hans grannar i Brf Umeåhus 1 var det självklart att dra sitt strå till stacken för att hjälpa de små krabaterna.

Läs om Matthias på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

700 ungdomar plockar skräp

På Bohuskusten rycker en grupp ungdomar ut. "Vi vill inte bada i skräp i sommar och se till att inte heller djuren behöver fastna i det" säger Maja, 14 år.

Läs om ungdomarna på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Lea, 17, får skräpplockning att bli roligt

Tonåringen Lea har har startat en Facebookgrupp och bjuder in till event där de samlas för att plocka skräp – och fika.

Läs om Lea på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Hemmafixaren Erik lagar andras saker

Han är en riktig hemmafixare. Erik är krögaren och småbarnspappan som på fritiden lagar andras trasiga grejer. Helt gratis.

Läs om Erik på Aftonbladet