Årets hållbarhetshjälte 2021

Riksbyggen och Aftonbladet Svenska hjältar letar efter Årets hållbarhetshjälte 2021. Läs om alla fantastiska hjältar som bidrar på olika sätt. Känner du någon som också gör en hjälteinsats för en mer hållbar värld? Gå in och nominera din egen hållbarhetshjälte.

Riksbyggen och hållbarhet

Lär känna Riksbyggen på tre minuter. Lyssna på vår vd Johanna Frelin, som berättar om vår mission att skapa attraktiva och hållbara bostäder för alla. Riksbyggen vill vara med och driva utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Både i det stora. Och i det lilla.

Hållbarhet är ett av vår tids mest engagerande och viktiga ämnen. Med den nya kategorin Årets hållbarhetshjälte riktar Aftonbladet Svenska hjältar tillsammans med Riksbyggen nu strålkastarljuset mot dessa frågor.

– Ökad hållbarhet är en avgörande framtidsfråga för hela vår planet. Vi arbetar därför med hållbarhet i alla led, oavsett om det gäller byggande av nya bostäder eller fastighetsförvaltning. Vi är både stolta och glada över att vara partner i Årets hållbarhetshjälte. Allas insatser behövs om vi ska rädda planeten och då behövs hållbarhetshjältar, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Vad är en hållbarhetshjälte?

Svenska hjältars nya kategori lyfter personer, föreningar och organisationer som med sin drivkraft och ett nytänkande inspirerar andra till en mer hållbar framtid – både miljömässigt och socialt. Det kan vara en innovation eller idé för minskad klimatpåverkan eller ett initiativ där människor samlas för att göra gott tillsammans. Gemensamt för hållbarhetshjältar är att de visar hur man kan göra skillnad i det stora såväl som det lilla sammanhanget.

– Hållbarhet är både stort och litet. Riksbyggen tar hand om bostäder som över en halv miljon människor bor i. Alla kan vara med och bidra till ökad hållbarhet. Det kan handla om att sätta upp ett insektshotell för ökad biologisk mångfald eller sätta upp solpaneler på taket. Genom att vara partner i Årets hållbarhetshjälte vill vi inspirera till att fler gör mer och det gör skillnad, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete.

Årets hållbarhetshjälte

Carina startade Fritidsbanken

Diakonen Carina Haak insåg att det var orimligt att alla ska köpa ny, dyr utrustning åt sina barn. Hon startade Fritidsbanken som lånar ut idrotts- och fritidsprylar. Ekonomiskt och klimatsmart.

Läs om Carina på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Sigurds skyddsvallar räddar liv

Uppfinnaren Sigurd Melin har tagit fram skyddsvallar som kan stoppa och leda om vattenmassorna vid översvämningar.

Läs om Sigurd på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Sören 3 år, plockar skräp

Utrustad med grilltång rensar treårige Sören gatorna från skräp i sin röda leksaksbil. Han vill hjälpa sopbilen och se till att djuren inte skadar sig.

Läs om Sören på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Riksbyggenbon Ann-Kristin har skapat ett insektsparadis

Våra insekter är hotade. Ann-Kristin Magnusson, 68, bestämde sig för att göra något åt saken – och anlade en trädgård där insekterna trivs.

Läs om Ann-Kristin på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Mickaël räddar mat som ska slängas

18-årige Mickaëls förening Ätbart delar ut matkassar till 500 behövande personer i veckan. Mat som annars skulle slängas.

Läs om Mickaël på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Nils odlar maskar som ska bli mat

För att minska köttkonsumtionen har Nils Österström och hans kollega satsat på idén att odla mjölmaskar. Maskar som kan användas i exempelvis köttbullar.

Läs om Nils på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Matthias fixade hus till hotade igelkottar

För Matthias Grimm, 43, och hans grannar i Brf Umeåhus 1 var det självklart att dra sitt strå till stacken för att hjälpa de små krabaterna.

Läs om Matthias på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Alva, 23, hjälper ekonomiskt utsatta familjer

Alva brinner för att hjälpa människor. Varje vecka ser hon till att runt 50 ekonomiskt utsatta familjer får mat, kläder och saker. – Jag vill förändra samhället till det bättre, säger Alva.

Läs om Alva på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

700 ungdomar städar bort skräp på Bohuskusten

På Bohuskusten rycker en grupp ungdomar ut. 14-åriga Maja Hallsten säger "Vi vill inte bada i skräp i sommar och se till att inte heller djuren behöver fastna i det"

Läs om ungdomarna på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Lea, 17, får skräpplockning att bli roligt

Tonåringen Lea har har startat en Facebookgrupp och bjuder in till event där deltagarna samlas för att plocka skräp – och fika.

Läs om Lea på Aftonbladet
Årets hållbarhetshjälte

Hemmafixaren Erik lagar andras trasiga saker

Han beskrivs som en riktig hemmafixare, en ”MacGyver”. Erik Fröderberg är krögaren och småbarnspappan som på sin fritid väljer att reparera andras trasiga grejer. Helt gratis.

Läs om Erik på Aftonbladet