Årets framsteg i hållbarhetsarbetet

2020 blev inte det år som vi tänkt. Arbetet med hållbarhetsfrågor är dock inget som kan vänta och även om fjolåret blev annorlunda har mycket hänt inom området. Vi har sammanfattat året och lyfter här några av de framgångar som skett inom hållbarhetsarbetet.

Masthuggskajen i Göteborg vann pris för sin hållbara stadsutveckling

Med 1 300 bostäder och 5 000 — 6 000 arbetsplatser utvecklas området Masthuggskajen till en plats full av kontraster.

Masthuggskajen vinner första pris inom kategorin ”Årets Citylab-projekt” med motiveringen att projektet är en ”influencer” inom hållbar stadsutveckling och har ett innovativt fokus på social hållbarhet".

Citylab är ett certifieringssystem med fyra certifieringar i olika skeden i stadsbyggnadsprocessen, från tidig planering till förvaltning. Priset delades ut av Sweden Green Building Council. Riksbyggen är en av de aktörer som bygger i området. Grattis till alla inblandade!

Göteborg har en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening

Under 2020 har Riksbyggen hjälpt Brf Göteborgshus 38 att installerat åtta solcellsanläggningar med en sammanlagd beräknad produktion på 700 000 kWh/år. Det är en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 ligger i Hisings Kärra i Göteborg och har 431 lägenheter i 16 huskroppar.

Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren. Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solceller på bred front, Mari-Louise Persson, Energistrateg på Riksbyggen.

317 tjejer och killar sommarjobbade hos Riksbyggen i somras

Att få sitt första sommarjobb kan vara en avgörande inkörsport till arbetslivet. Under sommaren 2020 hade Riksbyggen 317 sommarjobbare anställda.

– Inte minst nu under coronapandemin är sommarjobben oerhört viktiga. Arbetslösheten bland unga är den högsta på många år och ett sommarjobb kan ge den första viktiga raden i en cv, säger Karin Goddard, HR-chef Riksbyggen.

Pop-up trädgård i Täby Park bidrar till den biologiska mångfalden

I Täby Park har Riksbyggen upprättat en pop-up trädgård. Tanken med trädgården är att den ska ge besökande en härlig upplevelse och samtidigt bidra till den biologiska mångfalden. På plats finns även en ekosystemtjänstpromenad som besökarna kan gå och lära sig mer om de ekosystemtjänster som naturen bidrar med.

Miljö- och energiansvariga har fått ett eget nyhetsbrev

På Mitt Riksbyggen hittar ni våra hållbarhetsidéer. En av dessa idéer handlar om att styrelsen ska utse en Miljö-och energiansvarig. Om du gör detta och kontaktar din kundansvarige, så att din e-postadress registreras, kommer du få ta del av vårt nyhetsbrev som skickas ut tre gånger per år.

Ny hållbarhetsidé som hjälper er klimatanpassa er fastighet

Extrema väderförhållanden blir allt vanligare vilket medför ökar vikten av att klimatsäkra dina byggnader.

Under hösten har det rullats ut en ny hållbarhetsidé som gör det enklare för er som förening att klimatanpassa er fastighet. I hållbarhetsidéen finns exempelvis tips om hur ni kan säkra upp inför eventuella översvämningar och värmeböljor.

Du hittar hållbarhetsidén på Mitt Riksbyggen

Grattis till Brf Vågmästaren i Ängelholm, årets hållbarhetsförening!

Brf Vågmästaren kan checka av i stort sett alla Riksbyggens hållbarhetsidéer. De arbetar med allt ifrån solcellsprojekt till grönsaksodling och mycket mer.

Föreningen består av 144 lägenheter och nu vinner de förstapriset i Årets hållbarhetsförening 2020. Vinstsumman på 30 000 kronor kommer användas till att utveckla föreningens hållbarhetsarbete ännu mer, exempelvis till föreningens projekt att installera laddplatser för elbilar.

Den populäraste hållbarhetsidéen 2020 blev att utse en miljö- och energiansvarig!

Varje år gör vi en uppföljning över de mest förekommande hållbarhetsidéer ni som medlemmar registrerat på Mitt Riksbyggen. 2020:s topp fem hållbarhetsidéer var:

  1. Utse miljö- och energiansvarig
  2. Välkomnat nya medlemmar
  3. Bytt till el från förnybara källor
  4. Bytt ljuskällor utomhus
  5. Bytt ljuskällor inomhus

Totalt var det 261 föreningar som utsåg en miljö- och energiansvarig under 2020.

Kom ihåg att kontakta er kundansvarige så e-postadress till miljö- och energiansvarige registreras, då får de ta del av vårt nyhetsbrev som skickas ut tre gånger per år.