2021-10-15, kl 08:15

Guld till Riksbyggens kampanj ”Second hand i första hand” av Linnéa Salmén i Svenska Designpriset

Second hand i första hand var temat när Linnéa Salmén inredde Riksbyggens unika visningslägenhet i Täby Park. Torsdagen den 14 oktiober blev det klart att kampanjen vunnit Guld i kategorin ”Event” i Svenska Designpriset efter att omröstningen i tävlingen avslutats.

– Det är fantastiskt kul och vi är väldigt glada och stolta över utmärkelsen. Hållbart byggande driver oss och är något som vi länge lagt resurser på för att utveckla. Vanligtvis så sker det i större sammanhang vid nyproduktion. Men det som är minst lika viktigt är det mindre valen alla kan göra, som det här projektet är ett väldigt tydligt exempel på, säger Mathias Sandberg, konceptchef för affärsområde bostad på Riksbyggen.

Hållbart, personligt och färgstarkt – så kan den nyproducerade visningslägenhet i Brf Cykelverkstaden i Täby Park som Linnéa Salmén inredde beskrivas. Loppisfynd, kända designklassiker och originella hantverk fick utmana hur nytt och gammalt kan mötas på bästa sätt.

I samarbete med Linnéa Salmén ville Riksbyggen uppmuntra fler till återbruk och cirkulär inredning. Möbler och prylar som annars kanske hade hamnat på tippen får i visningslägenheten ett förlängt liv. I projektet ”Second hand i första hand” fick Linnéa fria händer att sätta sin personliga touch med hjälp av färg och möbler. Utmaningen i stylingen var att ingen ny massproducerad inredning fick användas.

– Att inreda med second hand är alltid något jag strävar efter, både i jobbet och hemma. Men att komma till en tom och nyproducerad lägenhet för att göra samma sak var en ny erfarenhet för mig. Efter mycket tankar kring hur nytt och gammalt skulle mötas, vilken väggfärg som skulle passa och många Blocket-annonser senare så är jag väldigt nöjd med mixen. Jag hoppas att lägenheten kan bli ett inspirerande exempel på hur modernt och återbruk kan blandas på ett lekfullt sätt, säger Linnéa Salmén, inredningsstylist för projektet.

Riksbyggens tankesätt är att hållbarhet är stort och litet. I det här projektet ryms bägge. Brf Cykelverkstaden byggs enligt kraven för Miljöbyggnad Silver och här finns bland annat laddstolpar, bilpool, gröna tak och odlingslådor. Det lilla sker inomhus med den unika inredningen.

Nya Täby Park växer fram till en pulserande stadsdel med totalt cirka 6 000 bostäder, varav 700 producerade av Riksbyggen. Här planeras flertalet butiker, restauranger och parkområden. Brf Cykelverkstaden består av 111 yteffektiva lägenheter. Stort fokus har lagts på de sociala ytorna och hållbarhet och i projektet erbjuds både takterrass, gemensam atriumgård, växthus samt odlingslådor.

För mer information, kontakta:
Mathias Sandberg, konceptchef, Riksbyggen Affärsområde Bostad
mathias.sandberg@riksbyggen.se +46 8 553 63 511