Landmärke på Riksbyggens Brf Kronhöjden i Partille 2019-03-15, kl 14:00

Landmärke på Riksbyggens Brf Kronhöjden i Partille

En 70 meter hög kran har placerat en drygt 10 meter hög skulptur på taket till Riksbyggens Brf Kronhöjden i Partille vid Kyrktorget. Konstnären Gunilla Bergström har formgett skulpturen som nu pryder Brf Kronhöjden som kommer att innehålla sammanlagt 74 nya bostäder.

– Skulpturen och huset i sig kommer att bli ett landmärke för hela det nya Partille centrum. Partille befinner sig i en stor förvandling från förort till en attraktiv och hållbar förstad. Från Riksbyggens sida är vi glada över att få vara en del av den utvecklingen, säger Bodil Jönsson Ganesh, sälj-och marknadsansvarig Riksbyggen Storgöteborg.

Idén om ett landmärke för Partille centrum på Kronhöjdens tak har växt fram i dialog mellan kommunen, Riksbyggen och köpmännen i centrum i samband med planprocessen för det nya bostadshuset.

– Gestaltningen av den offentliga miljön är en viktig del av samhällsbyggnadsprocessen och omfattar mer än enbart konstverket. Landmärket skapar symboliska mervärden. Det är tänkt både som en välkomnande gest till våra besökare och ett sätt att skapa en gemensam centrumidentitet, säger Per Söderquist, teknisk chef i Partille kommun.

Brf Kronhöjden ligger vid Allum och Kyrktorget i Partille. I huset, som har tolv våningar, finns 74 välplanerade lägenheter i storlek 1–4 rum och kök. Preliminär inflyttning beräknas starta kvartal 4, 2019. I juni beräknas den första visningslägenheten vara klar.

– Det här är ett boende med hissavstånd till torget med alla service som finns där. Pendeltåget in till Göteborgs centralstation tar bara 10 minuter och det finns dessutom många andra goda kommunikationer, Bodil Jönsson Ganesh.

Fakta:
Skulpturerna är skapade av konstnären Gunilla Bergström på Abako arkitektkontor. De ska bland annat spegla den pågående utvecklingen av nya Partille centrum som sträcker sig hela vägen från Partille Port i öster via Kyrktorget till kommunhuset och Partille herrgård i väster.

Gunilla Bergström har strävat efter att hitta en form som inte tar slut. Skulpturerna växer ur jorden, gör en snurr och fortsätter sedan vidare upp mot himlen.

Skulpturerna är tillverkade av stålplåt som snedvrids vid valsningen och sedan svetsas ihop till sin tänkta form. De är tio och en halvmeter höga och trots att de är ihåliga så väger de flera ton vardera.

För mer information:
Bodil Jönsson Ganesh, sälj-och marknadsansvarig Riksbyggen Storgöteborg, 031-704 56 04.

Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:

Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

Bilder