Riksbyggens Brf Viva i Göteborg vinner Kasper Salin-priset
Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har vunnit Sveriges mest betydelsefulla arkitektpris, Kasper Salin-priset. Brf Viva består av 132 bostäder och har ritats av Malmström Edström Arkitekter. Hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv genomsyrar hela projektet.
– Kasper Salin-priset är givetvis väldigt stort för oss. Vi anstränger oss dagligen för att skapa intressanta miljöer som har betydelse för de som bor, arbetar eller bara rör sig genom dem. Mycket av det som byggs idag passerar bara obemärkt förbi, det tror vi inte är att bygga en hållbar värld utan vi behöver visa på fler sätt att bygga, bo och verka. Kasper Salin-priset ser vi som ett bevis på att vi lyckats åstadkomma något som är annorlunda och som väcker reaktioner och uppskattning, säger Andreas Norrman, arkitekt på Malmström Edström Arkitekter.
– Det är otroligt hedrande och roligt att Brf Viva tilldelats Kasper Salin-priset. Vi är så stolta! I Brf Viva har Riksbyggen tänkt hållbarhet ur alla perspektiv. Därför har vi till exempel valt en fasad av klimatförbättrad betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och som är just väldigt hållbar och helt underhållsfri, äger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.
Juryns motivering:
Ett stort register av arkitektoniska kvaliteter – formkänsla, taktilitet, utblickar och variationer i rymd och ljus – är utmärkande för projektet. Platsens krävande förutsättningar vänds genom skicklig volymbehandling till en tillgång där privat och offentligt ordnas och binds samman genom sekvenser av välgestaltade, överraskande rumsupplevelser, såväl inne som ute. Med hög ambition och stor omsorg om både mötet mellan byggnader och landskap och de boende är Brf Viva en inspirerande förebild.
Jury 2019:
Beate Hølmebakk, Prof. sivilarkitekt MNAL, (ordf)
Joakim Lyth, arkitekt SAR/MSA
Karin Milles, arkitekt SAR/MSA
Johan Oscarson, arkitekt SAR/MSA
Sekreterare: Tove Dumon Wallsten
Kasper Salin-priset grundades 1962 utifrån en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856–1919). Det delas ut varje år till den bästa byggnaden. Urvalet sker av en jury som inte bara tittar på ett foto utan granskar husen på plats, eftersom arkitektur måste bedömas med alla sinnen.
– Tillsammans med landskapsarkitekterna från 02 Landskap tog vi oss an den stora utmaningen att omvandla den branta östersluttningen till en bostadsmiljö som vi ville göra till något extra. Vi ville ta med oss berget, grönskan och utsikten långt in i bostädernas vardagsrum, säger Andreas Norrman.
– En viktig del av utformningen är insatserna för att skapa sociala mötesplatser. Till exempel har lägenheterna gjorts en aning mindre för att ge mer plats till gemensamma utrymmen och entrébalkongerna gör att de boende träffas på ett naturligt sätt i vardagen, säger Mikael Ahlén.
Byggnadernas placering innebär att platsens ljusförhållanden utnyttjas rikt. Den skapar även en serie utblickar både för boende och allmänhet, som fritt kan röra sig genom området. Stom- och fasadsystem utvärderades tidigt i projektet, bland annat utifrån då rådande miljöhänsyn, och stor omsorg har lagts på den taktila känslan i bearbetningen av de dominerade materialen betong och trä. Tydliga sekvenser av privata och mer offentliga zoner samt generösa gemensamma lokaler som vinterträdgård, cykelgarage och arbetsplatser, liksom de gårdar som binder samman byggnaderna till en sammanhållen helhet tillför platsen stora kvaliteter."
Riksbyggens Brf Viva utsågs nyligen till "Årets bostadsutvecklare" på Guldhemmet-galan. Under 2019 till Årets Miljöbyggnad samt till ”Årets bästa byggnad i Göteborg”.
Om Brf Viva
Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.
Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.
Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.
För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
Andreas Norrman, arkitekt på Malmström Edström Arkitekter, 031-701 81 37