Startlån till unga ett av Riksbyggens förslag till regeringens bostadssamtal 2020-02-17, kl 10:30

Startlån till unga ett av Riksbyggens förslag till regeringens bostadssamtal

Ett fortsatt högt bostadsbyggande under lång tid är både nödvändigt och angeläget. Särskilda insatser behövs för att unga vuxna ska kunna skaffa ett tryggt boende. Riksbyggen föreslår därför ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet, samt en rad andra åtgärder för bostadsmarknaden i stort inför regeringens bostadssamtal den 19 februari.

– Unga vuxna är den grupp som har det tuffast på bostadsmarknaden idag. Kontantinsatsen är ett av de största hindren när unga ska köpa sin första bostad och därför vill vi införa ett statligt Ungbolån som en möjlighet att underlätta för den gruppen, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

I landets två största städer med de största grupperna av unga vuxna, Stockholm och Göteborg, saknar 80-90 procent av ensamboende unga möjlighet att köpa en nybyggd enrumslägenhet. Detta är samma marknader där köerna för en hyresrätt är som allra längst. Det visar den undersökning som Evidens gjort på uppdrag av Riksbyggen.

Riksbyggen provar nya modeller för att underlätta för unga vuxna att skaffa ett boende, till exempel bostadsrättsettor för 95 000 kronor i Brf Viva i Göteborg och Hyrköp av bostadsrätt. Hyrköp har genomförts i 11 lägenheter i Brf Brandstationen i Jakobsberg och kommer att införas i Brf Branddammen i Bandhagen samt Brf Körsbärslunden i Helsingborg.

Delar av Riksbyggens inspel till bostadssamtalen. Se hela förslaget i nedladdningsbar fil nedan.

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, skulle underlätta inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Statlig borgen för byggnadskreditiv. En begränsning när det gäller att starta bygget av bostadsrättsföreningar är bankernas villkor för byggnadskreditiv. Ett vanligt villkor är att 50 procent av lägenheterna ska vara sålda för att kreditiv ska beviljas. Om säkerheten för byggnadskreditiv kan kompletteras med till exempel statlig borgen eller garanti hade fler byggen kommit igång.
  • De investeringsstöd som finns för nya hyresrätter fungerar i allt väsentligt bra. Regler och villkor för de förstnämnda har nyligen ändrats. Det är angeläget att villkoren för dessa stöd är långsiktigt stabila för att de ska ge avsedd effekt.
  • Reformera ROT-avdragen så att stimulans motsvarande det som ägare av småhus får också ges till ägare av hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar.

För mer information:
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Bilder