Brf Viva

Nyproducerade bostadsrätter i centrala Göteborg. Bo och lev så hållbart som möjligt. Upplev utsikten över Göteborg, grönskan, centrum och pulsen. Välkommen till din nya verklighet! Här kan du flytta in direkt.

 • Dr Allards gata
 • 132 lägenheter

Brf Viva

Nyproducerade bostadsrätter i centrala Göteborg. Bo och lev så hållbart som möjligt. Upplev utsikten över Göteborg, grönskan, centrum och pulsen. Välkommen till din nya verklighet! Här kan du flytta in direkt.

 • Dr Allards gata
 • 132 lägenheter
Försäljning pågår

Fakta

 • Rum 1-5 rum och kök
 • Pris 95 000-7 545 000 kr
 • Avgift 2 685-5 367 kr/mån
+ Visa fler bilder (13 st)

Kontakt

Säljare
Fabian Billing

Tryggt att köpa från Riksbyggen

När du köper en nyproducerad lägenhet av Riksbyggen gör du det till ett fast pris och slipper budgivning. Du får dessutom fem års garanti på din nya bostad.

Fördelar med nyproduktion

 • Planerad

   
 • Säljstart

  Februari 2016
 • Byggstart

  Höst 2016
 • Inredningsval

  Sommar 2017
 • Visningsbostad

   
 • Inflyttning

  Januari 2019

Om bostadsprojektet

Bostadsrätter i Göteborg

Brf Viva är ett resultat av många års forskning kring hur vi kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt. Som boende här har du alla ingredienser du behöver för att förgylla livet – utan att tumma på resurserna. Upplev utsikten, grönskan, centrum och alla plus med att bo på Dr Allards gata i Guldheden.

Välkommen till Brf Vivas värld

Namnet Viva betyder "att leva" och speglar livet som bevaras och utvecklas i och runt bostadsrättsföreningen. Listan med brf Vivas fördelar kan göras lång. Här bor du i en inspirerande omgivning, skapad utifrån naturens egna förutsättningar. Koppla av i orangeriet, påta i odlingslotterna eller utmana grannen i något brädspel. Eller varför inte en fotbolls-, basket- eller inlinehockeymatch på multisportsplanen?

I Brf Viva sparar du både pengar och miljö med föreningens olika hållbarhetsåtgärder. Åtgärderna gäller solcellsanläggning, egenproducerade el, energieffektiv ventilation, smarta avfallssystem, livscykelanalyserad byggnadskonstruktion och olika typer av cykel- och bilpooler. Riksbyggen testar även som första aktör en ny typ av betong med betydligt lägre klimatpåverkan i Brf Viva. Klimatsmart och unik betong har inneburit en minskad klimatpåverkan från produktionen och har lett till ny kunskap inom området. 

Som boende har du även tillgång till utegym, sköna sittgrupper mellan husen och en härlig grillplats som med fördel nyttjas under fina sommarkvällar. Här har du också alla möjligheter att jobba hemifrån i föreningens distansarbetsplatser med skrivbord och Wi-Fi.

Läs mer om de nyproducerade bostäderna och området i Allt om Brf Viva och kontakta gärna säljare Fabian Billing för mer information.

Lagring av el i begagnade bussbatterier i Brf Viva

Läs rapporten om det spännande projektet Lagring av el i begagnade bussbatterier i Brf Viva.

Läs mer

Ett Positive Footprint Housing-projekt

Vi på Riksbyggen har byggt bostadsområden i 78 år och har gått den långa vägen för att bli ledande inom hållbar samhällsutveckling. Nyfikenheten, viljan att förändra och möjligheten att verkligen kunna göra skillnad ligger som grund för Positive Footprint Housing – Sveriges mest innovativa bostads- och stadsutvecklingsprojekt. Tillsammans med Göteborgs Stad, Johanneberg Science Park, näringsliv, universitet, analytiker, forskare och engagerade invånare har vi skapat Positive Footprint Housing. Detta är en plattform och ett ramverk för hur vi bygger miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbara bostadsområden. Först ut är vårt nya bostadsrättskvarter Brf Viva i Guldheden, Göteborg. Kombinationen av forskare, studenter, näringsliv, medborgare och arbetssätt gör Positive Footprint Housing (PFH) till Sveriges mest innovativa bostads- och stadsutvecklingsprojekt. Läs mer här!

 

Se huset och välj bland bostäderna

Öppna bostadsväljaren

Bostäder

Bostad
Rum
Storlek
Våning
Pris
Avgift
Status

Området

Nära service, centrum och nöjen

Nedanför skogsslänten ligger Mossens idrottsplats och flera natursköna promenadstigar. Från Dr Allards gata har du nära till Doktor Fries Torg och ett brett utbud av service och butiker. Här finns bland annat mataffär, gym, bank, tandläkare, bibliotek och restaurang. Stadens gröna oas Slottsskogen såväl som Landala, Vasastan, Avenyn och hela centrums utbud av shopping, restauranger och nöjen. 

Det sköna med Guldheden och Brf Viva är att området ligger lite i periferin men ändå så centralt. Här finns gott om cykel- och promenadvägar som snabbt och enkelt tar dig ner till centrum. Spårvagn 10 vid Doktor Fries Torg och Buss 52 på Doktor Weltzins gata är två andra smidiga alternativ. Som boende har du dessutom tillgång till föreningens fordonspool med elbilar, lätta elfordon, ellastcyklar och elcyklar.

Förutom att bostadsområdet ligger i direkt anslutning till Chalmers tekniska högskola och Johanneberg Science Park är det nära till flera gymnasium med olika inriktningar. IT-gymnasiet, Schillerska, Hvitfeldtska och GTI för att nämna några. För dig som har lite yngre barn är närheten till förskola och grundskola såklart viktigt. Som boende i brf Viva har du flera olika att välja mellan, varav två förskolor är föräldrakooperativ med miljöprofil.

Mer fakta

Golv: Ask, 2-stav, mattlackad. (plastmatta under skåp) Sockel: Svart.
Vägg: Målade väggar. Gipsskivor alt. betong. Stänkskydd av laminat enligt ritning.
Tak: Målat.
Övrigt: Köksuppställning enligt ritning från Vedum. Bänk- och skåpsinredning, liv ask med grepplist samt svartbetsad ek. Bänkskiva av laminat med infälld diskho och spishäll. Ugn inbyggd under häll (Siemens) och kökskåpa, Pandora Green Flow. Kombinerad kyl/frys enligt ritning. Diskmaskin. Infälld led spot i täckskiva under väggskåp. Fönsterbänk i laminat.

Golv: Ask, 2-stav, mattlackad. Sockel: Vit.
Vägg: Målade väggar. Gipsskivor alt. betong.
Tak: Målat.
Övrigt: Fönsterbänk i laminat. Skåpsinredning enligt ritning. Skjutdörrsgarderob enligt ritning

Golv: Klinker, mörkare grå.
Vägg: Kakel, vit.
Tak: Målat.
Övrigt: Baduppställning enligt ritning. Golvstående toalettstol. Tvättställ med kommod. Spegelskåp med belysning. Skåp med förvaring. Duschhörn, INR Linc, krokar, toalettpappershållare. Takarmatur.

Här har du utrymme, verktyg och möjlighet att serva och skruva på familjens cyklar eller kanske möbler och andra saker som behöver repareras.  De boende har också tillgång till en cykelhiss som går från övre platån till nedre platån där själva cykelgaraget och cykelhuben finns. 

Anmäl intresse till Brf Viva

Du kommer att löpande få information om vad som är på gång. Det är helt kostnadsfritt och utan förbindelser.

Att köpa bostadsrätt

Förhandsavtal, upplåtelseavtal, handpenning med mera. Så här går det till att köpa en bostadsrätt av Riksbyggen.

Så här går köpet till

Bo i bostadsrätt

Här får du information om vad styrelsen gör, vad en bostadsrättsföreningen är och varför du betalar avgift.

Bra att veta

Fakta

Byggnadsbeskrivning

 • Toggle

  Filmer om brf Viva

  Små förändringar som gör stor skillnad - Länge leve gemenskapen

   

  Så skiljer sig brf Viva från andra boenden i en grönskande värld - Länge leve Guldheden

   

  I brf Viva bor du enkelt, bekvämt, centralt och hållbart - Länge leve hållbarheten 

 • Toggle

  Frågor & svar om brf Vivas ettor

  Frågor/Svar En etta för 95 000 kronor

   

  Bakgrund: I Brf Viva kommer sex lägenheter (det är ettor på 30 kvm) att säljas för 95000 kronor.  Övriga bostadsrätter i föreningen säljs under ”vanliga villkor”.

   

  Vad är skälet till att Riksbyggen säljer ett antal bostadsrätter mycket billigare än övriga?

  Svar: Det råder en allt mer utbredd bostadsbrist och många unga personer har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Vi ser en tydlig trend med växande storstadsregioner med ett stort antal unga. Det är svårt för unga att spara ihop till en kontantinsats, i Stockholm tar det enligt våra beräkningar drygt 26 år att spara ihop till kontantinsatsen till en etta. Vi måste därför hitta nya modeller för att råda bot på bostadsmarknaden. Därför gör nu Riksbyggen ett test och säljer sex lägenheter där priset är betydligt lägre men avgiften per kvadratmeter något högre.

   

  Vilka får köpa dessa lägenheter?

  Svar: Personer mellan 18 – 30 år. Personen väljs ut efter de kriterier som satts upp av Riksbyggen och väljs utifrån kriterier som vi jobbar fram. Fyller personen mer än 30 år får personen fortsätta bo där men kan bara sälja till någon som uppfyller kravet ovan.

   

  Hur går kalkylen ihop?

  Svar: De sex lägenheterna får en högre månadsavgift per kvadratmeter jämfört med de som köpt en traditionell bostadsrätt i föreningen. Den högre avgiften ska bland annat täcka merkostnaden för att dessa lägenheter inte bidrar lika mycket till föreningens insats.

   

  Vad händer när lägenheten säljs på begagnat marknaden?

  Svar: Försäljningspriset regleras i stadgarna. Säljaren får räkna upp priset med förändringen för konsumentprisindex under den tid som säljaren haft bostadsrätts-lägenheten i sin ägo samt med styrkta försäljningskostnader. Det går alltså inte att göra ”ett klipp” på den här typen av lägenhet.

   

  Hur fungerar medlemskapet i föreningen?

  Svar: De boende i dessa lägenheter blir fullvärdiga medlemmar i brf Viva. De får också tillgång till allt som föreningen har att erbjuda som mervärde, till exempel central skrivare, orangeri med plats för 30 personer, Livsrum (extra vardagsrum), odlingslott, fordonspool (elcykel, bilpool, lätta elfordon) och grillplats.

   

  Renovering av dessa lägenheter hur görs det?

  Svar: Styrelsen beslutar om renovering av dessa lägenheter, dessa 6 bostadsrättslägenheter har en högra kostnad än de traditionella bostadsrätterna för att det ska finnas pengar för att renovera just dessa lägenheter. Det beror på att incitamentet för att renovera inte finns på samma sätt när den boende inte kan räkna hem en eventuell vinst då försäljningspriset är reglerat.

 • Toggle

  Rum för flexibilitet

  Vare sig du är ensamstående, precis flyttat ihop med din käraste, ska skaffa barn, har barn eller håller på att hjälpa dem att flytta ut är Brf Viva en långsiktig plats att bo på. Våra flexibla planlösningar gör att du till exempel kan köpa 72 kvadratmeter och själv bestämma om det ska vara två, tre eller fyra rum och kök, beroende på hur er familjesituation förändras över tid.

  Ungefär hälften av lägenheterna är 1,5-rummare och ligger på
  47 kvadratmeter. En fjärdedel är 72 kvadratmeter fördelade på två till fyra rum ch kök och cirka 5 % består av ultrakompakta lägenheter på 30 kvadratmeter. Preliminärt kommer vi också kunna erbjuda sex stycken etagelägenheter med radhuskänsla (94 kvadratmeter) och lika många taklägenheter i villaform (97 kvadratmeter) samt sex stycken etagelägenheter med takterrass (109 kvadratmeter).

 • Toggle

  Arkitektur utifrån natur

  Brf Vivas preliminära miljöklass enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad är guld (läs mer hos Sweden Green Building Council, www.sgbc.se). Det är den högsta klassificeringen ett flerbostadshus kan få. Utöver det har vi utvecklat en egen hållbarhetsklass samt ett eget unikt verktyg där vi gör ekosystemtjänstanalyser. Det är ett sätt att identifiera och värdera nyttor från den biologiska mångfalden i våra ekosystem. Exempel på ekosystemtjänster är fröspridande fåglar, insekter som pollinerar nektarproducerande växter och träd som renar luft och reducerar buller.

  Gångvägar och uteplatser på gårdarna är varsamt anpassade till terrängen. I den brantare terrängen blir platserna och gångvägarna till svävande trampoliner, spångar och trappor. Allt för att göra så lite avtryck som möjligt på naturen, säger Sabina Richter som är ansvarig landskapsarkitekt.

  Tomtens dramatiska topografi ger på många sätt byggnaderna ett säreget uttryck genom långa resliga pelare i den nedre delen av branten. Konstruktionens lösning är också ett medvetet val för att undvika ingrepp i naturen. Utifrån platån som sammanbinder huskropparna kan du ta dig ner via trappvägar till de mer naturpräglade gårdarna.

  – Eftersom Brf Viva är ett Positive Footprint Housing-projekt får vi tillgång till en stor mängd kunskap från många olika håll och som belyser frågeställningar från många olika vinklar. Detta ser vi som en stort stöd för våra val av form, lösningar och material, säger Andreas Norrman som är ansvarig arkitekt tillsammans med Christer Malmström på Malmström Edström i Göteborg. 

 • Toggle

  Grön och skön miljö

  Det finns några saker som kan vara intressanta att ha i åtanke när du promenerar ner längs de gröna stigarna. Eller tar dig ut på trampolinen bland trädkronor och fågelsång. Varenda kvadratcentimeter har analyserats för att bevara och skydda så mycket som möjligt av områdets djurliv och ekosystemtjänster. Det är alltså ingen slump att vegetationen ser ut som den gör och att det sitter fågelholkar på sina ställen. Här bor bland annat områdets hackspettar som fått nya fina enrummare. Det är heller ingen tillfällighet att ditt tak, dina fasader och platser i området är skönt gröna av växtlighet. Grönska binder som du säkert vet koldioxid och bidrar till vattenregleringen på ett naturligt sätt. Vilket kan vara värt en tanke under dina rogivande stunder i växthuset. Eller när du ligger i en solstol och tittar upp bland lövverken.

 • Toggle

  Ekosystemtjänster i Brf Viva

 • Toggle

  CO2-jämförelse

  Brf Vivas utsläpp av växthusgaser (uttryckt i kg koldioxidekvivalenter) har översiktligt beräknats och jämförts med ett referenshus som följer kraven i BBR (Boverkets Byggregler).

   

  Förutsättningar

  Brf Viva: Två vuxna med två barn som bor i en flexibel lägenhet på 75 m2. Referensbyggnad: Två vuxna med två barn som bor i en standardlägenhet på 90 m2.

   

  Byggmaterial

  Genom aktiva material-/konstruktionsval och kravställning av våra entreprenörer får brf Viva en lägre klimatbelastning än referenshuset (där vi baserat beräkningarna på generella medelvärden från tillverkning av byggmaterial). Som grund för beräkningen ligger en LCA-studie. (Miljövärdering av olika stomalternativ för husen i brf Viva, som utförts av SP). I beräkningarna ingår stomme, innerväggar och fasad. Vi utgår också från större boarea i referenshuset.

   

  Värme och el till fastighet

  Brf Viva har lägre klimatbelastning eftersom det totala energibehovet är ungefär hälften av det behov som finns för referenshuset. Brf Viva har tex ett välisolerat klimatskal och effektiva installationer. Den el som används i fastigheten kommer i första hand från föreningens solcellsanläggning – vilken även har batterilager som lagrar energi för tider när solen inte lyser. När solcellselen inte räcker till köps miljömärkt el in från tex vindkraft. Referenshuset har energianvändning enligt krav i Boverkets Byggregler. För uppvärmning antar vi genomsnittlig fjärrvärme från Göteborg Energi och för elanvändning Nordisk elmix (medelvärde). Vi utgår också från större boarea i referenshuset.

   

  Hushållsel

  I brf Viva kommer hushållselen i första hand från föreningens solcellsanläggning. När solcellselen inte räcker till köps miljömärkt el in. Referenshusets hushållsel antas vara Nordisk elmix (medelvärde). Vi utgår också från större boarea i referenshuset.

   

  Transporter med bil

  För CO2-beräkning från persontransporter med bil har vi utgått från statistik över resta personkilometer med bil i storstadsområden, samt genomsnittlig emissionsfaktor för bilar i Sverige. För boende i brf Viva har vi räknat med 50% mindre bilresor då studier visar att bilpooler kan reducera bilresor med 30-60%. Brf Viva kommer att ha poolfunktioner för både bilar och elcyklar för att möjliggöra resor på annat sätt än med egen bil. För referenshuset har vi inte räknat med någon minskad körsträcka då vi antar att det inte finns någon bil- eller cykelpool.

   

  Tvättstuga kontra egen tvättmaskin

  Tvätt av kläder i hushållsmaskin i varje lägenhet jämförs med 12 gemensamma tvättmaskiner i tvättstuga. Beräkningarna visar att användningsfasen är något mer energieffektiv i den gemensamma tvättstugan, men den stora skillnaden finns i tillverkningsfasen. Klimatpåverkan för framställning av tvättmaskinernas ingående material och energianvändning vid tillverkning skiljer stort på grund av antalet maskiner som ska tillverkas. Brf Viva kommer vara utrustad med en gemensam tvättstuga som har 12 tvättmaskiner – i olika bokningsformer för att möjliggöra god tillgång både för planerad tvätt och spontan tvätt. Tvättstugan kommer även vara utrustad med automatisk tvättmedelsdosering vilket ger lägre miljöbelastning genom att överdosering undviks.

   

  Källa: Beräkningarna har utförs med hjälp av Tyréns AB, Nicklas Magnusson.

 • Toggle

  Fördelar med plusenergihus

  Brf Viva har gått igenom en mängd studier för att bli ett plusenergihus. Det innebär att olika uppvärmningssystem som golvvärme, radiatorer samt luftvärme och dessa i kombination med olika stom- och fasadsystem av betong respektive trä har jämförts noggrant. Fördelarna med att bo i ett plusenergihus som producerar mer energi än det förbrukar är så klart många. Men framförallt sparar du miljö och en massa pengar i uteblivna uppvärmningskostnader. Det som gör det möjligt är Brf Vivas solcellsanläggning som producerar el, olika typer av energilagring – ihop med byggnadernas form och gestaltning som minimerar spillet av energi. Här har till exempel tekniklösningar och fönsterplaceringar ritats in tidigt och kompromisslöst i projektet. Liksom extra tjock isolering och att huset ska kunna samverka med stadens energinät på ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. 

 • Toggle

  Ekonomiskt smart för yngre som äldre

  Kanske är det första gången du köper en bostad och har en lite snårig väg bland lånelöften och lånetak? Ett av våra mål med brf Viva är att hjälpa dig som är ung in på bostadsmarknaden. Genom mindre och smartare lägenheter håller vi nere priserna och skapar möjligheter för fler att få en egen bostad. Eller så har du redan såväl bostad som familj och snarare vill byta till en mer underhållsfri, ekonomisk och långsiktig vardag. Oavsett var du befinner dig i livet kan du vara säker på att brf Viva byggs på en tomt där värdet är stabilt och långsiktigt. Att vi prioriterat material med lång livslängd och lågt underhållsbehov. Att våra planlösningar är flexibla och att ni kan bo kvar även om ni blir fler eller färre i hushållet. Och framförallt att du klarar dig utan bil. Här har du en fordonspool för varje ändamål som du bara nyttjar när du själv behöver. Ta cykeln till stan, lastcykeln till affären och rent av elbilen när det vankas storhandling. Eller så låter du affären och maten komma till dig och ditt leveransskåp i brf Vivas leveransrum. 

 • Toggle

  Allt hänger ihop

  Hittills har vi berättat om hur du sparar miljö och pengar genom att bo i brf Viva. Men här handlar det lika mycket om att leva ett rikt, inspirerande och tryggt liv. Därför har vi lagt mycket tid på att rita in gårdarna, infrastrukturen, faciliteterna och de gemensamma utrymmena i helhetsbilden. Med andra ord finns det en tanke bakom varenda ljuskälla, trappsteg, stig, genväg, gräsmatta, gunga, hängmatta, terrass, sittgrupp och grillplats. Här är balansen mellan privata och till exempel offentliga utrymmen noga avvägd för att möta de boendes behov. Ena dagen vill du kanske bara njuta av tystnaden och en god bok i skuggan. Medan det blir grill, vin och boule med grannarna den andra. Växthuset, orangeriet, livsrummet, cykelverkstaden och återanvändningsrummet är fler exempel som gör livet extra gott i brf Viva.

 • Toggle

  Inbyggd gemenskap

  Att dela utrymmen och saker med varandra är med andra ord inte bara bra för vår planet och din plånbok. De spontana mötena, samtalen och glada tillropen berikar och utvecklar oss som människor. Därför har vi byggt in ett flertal funktioner och socialt främjande faciliteter i föreningen. Förutom gemensamhetslokaler och distansarbetsplatser finns det ett flertal olika rum. 

 • Toggle

  Post- och leveransrummen

  I post- och leveransrummet hämtar du din post och kanske dina matkassar och andra varor som du vill ha hemkört. Det finns ett antal intelligenta leveransskåp som gör att du inte behöver åka iväg och hämta eller vänta hela dagen för att ta emot varorna. 

 • Toggle

  Livsrummet

  En mysig gemensamhetslokal som du kan använda året runt. Livsrummet är utrustad med storbilds-TV, dator, ett mindre kök samt rum för trevliga måltider, umgänge och mindre sammankomster som styrelsemöten och andra arbetsmöten. Exklusivt beläget i närheten av orangeriet och växthuset. 

 • Toggle

  Orangeriet

  Ett stort och delvis klimatiserat rum som kan hållas varmt även under vintern. Det bokningsbara orangeriet är perfekt för större kalas och mindre grillfester. Eller om du bara vill koppla av en stund i grönskan och bland alla säsongsförvarade växter. 

 • Toggle

  Växthuset

  Ett oklimatiserat rum med plats för odlingar, samvaro, lek och diverse spel. Innehållet i växthuset kan variera från år till år. 

 • Toggle

  Återanvändningsrummet

  Här kan du lämna in kläder, skor, skridskor, fotbollsskor och andra saker som du och kanske framförallt barnen snabbt växer ur.

Upp