Laga mat mer hållbart

I köket finns det en hel del du kan göra för att leva lite mer hållbart, som att välja rätt råvaror och livsmedel och slänga mindre mat. Men det finns även andra sätt att hushålla med både hemmets och jordens resurser på.

11 tips för att spara energi i köket

Visste du att kylen och frysen är de största energitjuvarna i köket? Det lönar sig att ha rätt utrustning och vitvaror i köket. Det blir inte bara roligare att laga mat, du kan även spara energi, tid och pengar.

När du kyler mat ...

 • Om du ska köpa ny kyl och frys välj inte en större kyl eller frys än du kan fylla. De drar lika mycket energi oavsett om de är halvtomma eller fulla.
 • Se till att frosta av frysen regelbundet.
 • Tina fryst mat i kylskåpet, då kommer kylan till användning. Dessutom är det mer hygieniskt än att tina maten i rumstemperatur.

Läs mer om vitvaror hos Energimyndigheten

När du värmer mat ... 

 • Värm upp mat på spisen eller mikron istället för ugnen så använder du cirka 70 procent mindre energi.
 • Ha bara fläkten på när du lagar mat. En för effektiv fläkt kan dra ut uppvärmd inomhusluft som sänker inomhustemperaturen tillsammans med matoset. Bor du i bostadsrätt bör du kontrollera med din styrelse vilken typ av fläkt som är tillåten i din fastighet.
 • En induktionshäll ger både kortare tid för uppkok och värmezonen regleras efter kärlet.
 • Om du har en spis med gjutjärnsplattor bör du välja kastruller som passar plattorna.
 • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och spar energi.
 • Ha alltid locket på kastrullen när du lagar mat så använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.

När du diskar ... 

 • Fyll alltid diskmaskinen innan du diskar. Och använd gärna sparprogrammet.
 • Diska i maskin istället för att diska för hand. En modern diskmaskin förbrukar 10-20 liter vatten per disk jämfört med cirka 100 liter om du diskar för hand. Du kan alltså spara hela 29 000 liter vatten per år jämfört med om du handdiskar.

5 tips som sparar energi när du lagar mat

1. Strimla, skiva och riv

Vi kan lära oss mycket av de asiatiska köken. Genom att strimla, skiva och riva mat förkortas koktiden.

2. Ångkoka grönsakerna

I flera asiatiska kök är det också vanligt att ångkoka mat. Genom att placera korgar ovanpå exempelvis kastrullen där riset kokas så kan man även ånga grönsaker medan riset blir klart. Sätt ett durkslag med grönsaker ovanför potatis- eller pastakastrullen så får du flera saker färdigt samtidigt och sparar energi.

3. Använd stektermometer

Använd stektermometer när du tillagar kött, fisk eller fågel så är du säker på att det blir som du eller dina gäster vill ha det. Och ju fler som äter upp, desto mindre mat åker i soporna. 

4. Blötlägg bönorna

Genom att blötlägga torkade bönor, linser, ärtor eller sädesslag förkortas koktiden avsevärt.

5. Laga flera rätter samtidigt i ugnen

Näst efter kyl- och frys drar ugnen allra mest energi. Ugnsrätter som kräver hög temperatur är värst ur energisynvinkel. Många gånger går det lika bra att steka på spisen. Om du ändå måste använda ugnen, grädda flera rätter samtidig eller efter varandra så maximerar du utnyttjandet av ugnsvärmen

Kunskapstest: Laga mat

Visar fråga 1 av 3

1. Vilka är de största energitjuvarna i köket?

2. Vad kan du göra för att förkorta koktiden hos bönor, linser och ärtor?

3. Hur många liter vatten per år kan du spara om du diskar i diskmaskin jämfört med handdiskning?

Ditt resultat