Sju tips för mer mindre mat i soporna

Kokade du för mycket pasta idag igen? Ingen fara på taket. Vi ger dig tips på smarta sätt för att resterna ska göra nytta


I den bästa av världar lagar du alltid exakt rätt mängd mat och äter upp allt på tallriken, till sista riskornet. Så ser ju inte riktigt verkligheten ut alla gånger. Då får du istället hitta sätt för att resterna ska göra nytta. Vi ställde frågan till de som jobbar på Riksbyggen hur de ser till att maten räcker bättre och fick många smarta och användbara tips.

1. Ha en matlåda i frysen och fyll med rester

Ha en matlåda i frysen som du fyller på med rester varje gång det blir något över. Du kan ha en för kött, en för grönsaker och en för fisk. När en låda är full har du en perfekt grund till en pytt, paj, wok, omelett eller gryta. Det bästa är att du kanske hittar nya smakkombinationer som blir riktigt bra och garanterat något nytt!

2. Veckoplanera och veckohandla

Gå igenom varje vecka vad du vill äta kommande dagar, är ni en familj gör ni det gärna tillsammans. Var inte för ambitiös utan tänk realistisk vad du orkar laga för mat. Har du fullt schema med träningar, jobb, städning, planering så kanske du inte orkar laga grytor, långkok eller avancerade sallader som tar alldeles för mycket tid och ork sju dagar i veckan. Då kan det var bra att vara snäll mot sig själv och planera in falukorv och makaroner någon dag. Annars köper du massa matvaror till dessa måltider som du sedan inte orkar laga och som då blir gamla och dåliga.

Planera veckohandlingen utifrån de planerade middagarna och gå igenom vad som redan finns hemma. Kan du byta ut någon komponent i recepten mot något du redan har hemma? Kanske kan du servera ris till i stället för att köpa potatis? Kanske har du en zucchini som börjar bli lite gammal och skrynklig som du kan använda i stället för aubergine i lasagne?

3. Kolla efter produkter med kort bäst-före datum

Kolla efter produkter med kort bäst-före datum och inte alltid de helt perfekta påsarna med grönsaker i matbutiken. Ofta är det ett mycket bättre pris när datumet är kort, samtidigt som du faktiskt hjälper till och räddar mat som annars kanske skulle hamnat i soporna inom kort. Köper du livsmedel som går ut samma dag till rabatterat pris fryser du bara in det genast.

4. Kylskåpsrensa!

Ha 1-2 dagar i veckan när du ”kylskåpsrensar” och använder det du  behöver tillaga snarast. ”Bäst före – ofta bra efter” är ett bra uttryck att ha med dig när du utforskar kylen. Har du svårt att komma på något själv som du kan laga av det du har hemma  finns det en uppsjö av hemsidor och appar som hjälper till, t.ex. appen SuperCook eller Töm din kyl 

5. Dryga ut med vatten och få ut slatten

Ett supertips när ketchupen, yoghurten eller filen nästan är slut (som den egentligen inte är), häller du lite vatten i förpackningen, knappt en matsked och skakar om riktigt ordentligt. Då får du ut nästan allt ifrån förpackningen. Här finns en hel del att sparar. Tandkrämstuber, dressing och senap i plastförpackningar delar du med sax eller kniv på mitten så får du ut det mesta.

6. Använd hela grönsaken!

Att använda hela grönsaken är något vi ska vara mindre rädda för, även blasten många gånger, funkar perfekt att göra till exempel pesto av. Är du en av den som skär bort broccolistammen? Prova att skiva den riktigt tunt nästa gång och servera i salladen.

7. Koka buljong på skal och rester

Ett riktigt bra tips är därför att spara alla skal från räkor och skaldjur du inte vanligtvis äter i frysen och rester från grönsaker. När du har kommit upp i en större mängd kokar du buljong på detta. Koka egen buljong på rester är verkligen inte svårt och det blir en stor smakhöjare.

 

11 tips på vad kan du göra med resterna

  1. Banan som börjar bli för övermogen fryser du  in i ca 4 bitar. Det kan du  sedan använda till smoothie, scones eller banankaka.
  2. Gör stekt ris på riset som blir över
  3. Gör potatisbullar på potatisen som blir över
  4. Frys in ostbitar som blir över, perfekt till gratänger, omelett, paj eller pizza.
  5. Vinrester är perfekt att frysa in i iskuber och använda i matlagning.
  6. Frys in rester av ris eller pasta i två lådor och gör en gratäng när en låda är full.
  7. Banan och äpple torkar jag och har som snacks.
  8. Gör marmelad av de gamla apelsinerna som blivit över
  9. Överblivet bröd blir ströbröd
  10. Stek ihop en restpytt eller göm trötta grönsaker, sista skvätten grädde med mera i köttfärssåsen.
  11. Gör paj av det som  blir över efter middagen, det mesta blir gott i en paj.