Riksbyggen samlade in 3,8 miljoner till We Effect 2019-05-09, kl 14:00

Riksbyggen samlade in 3,8 miljoner till We Effect

Under 2018 samlade Riksbyggen in 3 794 617 kronor till biståndsorganisationen We Effect. Pengarna gör att fler människor kan ta steget från fattigdom och slum till en riktig bostad och ett tryggare liv. Nytt för i år är att Riksbyggen kommer att stötta fokusprojektet ”28 kvadrat som kan rädda liv” på Filippinerna.

– Projektet riktar sig till de över 20 miljoner människor som lever i fattigdom på Filippinerna och där fler ska få tillgång till värdiga bostäder. Riksbyggen har en lång tradition av att verka för bättre bostäder för utsatta grupper. En trygg och säker bostad är grunden för ett drägligt liv, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

Fokusprojektet är ett samarbete mellan We Effect, lokala myndigheter och bostadskooperativ. Utmaning är den ständiga kampen för människorna på Filippinerna att skapa trygga förhållanden för familjen mellan de 20 tyfoner som slår mot landet varje år och gör att många inte kan bygga sig vidare i livet och ta sig ur fattigdomen.

– Kvinnor och barn har en extra utsatt situation på Filippinerna, där våld och övergrepp tillhör vardagen för många. De nya husen är designade för att både stå emot nästa supertyfon och skydda mot våld, berättar Britta von Schoultz.

Bland de fattigaste har mer än var fjärde kvinna mellan 15-49 år upplevt fysiskt våld.

Riksbyggen är med aktivt stödjer sedan lång tid bostadskooperativ i ett antal olika länder, till exempel i El Salvador.

Bostäder som minskar fattigdomen
Idag lever en miljard människor utan en värdig bostad. Människor som saknar ett skäligt boende saknar ofta också andra mänskliga rättigheter – som tillgång till vatten, mat, vård och gemenskap. Genom utbildning och rådgivning får medlemmar i bostadskooperativ lära sig att bygga sina egna hus.

I synnerhet riktar We Effect sina insatser mot att stärka flickor och kvinnors situation, det är avgörande för att bekämpa fattigdomen. Lika centralt är förbättrade bostadsförhållanden:

  • Det gör att barn kan få en tryggare uppväxt, att de kan läsa sina läxor i lugn och ro och få tillgång till rent vatten.
  • Det gör att familjer slipper betala ockerhyror för ett skjul i slummen och kan lämna fattigdomen.
  • Det förbättrar människors hälsa. En bra bostad minskar exempelvis spridningen av hiv och aids och dödstalen går ner.
  • Hållbara bostäder skyddar människor vid naturkatastrofer, så att de inte fastnar i fattigdom när en tyfon drar över eller jordskalv inträffar.

Läs mer om  We Effect

För mer information:
Britta von Schoultz, kommunikationschef Riksbyggen, 08-698 42 48

Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:

Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

Bilder