Riksbyggen satsar på mobilitetslösningar

Planeten behöver smartare mobilitetslösningar! Fler och fler människor flyttar från landsbygd in till städerna. Vi vill hjälpa till att skapa lösningar där människor kan bo bra utan att behöva äga en egen bil. På så sätt spar vi både yta i staden, bilar blir mer effektivt nyttjade och det blir mindre påverkan för vår miljö.

Bil- och cykelpooler

Riksbyggen testar redan idag olika typer av mobilitetslösningar, oftast kopplade till nyproduktionsprojekt. Det kan exempelvis vara bil- och/eller cykelpool. Ett exempel är Brf Blicken i Haninge där Riksbyggen och där de boende erbjuds en mängd olika mobilitetstjänster som exempelvis bil- och cykelpool, rabatt på taxi och hyrbil och en resecoach. Projektet har ingått i forskningsprojektet Innovativ parkering. Ett annat exempel är Brf Viva i Göteborg där vi skapat ett boende helt utan parkeringsplatser. Detta ställer större krav på att hitta nya innovativa lösningar för att underlätta för boende att klara vardagen utan egenägd bil.

Vi tänker långsiktigt

Riksbyggens långsiktiga perspektiv när det gäller produktion av såväl bostads- som hyresrätter är en viktig drivkraft att ligga långt framme när det gäller nya mobilitetslösningar.

Mer inspiration till mobilitetslösningar, det vill säga andra transportsätt än med bil, finns att hitta i våra enkla hållbarhetsidéer (på Mitt Riksbyggen) och i Miljöskolan. Här finns bland annat tips på hur man ska gå tillväga för att installera laddstationer för elbilar, skaffa en bilpool eller en lådcykel så att alla slipper äga en egen bil. Tips för ett mer hållbart resande finns också att ta del av i Riksbyggens Miljöskola.