Brf Storås Ängar i Angered är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Göteborg 2021-11-26, kl 09:30

Brf Storås Ängar i Angered är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Göteborg

Brf Storås Ängar arbetar målinriktat för ökad hållbarhet och har till exempel installerat laddstolpar på föreningens samtliga parkeringsplatser. Efter en investering i solceller är föreningen självförsörjande på den el som föreningen själv använder och man lägger också stor vikt vid att utveckla den sociala hållbarheten. Nu har Brf Storås Ängar utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Göteborg och hela marknadsområde Väst inom Riksbyggen.

– Det känns fantastiskt roligt att vi i Brf Storås Ängar har utsetts till Årets Hållbarhetsförening marknadsområde Väst. Det är ett kvitto på att medlemsengagemang tillsammans med ett aktivt styrelsearbete verkligen lönar sig. Många av förslagen kommer via motioner till årsmötet, så detta är lika mycket medlemmarnas pris som styrelsens, säger Henrik Eliasson, ordförande i Brf Storås Ängar.

Brf Storås Ängar ligger i stadsdelen Angered och består av 13 st byggnader med 52 st lägenheter. Byggnaderna är uppförda 2004.

– Vi är väldigt stolta över utnämningen och hoppas kunna inspirera andra bostadsrättsföreningar att se hållbarhet som ett naturligt perspektiv i hela föreningens verksamhet och som en ledstjärna när beslut skall tas i styrelsen, säger Henrik Eliasson.

Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.

– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Storås Ängar som gjort ett fantastiskt arbete, säger Marianne Wadefalk, marknadsområdeschef på Riksbyggen Fastighetsförvaltning Väst.

Några exempel på hållbarhetsåtgärder som Brf Storås Ängar gjort:

• Installerat laddbox på varje parkeringsplats och investerat i solceller.
• Genomfört pilottest för att till nästa vår helt automatisera gräsklippningen med eldrivna robotklippare.
• Energieffektiviserat belysning, och genom samarbete med en grann-BRF återanvänt armaturer.
• Samarbetat med ett socialt kooperativ i närområdet för hjälp med bla trädgårdsskötsel, vilket skapar arbetstillfällen.
• Anlitar den närliggande ridklubben för snöskottning, och får låna deras samlingslokaler istället för att planera för egna.
• Uppmuntrar till odling på den gemensamma marken, och komposterar ridklubbens gödsel till platsproducerad jord, istället för att köpa torvjord.

    Juryns motivering:

    ”Föreningen har på ett strukturerat och kreativt sätt involverat medlemmarna i alla delar av hållbarhet- ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Genom demokratiska former har medlemmarna möjlighet till att påverka arbetet inom hållbarhet, inte bara i den egna bostadsrättsföreningen utan även i samhället genom att engagera aktörer i närområdet. Föreningen bidrar till en positiv samhällsutveckling i stort.”

    Förutom äran, blommor, diplom och så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utser Årets hållbarhetshjälte.

    Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

    – Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

    För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar. 

    För mer information:
    Marianne Wadefalk, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Väst, 031-704 55 23
    Marianne.wadefalk@riksbyggen.se
    Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
    Karolina.brick@riksbyggen.se

    Bilder