5 tips hur du kan tänka när du handlar möbler

När du handlar möbler eller inredning är det smart att titta på begagnat. Kom ihåg att det som är gammalt för någon annan blir nytt för dig. Och tvärtom.

1. Köp och sälj begagnat

Ska du göra dig av med möbler, sälja eller ge bort dem så kommer de till användning och minskar resursslöseriet.

2. Kolla efter miljömärkt

Ja, du läste rätt. Även möbler kan vara miljömärkta. Köper du nya möbler, kolla så att de är miljömärkta. Kolla också så att känslig skog inte har avverkats i samband med produktionen. När det gäller trävaror kan du titta efter FSC- eller PEFC-märkning.

3. Köp giftfria möbler

Många möbler och textilier innehåller ämnen vi vet är skadliga för både människor och miljö. Kanske har du hört om ftalater, perfluorerade ämnen och flamskyddsmedel? Det är ämnen som bland annat sprids via hudkontakt och damm.

  • Fråga efter miljömärkta möbler och satsa på möbler i naturmaterial.
  • Textil och madrasser ger ifrån sig mest kemikalier när de är helt nya. Blanda gärna upp gammalt med nytt.
  • Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Dessa ämnen kan även finnas i plastmattor och en del mattor med plast på undersida.

4. Möblera rätt

Gardiner och stora möbler som står för nära eller skymmer elementen hindrar värmen från att spridas i rummet. Dra ned rullgardin eller persienner när du går och lägger dig så stoppar du värmestrålningen från rummet till fönstret och behåller värmen i rummet på natten. Men glöm inte att släppa in ljuset och värmen på morgonen igen.

5. Undvik elektronik i barnens rum

Undvik elektronik i barnens rum då de kan utsöndra bromerade flamskyddsmedel som misstänks kunna påverka hjärnan och fortplantningen.