Bo och hemestra i Gällivare

Gällivare är inte som andra städer. Det vet vi som bor här. Och det gör även den stora skaran människor som vallfärdar hit varje år, för att uppleva vårt välkända friluftsliv och storslagna natur. Höga fjälltoppar, trolska skogar och strömmande älvar. Tänk att vi har det precis intill husknuten? Därför vill vi slå ett slag för hemestern! Här följer våra bästa tips, från oss som jobbar på Riksbyggen i Gällivare. Vi hoppas de inspirerar dig att testa något nytt på hemmaplan, eller göra ett kärt återbesök.

Hemestra och njut av dina lokala smultronställen

Här känns hemma som borta, fast hemma. När du bor i en nyproducerad lägenhet ligger känslan av hotell nära till hands. Med fördelar som den egna, perfekta kudden och en kyl fylld med dina favoriter. Med egen balkong eller uteplats är hemesterkänslan aldrig långt borta. Där kan du koppla av och njuta av avskildheten i lugn och ro. Du kan skippa resväskan och få tillgång till hela garderoben istället, du har allt du behöver på några stegs avstånd, och du behöver aldrig checka ut. 

Vi frågade Katrin Viltok och Katarina Koppari på vårt kontor i Gällivare, om deras bästa hemestertips. Här kommer några tips du måste testa!

Katrin Viltok

"Om du är naturintresserad finns det hur mycket som helst. På sommaren gillar jag att besöka Det Stora Sjöfallets Nationalpark. Där finns det både lätta och utmanande vandringsstigar i hjärtat av världsarvet Laponia. Ett tips är att besöka en ”flytande stuga” i Tjautjas, ett par mil från Gällivare. Den ligger vackert belägen i ett lugnt område vid en sjö där du kan vakna upp till en krispig morgon i en varm och mysig säng medan du ser solen måla himlen i otroliga färger. På sommaren kan du paddla kajak ut, ta med frukost i påse och besök någon av öarna i närheten. Där går också att hyra el-mountainbike och utforska lågfjället”

Katrin Viltok, säljansvarig Riksbyggen i Gällivare

Hemestertips i Gällivare

Upplev midnattssolen på Dundret

Ett majestätiskt berg nästan mitt i staden. Dundret är ett så kallat lågfjäll och Gällivares stolthet. Få städer i Sverige, eller utomlands för den delen, har lika stort utbud av friluftsaktiviteter så nära centrum. Här kan du åka slalom eller snowboard, campa, åka längdskidor, bo i ett slott, åka hundspann – för att nämna några aktiviteter. Men Riksbyggens medarbetare vill passa på att slå ett slag för det enkla. Mellan den 5 och 11 juli skiner midnattssolen på Dundret, och det sägs att en elftedel av Sveriges yta kan beskådas från toppen. Att sitta där under midnattssolen med våfflor, sylt och kaffe är enligt vissa det bästa man kan göra. Det är väl hemester om något? 

Gör ett kanotäventyr 

Ur sjön Vassaraträsket mynnar den natursköna Vassaraälven. Med sina dryga 50 kilometer i längd är den en våt dröm för alla som är intresserade av att paddla kanot eller kajak. Älven tar dig på en mestadels stillsam färd genom ett vackert landskap med fjäll och slätter. Och bekvämt nog kan du starta äventyret mitt i Gällivare. För dig som vill testa finns det flera lokala företag som både hyr ut och anordnar gemensamma turer. 

Roadtrip i Stora Sjöfallets nationalpark

Fjällryggar som reser sig mot molnen, djupa dalar och mörka sjöar. Steniga blockiga högslätter och öppna mäktiga landskap. Gör dig redo för årets roadtrip! Stora Sjöfallet, eller Stuor Muorkke, är en nationalpark och hjärtat av världsarvet Laponia. Det samiska namnet betyder ”ett land mellan två sjöar”, och området sträcker sig mellan Gällivare och Jokkmokks kommuner. För att lära sig mer om nationalparken är ett besök till Naturum en god idé. Det är ”Porten till världsarvet”, och erbjuder aktiviteter för hela familjen. Den vackra träbyggnaden finner du på udden Viedásnjárgga, vid sjön Langas.

"Jag älskar att ha så nära till naturen i Gällivare. Några av mina bästa hemesterminnen har varit att åka skidor över Hirvas, paddla kajak i Vassaraträsk och åka på roadtrip till Stora Sjöfallet ­– med fiske, vandring och besök till Naturum. Och jag njuter året runt av att bara ha tio minuter från stan till Dundret. En favorit är att sätta sig där med våfflor och kaffe på sommaren, och fika under midnattssolen.”

Katarina Koppari, ekonom Riksbyggen i Gällivare

Gör en fotoutflykt

En passion som allt fler funnit de senaste åren är fotografi. Att åka på fotoutflykt är ett utmärkt sätt att båda koppla av och upptäcka helt nya platser i sitt närområde. Precis det som en hemester handlar om. Och när det kommer till att fånga magisk och scenisk natur behöver vi som bor i Gällivare aldrig åka långt. För dig som vill öka kunskapen, och lära känna nya personer, kan du gå med i Gällivare Malmbergets Fotoklubb. De träffas regelbundet, arrangerar utflykter, håller tävlingar och kurser inom fotografi. De har även listat ett stort antal foto-smultronställen på sin hemsida. Besök www.gemafoto.se för mer information. Ge dig ut och fånga dagen, på bild!

Ge dig ut på fisketur

Ta en tyst minut. Andas in, andas ut. Vi Gällivarebor är bortskämda när det kommer till bra fiske. Allt handlar om hur långt du vill fara innan kroken kan kastas i vattnet. En extra fin plats är Jaurekaska – en udde mellan sjöarna Langas och Stora Lulevatten, där utsikten är minst lika bra som fisket. Sommar som vinter finns gott om harr, gädda och abborre. Men glöm inte att fiskekortet, det kan du ordna här.

Upplev Gällivares matkultur

Att unna sig sådant man inte brukar hör lite en hemester till. En favorit bland Riksbyggens medarbetare är delikatessbutiken Karlgrens slakteri. Här finns ett stort utbud av lokalt färskt kött, chark och fisk. Är det kanske dags att njuta av trädgården eller balkongen och grilla lokal nöt, älg, ren eller gris? Eller varför inte ta med torkad, gravad och rökt ren eller röding på en picknick i naturen. Ska det lyxas lite extra på hemestern finns här även härlig Kalixlöjrom att köpa. 

Med fasta priser och avgifter kan du slappna av 

I en nyproducerad bostad slipper du tänka på renoveringsbehov och budgivning, du vet vad du betalar för och behöver inte oroa dig för att det blir dyrare än du tänkt. Du kan luta dig tillbaka och njuta av ditt fräscha, moderna hem. 

Trygg förvaltning med Riksbyggen

Med Riksbyggens förvaltning är och förblir hemmet en plats att känna sig trygg på. Vi har lång och bred erfarenhet av förvaltning av fastigheter och erbjuder tjänster inom allt från trädgård- och grönyteskötsel, till störningsjour och tekniskt underhåll. När vi förvaltar är du fri från ansvar och åtaganden och i en välskött, fräsch fastighet blir det lätt att hitta semesterkänslan.