Välj mat med hänsyn till klimatet

Mat blir oftast både godare och mer näringsrik om du lägger ner en portion kärlek på att välja rätt råvaror och ingredienser. Genom att vara noggrann med inköpslistan så kan du även bidra till minskade koldioxidutsläpp, lägre energiåtgång och skapa en mer hållbar framtid för människor och djur. Här följer en rad tips och information om vad du kan tänka på och undvika för att du själv och planeten vi bor på ska må lite bättre — idag och i framtiden.

Viktigaste tipsen när du handlar mat

  • Minska på köttet. En köttfri dag i veckan är bra både för miljön och hälsan. Lasagnen går lika bra att fylla med svamp, gör spagettisåsen på quornfärs och bjud på fredagstacos med bönor. Svårare än så behöver det inte vara.
  • Välj bra kött. Vilken typ av kött du väljer påverkar givetvis klimatet, men även mängden kemiska bekämpningsmedel och antibiotika som används, biologisk mångfald och djurskydd. De dagar du äter kött — välj ekologiskt och svenskt. Titta gärna på Köttguiden, där du kan du se hur mycket olika typer av kött påverkar miljön.
  • Välj grönsaker efter säsong. Tänk på att till exempel gurka, paprika, tomater och isbergssallad under vintern odlas i växthus som ofta värms upp med fossila bränslen.
  • Välj hellre broccoli än gurka. Grova grönsaker har ofta lägre klimatpåverkan och ger oss dessutom mycket mer näring än salladsgrönsaker. Rotfrukter, broccoli, blomkål, lök och purjolök är exempel på grönsaker med låg klimatpåverkan och som är laddade med näring.
  • Byt ut ris mot exempelvis potatis. Risodlingarna ger utsläpp av metangas som är en 23 gånger starkare växthusgas än koldioxid. På så sätt orsakar en portion ris mycket mer utsläpp av växthusgaser än potatis, bulgur och pasta. Andra miljösmarta alternativ är matvete, mathavre och matkorn som alla odlas i Sverige.
  • Strunta i vatten i petflaskor som transporterats långt. Köp en kolsyremaskin om du föredrar bubbelvatten. Det tjänar både miljön och din plånbok på.

Genom att tänka till lite extra när du väljer matvaror i affären kan du göra stor skillnad. Ingen kan göra allt, men om du gör bra och medvetna val när det gäller följande livsmedel så har vi kommit en lång bit på vägen.

Lathund inom märkning

Det finns en uppsjö av olika märkningar för olika typer av produkter. Här är några av de viktigaste märkningarna som du behöver ha koll på för att kunna göra smarta val när du handlar.

  • ASC  Aquaculture Stewardship Council är en global hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC ställer bland annat krav på arbetsförhållanden, ett ansvarsfullt användande av foderfisk och begränsat användande av övergödande näringsämnen vid odling.
  • Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning. Den finns på exempelvis livsmedelsbutiker, pappersprodukter, tvätt- och städkemikalier, el och transporter. 
  • EU ekologiskt är EU:s märke för ekologiska livsmedel. I den ekologiska odlingen får inte kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer användas. Det är viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden. Produkten måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser för att få märket EU-ekologisk.
  • Fairtrade är en etisk märkning för matvaror som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Den motverkar barnarbete och främjar demokrati och ekologisk produktion. Märket finns till exempel på kaffe, te, bananer, kakao och choklad.
  • KRAV är en kontrollförening för ekologisk odling. Märket används för livsmedel och visar att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller GMO. Djuren får utlopp för sina naturliga beteenden och krav ställs på god djurhållning. Dessutom har KRAV vissa begränsningar på användningen av tillsatser i livsmedel. Jämfört med EU:s ekologiska märkning har KRAV tuffare regler för djuromsorg.
  • MSC  Marine Stewardship Council är en oberoende, global, icke-vinstgivande organisation som certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter. Märkningen finns på produkter som kommer från ett välskött fiske och som inte bidragit till överfiskning.
  • Svanen är en nordiskt miljömärkning som omfattar produkter och tjänsters miljöpåverkan under hela livscykeln – från råvara till avfall. Märkningen finns på till exempel rengöringsprodukter, lampor, pappersprodukter, batterier, hus och vitvaror. Svanen ägs bland annat av staten.

Kunskapstest: Välja mat

Visar fråga 1 av 3

1. Hur många matleveranser får plats i en matleveransbil?

2. Ekologisk mjölk innehåller …

3. Vilken av följande är inte en miljömärkning?

Ditt resultat