Riksbyggen välkomnar utredning om startlån för unga vuxna 2020-12-04, kl 05:40

Riksbyggen välkomnar utredning om startlån för unga vuxna

Regeringen tillsätter nu en utredning med uppdrag att lämna förslag på hur unga vuxnas inträde på bostadsmarknaden ska underlättas. En viktig del i uppdraget är att föreslå hur ett statligt startlån för förstagångsköpare bör utformas, en fråga som Riksbyggen under lång tid drivit genom förslaget om ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet.

– Det är jättebra att regeringen nu tar tag i frågan om hur unga vuxna lättare ska komma in på bostadsmarknaden och Riksbyggen välkomnar utredningen. Riksbyggen och flera andra branschaktörer har länge efterfrågat ett startlån för unga vuxna, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2021. Utredare blir Eva Nordström, vd på Stockholms kooperativa bostadsförening.

– För unga är kontantinsatsen det största hindret. Ett startlån kan därför möjliggöra för tusentals unga vuxna att köpa en egen bostad, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

Unga saknar ofta sparkapital och har samtidigt inte tillräcklig kötid för en hyresrätt. Istället tvingas de söka sig till den betydligt dyrare och mer osäkra andrahandsmarknaden.

– Unga vuxna är en av de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden idag. Det finns en stor efterfrågan hos unga vuxna att äga sin bostad, men de har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden överhuvudtaget, säger Johanna Ode.

Rapport från Riksbyggen: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 av landets kommuner 

Läs mer om Riksbyggens förslag om Ungbolån

Riksbyggens förslag om ett statligt Ungbolån

  • Lånet riktar sig till unga vuxna i åldern 18-35 år
  • Lånet omfattar maximalt tio procent av bostadens marknadsvärde med ett tak på 300 000 kr per person
  • Låntagaren står själv för de återstående 5 procenten av kontantinsatsen
  • Banker kan precis som tidigare bevilja lån upp till 85% av marknadsvärdet
  • Räntan på lånet består precis som studiestödet av statens upplåningskostnad plus avgiften för administration och är inte avdragsgill
  • Lånet är amorteringsfritt under maximalt fem år
  • Amorteringskrav två tillämpas inte

Nya boendeformer för unga vuxna

Riksbyggen har de senaste åren börjat prova nya boendeformer som dellösningar för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden, tillexempel Ungdomsettor till personer som är mellan 18 och 30 år och Hyrköp av bostadsrätt.

Riksbyggens Hyrköp
Riksbyggen erbjuder i vissa bostadsprojekt Hyrköp av bostadsrätt för personer som är under 35 år. Hyrköp innebär att den person som inte har något förstahandskontrakt eller äger en bostad får hyra en lägenhet med möjlighet att köpa den inom fem år. Riksbyggen har hittills Hyrköp i Brf Brandstationen i Järfälla och på gång i Brf Branddammen i Bandhagen, Brf Körsbärslunden i Helsingborg och Brf Korseberg Fjärd i Vänersborg.

För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18

Bilder