Laga mat klimatsmart

Det finns mycket att göra i köket för att minska klimatpåverkan och leva ett lite mer hållbart vardagsliv. När det handlar om matlagning så gäller det såklart att välja rätt råvaror och livsmedel. Men det finns även andra enkla sätt att hushålla med hemmets och jordens resurser samtidigt som du spar energi, miljö, pengar och tid i köket.

Tips för energibesparing i köket

Det lönar sig att ha rätt utrustning och vitvaror i köket. Det blir inte bara roligare att laga mat, du kan även spara energi, tid och pengar.

Kyla

  • Kyl och frys är de största energitjuvarna i köket. 
  • Om du ska köpa nytt så välj inte en större kyl eller frys än du kan fylla, de drar lika mycket energi oavsett om de är halvtomma.
  • Se till att frysen frostas av regelbundet.
  • Tina fryst mat i kylskåpet så kommer kylan till användning. Dessutom är det mer hygieniskt än att tina rumstemperatur.

Läs mer om vitvaror hos Energimyndigheten

Värma

  • Värm upp mat på spisen eller mikron istället för ugnen så använder du cirka 70 procent mindre energi.
  • Ha bara fläkten på när du lagar mat. En för effektiv fläkt kan dra ut uppvärmd inomhusluft som sänker inomhustemperaturen tillsammans med matoset. Bor du i bostadsrätt bör du kontrollera med din styrelse vilken typ av fläkt som är tillåten i din fastighet.
  • En induktionshäll ger både kortare tid för uppkok och värmezonen regleras efter kärlet.
  • Om du har en spis med gjutjärnsplattor bör du välja kastruller som passar plattorna.
  • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och spar energi.
  • Ha alltid locket på kastrullen när du lagar mat så använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.

Diska

  • Fyll alltid diskmaskinen innan du diskar. Och använd gärna sparprogrammet.
  • Diska i maskin istället för att diska för hand. En modern diskmaskin förbrukar 10-20 liter vatten per disk jämfört med cirka 100 liter om du diskar för hand. Du kan alltså spara hela 29 000 liter vatten per år jämfört med om du handdiskar.

Energibesparande matlagning

Vi kan lära oss mycket av de asiatiska köken. Genom att strimla, skiva och riva mat så förkortas koktiden.

  • I flera asiatiska kök är det också vanligt att ångkoka mat. Genom att placera korgar ovanpå exempelvis kastrullen där riset kokas så kan man även ånga grönsaker medan riset blir klart.
  • Sätt ett durkslag med grönsaker ovanför potatis- eller pastakastrullen så får du flera saker färdigt samtidigt och sparar energi.
  • Använd stektermometer när du tillagar kött, fisk eller fågel så är du säker på att det blir som du eller dina gäster vill ha det. Och ju fler som äter upp, desto mindre mat åker i soporna. Rekommenderad innertemperatur hittar du enkelt på webben.
  • Genom att blötlägga torkade bönor, linser, ärtor eller sädesslag förkortas koktiden avsevärt.