Snygg återvinning i hemmet

Det är bråttom med att rädda vår planet. Vi måste alla dra vårt strå till stacken och minska vårt klimatavtryck. Ett sätt att göra det på är att återvinna så mycket som möjligt. Och då kommer vi genast till det praktiska. För att kunna återvinna behöver vi källsortera och för att kunna källsortera behöver vi skapa plats för det i hemmet.

Snygga och bra lösningar för källsortering är dessvärre inte helt lätta att få till. Det verkar finnas två lösningar. Antingen så kommer det att se mindre snyggt ut eller så får man helt enkelt investera lite i möbler som döljer själva källsorteringen. Sittbänkarna på bilden kommer från Ikea och Ballingslöv. 

Hur mycket plats för återvinning behöver du?

Fundera över hur mycket eller lite plats återvinningen i ditt hem behöver ta. Här finns det ju inga rätt eller fel, men ju mindre plats desto oftare får du gå iväg med den. När du funderar över detta kan du ta hänsyn till följande:

  • Hur många ni är i hushållet
  • Hur mycket av varje kategori (plast, papper, metall mm) ni kastar varje dag
  • Hur långt det är till återvinningsstationen

Har du långt till din återvinningsstation så vill du kanske inte behöva gå iväg varje dag. Och då måste du avsätta mer plats för återvinning hemma så att du slipper göra det.

Tips på ställen för återvinning

Försök hitta ställen i ditt hem som lämpar sig för återvinning och källsortering. Bor du i ett hus så brukar detta vara en tämligen lätt uppgift. Bor du däremot i en lägenhet så behöver du tänka till lite mer. Det första du nog tänker på är platsen under diskbänken. Men källsortera kan man även göra på andra platser i köket. Inuti en sittbänk exempelvis. 

Traditionella källsorteringslådor behöver för den delen inte heller vara så fula om man gör dem till en del av inredningen. För att göra det lite mer exklusivt kan man ju alltid måla dem i samma färg som övriga skåp i köket eller hallen. Lådorna på bilden kommer från Ikea. 

Du kan också källsortera utomhus om du har en balkong eller en altan med tak. Då kan en låda för sittdynor fungera bra som källsorteringslösning.

Den enklaste lösningen för att snabbt få mer plats till källsortering i köket är annars att införskaffa en pedalhink. Då frigör du platsen till återvinning under vasken.

Läs fler tips om hur du enkelt kan återvinna i hemmet här!

Lycka till!