Riksbyggens Brf Viva först ut med lätta elfordonet Zbee i sin fordonspool
Snart kan de boende i Brf Viva susa runt i en Zbee, ett lätt elfordon mellan cykel och bil. Riksbyggens Brf Viva i Göteborg byggs helt utan parkeringsplatser för de boende och erbjuder istället nya mobilitetslösningar. Riksbyggen har inlett ett samarbete med GoRide kring delad mobilitet med fordon från Clean Motion.
Den 2 maj går starten för en fem månaders pilot där de boende i Brf Viva kan boka och använda Zbee, som är ett lätt elfordon för urban persontransport. Redan från starten i projektet med Brf Viva har en förutsättning varit att det är ett boende utan egen ägd bil men att det ska finnas andra mobilitetslösningar som minskar behovet av egen bil. I fordonspoolen kommer att finnas fyra ”vanliga” elbilar, fem elcyklar och fyra ellastcyklar.
– Nu tar vi ett steg till och utökar fordonspoolen i Brf Viva med en ny typ av elfordon. I Brf Viva testar Riksbyggen nya innovationer för att skapa en mer hållbar boendemiljö, från hur husen har byggts till att underlätta för de boende att leva mer hållbart, säger Charlotta Brolin, hållbarhetsspecialist, Riksbyggen.
Zbee är optimerad för kortare resor i städer och ett unikt alternativ mellan cykel och bil. Introduktionen av Zbee tillsammans med cykel och bil ger en helt ny pool av fordon som täcker alla behov från korta resor till affären till långa resor till landet.
– Majoriteten av dagens transporter kan faktiskt redan idag utföras med fordon som både är smidigare och miljövänligare än en vanlig bil. Då Brf Viva är ett Positive Footprint Housing-projekt känns det helt naturligt att det finns Zbee att använda. Det ska bli väldigt intressant att se hur det tas emot av de boende i Brf Viva, säger Christoffer Sveder från Clean Motion.
– Zbee är ett utmärkt komplement till vanliga cyklar och lastcyklar. De erbjuder större transportmöjligheter samtidigt som det ger utmärkt skydd mot väder och vind. Vi tror att användare av poolen kommer att inse att de bara behöver bilen i undantagsfall, säger Markus Östlund från GoRide.
I Brf Viva testar också Riksbyggen, Västtrafik och EC2B en ny digital tjänst som ska göra det enklare för människor att kombinera olika färdsätt, till exempel cykel, bilpool och kollektivtrafik. I projektet, som är en del inom EU-projektet IRIS Smart Cities, testas och utvecklas lösningar hos bland annat Riksbyggen, för att sedan kopieras och replikeras i projektets övriga städer och vidare ut i EU.
Utvecklingen av mobilitetstjänster är en del av forskningen inom Positive Footprint Housing, PFH. PFH är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling. Arbetet i PFH ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Brf Viva. Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE.
För mer information, vänligen kontakta:
Charlotta Brolin, hållbarhetsspecialist, Riksbyggen, +4631-704 55 08
Charlotta.Brolin@riksbyggen.se
Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:
- Unikt hållbarhetsverktyg i Riksbyggens nyproduktion av bostäder
- Riksbyggen har 165 bostadsprojekt certifierade med Miljöbyggnad
- Riksbyggen utvecklar ett nytt verktyg, Cirkularitetsindex – CIX
- Solcellsanläggningar standard i Riksbyggens nyproduktion av flerbostadshus.
- Stor ökning av andelen kvinnor som är chefer på Riksbyggen.
- Riksbyggen deltar i ett antal forskningsprojekt, till exempel Positive Footprint Housing.
- Hållbarhetsåtgärder i samband med ombyggnation.
- Riksbyggens Miljöskola är öppen för alla
Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.