Brf Viva finalist i tävlingen Årets Miljöbyggnad 2019-10-03, kl 07:45

Brf Viva finalist i tävlingen Årets Miljöbyggnad

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg är utvald som en av tre finalister i kategorin Årets Miljöbyggnad i Sweden Green Building Awards 2019. Brf Viva har byggts för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt.

– Vi är mycket glada och stolta över finalplatsen Sweden Green Building Awards. Riksbyggen har under många år arbetat för ett grönare Göteborg och i Brf Viva har vi tagit ett rejält kliv framåt när det gäller hållbar bostadsutveckling, säger Michael Ekberg, regionchef på Riksbyggen Bostad Göteborg.

Några exempel på innovationer i Brf Viva:

  • Miljöbyggnad Guld-certifierad
  • Ny, klimatförbättrad betong med 30 procent mindre utsläpp av CO2
  • Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kr
  • Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel
  • Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil
  • Ekosystemtjänstanalys

Brf Viva är preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär till exempel en energianvändning på bara 65 procent av gällande byggregler samt att höga krav på inomhusmiljö och materialval har uppnåtts.



– Brf Viva är det första Riksbyggen-projektet som certifieras enligt Miljöbyggnad Guld i Göteborg. I Brf Viva testar Riksbyggen många innovationer inom hållbarhetsområdet och självklart ställer vi höga krav på husens utformning och val av materialval för att skapa boendemiljöer med så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Charlotta Brolin, hållbarhetsspecialist på Riksbyggen i Göteborg.

Redan 2012 började Riksbyggen använda sig av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus. Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet i Sverige för byggnader.

Vinnaren kommer att tillkännages under Sweden Green Building Awards som äger rum den 11 oktober på Vasateatern i Stockholm.

Om Brf Viva
Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.

Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
Charlotta Brolin, hållbarhetsspecialist på Riksbyggen i Göteborg, 031-704 5508

Bilder