Förvara maten rätt

Varje år häller svenska hushåll ut cirka 224 000 ton mat i avloppet. Med lite sunt förnuft, planering och sänkt temperatur i kylskåpet så skulle mycket av maten kunnat ätas istället för att slängas.

Efter köp

Kylvaror ska förvaras kallt. Detta gäller även under transporten hem från livsmedelsaffären.

  • Planera livsmedelsinköpen så att maten kommer hem till kylskåpet så fort som möjligt.
  • Om det är varmt ute eller om resan tar lång tid så kan ett kylblock i matkassen eller en kylväska hålla maten kall.

Efter tillagning

  • Laga eller förbered inte mer mat än det som ska ätas upp om du inte vill ha rester eller matlåda.
  • Lägg upp lagom mycket mat på tallriken. Det är bättre att ta om än att slänga.
  • Mat som blir över ska in i kylen eller frysen så snabbt som möjligt, annars finns det risk att det bildas bakterier och maten blir dålig. Tänk dock på att varm mat som stoppas direkt i kylen kan höja kylskåpets temperatur, då är det bättre att låta maten svalna lite innan du stoppar resterna i kylen.
  • Om du har balkong eller uteplats så är det ett bra ställe att kyla ner dina matrester innan du stoppar dem i kylskåpet.
  • Får du större mängder över så passar det bäst att dela upp och frysa in.
  • Tillagad mat håller flera dagar, upp till en vecka i kylskåp. +4-5 C° är en bra temperatur. Generellt så håller sig mat i kylskåpet dubbelt så länge om du förvarar den vid +5 C° jämfört med +8 C°. Som vanligt är det sunt förnuft som gäller. Lita på doft och smak.
  • Vissa personer är extra känsliga för bakterien listeria. Det gäller bland annat äldre personer med nedsatt immunförsvar samt gravida. Här gäller det att följa allmänna riktlinjer och läkares rekommendationer. 

Vad gör man med rester?

Potatis, ris eller grönsaker — det finns mängder med maträtter som bygger på rester och det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan skapa.

  • Några exempel på användbara rätter är soppor, pyttipanna, omelett, risotto och asiatiska wokrätter.
  • Frukt och bär går bra att frysa in och plocka fram till en härlig smoothie.
  • Det finns jättebra kokböcker i ämnet och du kan även hitta massor med svenska och internationella recept på webben.

Avfall och kompost

  • Planera inköp och tillagning så att du slipper slänga mat. En studie visar att en medelsvensk slänger 100 kg fullt ätlig mat varje år. Och all mat som slängs i Europa och Nordamerika skulle vara tillräckligt för att ge mat åt alla hungriga människor i världen tre gånger om.
  • Ta reda på vilka rutiner för avfallshantering och kompostering som gäller i ditt hus, exempelvis via bostadsrättsföreningens styrelse eller din värd.
  • Kompostera ditt mat- och trädgårdsavfall och glöm inte att anmäla till kommunen om ni har en kompost för matavfall. Många kommuner har även separat hämtning av komposten.
  • Det finns flera sätt att kompostera matavfall. Det vanligaste är att man komposterar utomhus, men det börjar även komma kompostlösningar för inomhusbruk. Gör en snabb sökning på webben så kommer du att hitta en lösning som passar dig och dina behov bäst.

I många kommuner får du dessutom en sänkt sophanteringsavgift om du kan visa att du komposterar ditt matavfall.

Kyl och frys

En enkel tumregel är att ju kallare du förvarar din mat, desto längre håller den. En bra temperatur i kylskåpet ligger mellan + 4—5 C° och frysen bör vara inställd på -18 C°.

Olika livsmedel klarar kyl och frys olika bra. Ofta kan du få hjälp genom att läsa på förpackningen, men här följer en lista på vad du bör tänka på för att dina livsmedel ska hålla längre.

  • Kött och fisk ska in i kylen så fort som möjligt. Köttfärs, rå fisk och skaldjur är extra känsliga och placeras gärna på den kallaste platsen. Mät med en termometer om du är osäker.
  • Alla mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp. Ju kallare de förvaras desto längre håller de. Även om det är skönt med en långfrukost på helgen, så gör du klokt i att sätta in mjölk och smör kylskåpet så fort som möjligt. Lukta och dofta innan du slänger och lita inte blint på bäst-före-märkningen. Mjölk, fil och yoghurt som står kallt i kylskåpet klarar sig oftast betydligt längre än det som står angivet på förpackningen.
  • Frukt och grönsaker i kylen. Om du ska förvara grönsaker en längre tid så mår de flesta grönsaker bra av att ligga i kylskåpet. Gärna i grönsakslådan längst ner i kylskåpet. En del frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp då de kan få köldskador. Detta gäller bland annat banan, ananas, gurka och aubergine. Lägg dem istället svalt i ca +12-15 C°.
    Potatis är mer ömtålig än man kan tro. Om potatisen utsätts för solljus så kan den bilda ett giftigt ämne som heter solanin. Därför ska potatisen förvaras mörkt och svalt så att den inte blir mjuk och får groddar.
  • Kött och fisk går utmärkt att frysa och klarar sig länge innan tillagning. Det är smart att dela upp i lufttäta portionsförpackningar så att det inte torkar ut. Märk med datum så får du bättre överblick. Magrare kött så som vilt klarar sig i regel längre i frysen än feta köttbitar. Viltkött håller bra i frysen i över ett år, medan feta charkprodukter har en förmåga att härskna och därmed bör ätas efter ett par månader.
  • Mejeriprodukter i frysen. Om du får matfett, mjölk eller grädde över så går det bra att frysa. Tänk bara på att fryst grädde inte går att vispa, men den funkar utmärkt i matlagning. Det går bra att frysa in ost. Men eftersom den blir lätt grynig så är det bättre att riva den och frysa in till exempel för pajer och gratänger.
  • Det går bra att frysa in frukt och bär. Om du fryser in frukt så är det bra att dela den i mindre bitar. Frukt och bär håller över ett år i frysen, men kan torka och tappa i smak och konsistens. Grönsaker mår bäst av att förvällas innan de stoppas i frysen. Koka upp vatten, lägg i grönsakerna en kort stund och spola sedan av dem i kallt vatten innan de fryses in.

Kunskapstest: Förvara mat

Visar fråga 1 av 3

1. Hur länge håller tillagad mat i kylskåp?

2. Hur mycket fullt ätlig mat slänger en medelsvensk under ett år?

3. Hur ska potatis förvaras?

Ditt resultat