Bo och hemestra i Skellefteå

Skellefteå är staden där det inte råder brist på aktiviteter. Oavsett om du vill ge dig ut på en dagsutflykt med vänner, få upp pulsen rejält eller bara njuta av stillheten så finns det något för dig. Friluftslivet i Norrland är något alldeles extra, samtidigt som staden erbjuder kulturevenemang och restaurangmat i världsklass. Bor du Skellefteå så får du både och; ett tryggt hem och obegränsat med upplevelser, precis där du är.

Hemestra och njut av dina lokala smultronställen

Här känns hemma som borta, fast hemma. När du bor i en nyproducerad lägenhet ligger känslan av hotell nära till hands. Med fördelar som den egna, perfekta kudden och en kyl fylld med dina favoriter. Med egen balkong eller uteplats är hemesterkänslan aldrig långt borta. Där kan du koppla av och njuta av avskildheten i lugn och ro. Du kan skippa resväskan och få tillgång till hela garderoben istället, du har allt du behöver på några stegs avstånd, och du behöver aldrig checka ut. 

I Skellefteå bygger vi välplanerade och bekväma bostäder som bjuder in till hemester, varje dag. Vi frågade Sandra Söderström och Lisa Lindberg på vårt kontor i Skellefteå, om deras bästa hemestertips. Hoppas du hittar något tips du gillar!

"Jag och min sambo är utemänniskor och det är en stor anledning till att vi flyttade tillbaka till Skellefteå. Vi ville att det skulle bli lättare att vara ute och det har det verkligen blivit här. Nu ligger förskolan på väg till jobbet och vi båda kan promenera dit vilket ger oss tiden till det vi vill göra mer av i livet. Jag vill tipsa om promenadstråket längs älven i Skellefteå, det finns fina grillplatser längs vägen och det är ljuvligt där på våren."

Lisa Lindberg, förvaltare Riksbyggen Skellefteå

Mamma med barn i bärsele i skogen

Hemestertips i Skellefteå 

Båtluffa i skärgården

Med båt tar du dig ut till ön Pite-Rönnskär i Bottenviken. Perfekt destination för en dagsutflykt eller weekend i Skellefteås skärgård. Känn havsbris och salta stänk på turen dit, få saker är så uppfriskande som att ta sig fram med båt. Ön är perfekt för sol, bad och promenader. Stannar du över natten finns logi i fyrvaktarbostaden, precis så pittoreskt som det låter. Mer önskar man inte av en hemesterutflykt.  

Besök Burträsk

Burträsk söder om Skellefteå är perfekt för hemester. Med Västerbottens längsta sandstrand är byn en pärla att besöka en varm sommardag. På Edelviks herrgård finns ett pittoreskt hotell och en fin besöksträdgård där du kan njuta av planteringar och bli inspirerad till hållbar odling. I trädgårdscaféet kan du njuta av bakverk från Edelviks egna bageri och se liveband på utescenen utvalda sommarkvällar.  

Från Burträsk till Skellefteå sträcker sig kyrkstigen, en led som passar perfekt för en vandring på hemmaplan. Den sträcker sig från Landskyrkan i Skellefteå till Ragvaldsträsk, därifrån fortsätter Sockenvägen till Burträsk. Leden är totalt fyra mil lång och det går att vandra hela och övernatta längs vägen, eller vandra en etapp till någon av de byar som leden passerar. Det är en vacker vandring via sevärdheter och genom omväxlande natur med ställen perfekta för bärplockning och fikapaus.

Pad(d)el på Skellefteälven  

Med färre racketar men desto mer närvaro är en paddeltur på älven en fantastisk möjlighet till avkoppling och naturupplevelse. Vid Manhemskajen finns en Kayakomat där du dygnet runt kan hyra kajak. Att sedan ta sig fram närapå ljudlöst över vattnet ger en känsla av samhörighet med naturen runt om som är svår att slå. Stanna till på en strand eller ö, och avnjut frukost, lunch eller fika precis vid vattnet.

Umgås ute tillsammans 

För den som är äventyrslysten finns Skellefteå Adventure Park, en höghöjdsbana som bjuder på utmaningar på olika nivåer. Med kombinationen av klättring och lek är det en perfekt aktivitet att göra med kompisgänget eller med större barn.

På samma tema, utomhusaktiviteter som passar att göra tillsammans, finns Skellefteå Discgolf. Här kan du hyra discar och spela tillsammans i grupp, på Discgolfterminalen finns flera slingor med olika svårighetsgrad som passar bra för oavsett om du är nybörjare eller mer van spelare.

Sandra Söderström

"Jag tycker mycket om närheten till det gröna i Skellefteå, i stan har vi Nordanå med café, volleybollplan och stora ytor för barnen att leka på. Har vi mer tid åker familjen gärna på utflykter till lite lantligare miljöer som finns strax utanför stan. Ett av våra smultronställen är Skogsgläntans 4H-gård i Byske, där får vi träffa djur och klappa dem. Det tycker både barnen och vi vuxna om!"

Sandra Söderström, projektledare Riksbyggen Skellefteå

Upptäck en ny kultur 

Skellefteå är utsedd till årets kulturkommun i Västerbotten 2022 och under året som kulturkommun får du som invånare uppleva hur kulturen ställs i centrum med musik, konst och drama. Nyöppnade Sara kulturhus är väl värt ett besök, med sin konsthall, museum och hotell i samma byggnad. En mötesplats för dig att upptäcka nytt och vidga dina vyer.   

Med fasta priser och avgifter kan du slappna av 

I en nyproducerad bostad slipper du tänka på renoveringsbehov och budgivning, du vet vad du betalar för och behöver inte oroa dig för att det blir dyrare än du tänkt. Du kan luta dig tillbaka och njuta av ditt fräscha, moderna hem. 

Trygg förvaltning med Riksbyggen

Med Riksbyggens förvaltning är och förblir hemmet en plats att känna sig trygg på. Vi har lång och bred erfarenhet av förvaltning av fastigheter och erbjuder tjänster inom allt från trädgårds- och grönyteskötsel, till störningsjour och tekniskt underhåll. När vi förvaltar är du fri från ansvar och åtaganden och i en välskött, fräsch fastighet blir det lätt att hitta semesterkänslan.