Unga vuxna i fokus för Riksbyggen under Frihamnsdagarna 2021-06-09, kl 08:30

Unga vuxna i fokus för Riksbyggen under Frihamnsdagarna

Riksbyggen kommer att delta som partner i Frihamnsdagarna som för första gången ska hållas i Göteborg 3-4 september i år. Riksbyggen kommer framför allt att belysa unga vuxnas situation på bostadsmarknaden under Frihamnsdagarna.  Unga vuxna är en av de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden. Frihamnsdagarna kommer att ha tre teman: framtid, demokrati och hållbarhet.

Riksbyggen vill som långsiktig samhällsbyggare vara med och bygga det nya Göteborg kvarter för kvarter med fokus på hållbarhet. Under Frihamnsdagarna kommer vi att särskilt lyfta unga vuxnas svåra situation på bostadsmarknaden. Detta både genom samtal och genom att visa på konkreta satsningar som gör skillnad, till exempel Riksbyggens kommande kvarter i Lindholmshamnen, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

Ali Tabrizi och David Björneloo är initiativtagare till Frihamnsdagarna som startats med anledning av att Göteborg fyller 400 år och den allmänna rösträtter 100 år.

– Alla politiska partier står bakom och är positiva till Frihamnsdagarna där både lokala, regionala och nationella beslutsfattare kommer att delta på scenerna. Dessutom har en rad aktörer klivit fram och är beredda att stötta med kunskap, personal och finansiering. Riksbyggen, Göteborgs Stad och Svenskt Näringsliv är några exempel, säger David Björneloo.

Platsen blir Frihamnen på Bananpiren, en plats där Frihamnsdagarna ska kunna hållas under många år framöver. På sikt ska Frihamnsdagarna bli ungefär som i Almedalen eller Järvaveckorna. Tanken är att stärka demokratin genom att ge samhällsengagerade möjlighet att mötas, samtala och samskapa, ge plats för ohörda röster och samarbeten som kan bidra till att lösa dagens samhällsproblem.

Ett krav är att stå bakom hörnstenarna kring demokrati, alla människors lika rätt och värde samt viljan att bidra till samtal. Besökare och publik ska ha möjlighet att ställa frågor eller delta i samtalet.

– Riksbyggen planerar att genomföra både seminarium och rundabordssamtal under Frihamnsdagarna. Årets teman med framtid, demokrati och hållbarhet ligger helt i linje till Riksbyggens värdegrund som kooperativt företag, säger Mikael Ahlén.

Rapport från Riksbyggen: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 av landets kommuner

Läs mer om Riksbyggens förslag om Ungbolån

Riksbyggens Hyrköp – hjälper unga till bostad

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
mikael.ahlen@riksbyggen.se
Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 56 12
martin.lundblad@riksbyggen.se

Bilder