Försvunna poliser, Kasper Salin-vinst och Ungbolån i Riksbyggens presskrönika 2020 2020-12-30, kl 07:00

Försvunna poliser, Kasper Salin-vinst och Ungbolån i Riksbyggens presskrönika 2020

Under 2020 publicerade Riksbyggen 249 pressnyheter. Här kommer listan över de nyheter som var hetast, antingen genom flest visningar i pressrummet eller med störst genomslag i media. Coronapandemin överskuggar listan men vem kunde tro att två försvunna poliser skulle hamna på 10-i-topp på nyhetslistan från en av Sveriges största fastighetsförvaltare och bostadsutvecklare?

1. Johanna Frelin tillträder som vd för Riksbyggen

Den 13 januari tillträdde Johanna Frelin som ny vd för Riksbyggen och blev därmed också första kvinna på posten. Johanna Frelin har tidigare bland annat varit vd för Tengbom arkitekter. Hon har även varit vd för Hyper Island samt haft flera chefspositioner inom ledningen för SVT-koncernen.

2. Riksbyggens Brf Viva i Göteborg vinner Kasper Salin-priset

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg vinner Sveriges mest betydelsefulla arkitektpris, Kasper Salin-priset. Brf Viva består av 132 bostäder och har ritats av Malmström Edström Arkitekter. Hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv genomsyrar hela projektet. Det prestigefyllda Kasper Salin-priset väcker också starka känslor och mediegenomslaget blev enormt.

3”Ge bostadsrättsföreningarna möjlighet att skjuta på årsmöten”

Det pressmeddelande med flest visningar i Riksbyggens pressrum publicerades den 19 mars, när coronapandemin accelererar och det är den tid på året då många bostadsrättsföreningar har sina årsmöten. Nyheten handlar om att Riksbyggen inlett en dialog med regeringen kring möjligheten att bostadsrättsföreningarna ska kunna skjuta fram sina årsmöten för att minska risken för spridning av coronaviruset. Riksbyggen förvaltar 4 384 bostadsrättsföreningar.

4. Ny undersökning: En av fem ser över boendesituationen på grund av Corona

Coronapandemin förändrar sättet att använda våra bostäder. 17 procent av de tillfrågade, nästan en av fem, funderar på förändra sin boendesituation eller har redan gjort det på grund av Corona. Många jobbar hemma under coronapandemin och köket eller vardagsrummet är förstahandsvalet när hemmakontor saknas, visar en undersökning som Riksbyggen gjort bland boende i fastigheter som de förvaltar. Undersökningen blev Riksbyggens hetaste nyhet under sommaren 2020.

5Riksbyggen ökar bostadsproduktionen och bildar nytt fastighetsbolag

Riksbyggens målsättning är att öka antalet bostäder i pågående produktion till 5 000 bostäder/år och lägger huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i ett nytt fastighetsbolag. Fastighetsbeståndet består av cirka 5 000 hyresrätter. Trots rådande pandemi lägger Riksbyggens nya vd Johanna Frelin i en högre växel för att Riksbyggen ska bidra till minskad bostadsbrist.

6. Lägenhetsvisning hemifrån med Riksbyggens nya visningsrobotar

Pandemin kräver nya lösningar. Riksbyggen erbjuder nu i ett pilotprojekt digitala lägenhetsvisningar med hjälp av visningsrobotar för att möta nya restriktioner och minska smittspridningen av covid-19. Via mobiltelefon eller dator kan alla bostadsintresserade styra roboten runt i lägenheten precis efter eget önskemål, var man än befinner sig.

7. Ny rapport: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 av landets kommuner

Värst drabbade av ungdomsbostadsbrist är Lund, Stockholm och Göteborg där cirka 90 procent av 20-30 åringar inte kan köpa en etta. Men ungdomsbostadsbristen är inte bara ett storstadsfenomen. I 67 av Sveriges kommuner råder allvarlig ungdomsbostadsbrist, visar en ny rapport från Riksbyggen. Riksbyggen vill att det införs ett statligt, CSN-liknande Ungbolån för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden. Förslaget har fått gehör och i december meddelade bostadsmininster Per Bolund att en utredning kring ett startlån för förstagångsköpare startas.

8. Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Enligt Folksam har skadekostnaderna för naturkatastrofer har fördubblats på 30 år. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.

9. Riksbyggen utses för andra gången till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen

För andra året på raken utses Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen. Det visar Sustainable Brand Index B2B för 2019 som är Nordens största studie om hållbarhet. Senare under året utsågs även Riksbyggen till det mest hållbara varumärket, enligt Ungdomsbarometerns senaste rapport ”Framtidens hållbaraste varumärken”, i kategorin Bygg och Fastighet. I rapporten har man undersökt hur ungdomar i Sverige mellan 18-35 år värderar olika hållbarhetsperspektiv och vilka varumärken som de anser vara mest hållbara.

10. Efterlysning: Två poliser stulna från gamla polishuset i Davidshall i Malmö

De två polisfigurerna i porten till det tidigare polishuset vid Davidshallstorg är försvunna från sina posteringar. De båda poliserna är skapade av skulptören Anders Olson och har stått på sina poster sedan 1934 när byggnaden, som Riksbyggen omvandlar till bostäder, stod klar. Riksbyggen tar nu allmänheten till hjälp och utfärdar nu en hittelön om 10 000 kronor för tips som leder till att poliserna återfinns i oskadat skick. Nyheten blev viral, till och med den internationella nyhetsbyrån AFP plockade upp nyheten om de försvunna poliserna.

Riksbyggen önskar ett riktigt Gott Nytt År!

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se 


Bilder