Riksbyggen ökar bostadsproduktionen

Bara någon månad efter att Johanna Frelin blev Riksbyggens första kvinnliga vd var pandemin ett faktum. Hon ställdes inför utmaningar ingen var förberedd på och leder nu Riksbyggen mot nya mål.

”Bostadsbristen är inte över på något vis. Den är större än någonsin. Vi kommer att öka vår bostadsproduktion – när andra minskar så ökar vi.”  Johanna Frelin, vd Riksbyggen

Det blev ingen mjukstart för Johanna Frelin, 51, när hon tog över som Riksbyggens första kvinnliga vd i januari 2020. Kort efter tillträdet förändrades allt i och med covid-19.
— Det är klart att det blev ju inte alls som jag hade tänkt mig. Jag hade planerat en turné över hela landet och det försvann. Jag är inte en vd som sitter och läser rapporter utan jag vill träffa folk. Men då fick jag hitta andra sätt att göra det på, berättar hon.

”Folk vågade inte gå på visningar”

Arbetet kom att handla om att bedöma risker, att ta fram nya riktlinjer och att bemöta den rädsla som uppstod i samhället.
— Vi sa tidigt att ”vi ställer inte in, utan vi ställer om”. Men hur gör man det på ett säkert sätt? Folk var ju så rädda i början. Det var en stor utmaning, berättar hon.

Dippen på bostadsmarknaden kom direkt i april och maj, samtidigt var Riksbyggen snabba med att införa virtuella visningar av lägenheter.
— Det fanns fortfarande ett tryck på marknaden men folk vågade inte gå på visningar. Då kunde vi erbjuda ett alternativ till de stora öppna visningarna, berättar Johanna Frelin.

När allt fler valde att gå vidare med flytt eller bostadsköp under sommaren återhämtade sig marknaden lite. En undersökning Riksbyggen genomförde under perioden visar också att många började reflektera över sitt boende och att en av fem funderade på att förändra den.

Nästa mål: Öka bostadsproduktionen

Vid årsskiftet 2019/2020 hade Riksbyggen 4 163 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre. För att ge bostadsmarknaden en skjuts i rätt riktning har Johanna Frelin och Riksbyggen nu som målsättning att fortsätta att öka sin bostadsproduktion, även om andra aktörer tvingas minska. Målet är att öka till 5 000 bostäder i pågående produktion per år och lägger huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i ett nytt fastighetsbolag för att frigöra kapital.

Stannar bostadsbyggandet av kommer det leda till ökad bostadsbrist. 
—  Jag tänker att vi kan göra mer än vad vi gör. När andra bostadsutvecklare stänger igen så kommer vi att satsa. Vi kommer att använda vårt eget bestånd för att finansiera i nyproduktion de närmsta åren. Det kommer öka risken lite för Riksbyggen. Men också göra ett större avtryck i samhället, säger hon.

Som det ser ut idag går det inte att genomföra många nybyggen eftersom det inte går att sälja tillräckligt med lägenheter i förväg för att kunna finansiera projekten. Ett vanligt villkor är att 50 procent eller fler av lägenheterna ska vara sålda för att bygget ska kunna inledas. Det innebär en stor osäkerhet för köparna som inte längre köper på ritning som tidigare.

— Det här gör att vi kommer att kunna finansiera bostadsproduktion i en högre grad än vad vi gör idag och vi har mer resurser att bygga för, utan att ha banklån. Någon måste ta en risk och vi har musklerna att kunna göra det. Det är ett modigt beslut, men känns också väldigt kul, berättar hon och fortsätter:
— Vi började prata om det här innan coronapandemin, men nu känns det nästan ännu viktigare. Vi ser andra aktörer på marknaden som försvinner, går i konkurs, i rekonstruktion eller säljer sina projekt för en krona. Då finns det en större position för oss att ta.

Satsar på social hållbarhet

Målsättningen är också en del i Riksbyggens roll som samhällsbyggare.
— Riksbyggen har funnits i 80 år och alltid anpassat sig till de sociala och samhällsutmaningar som finns. Hållbarhet är en av Riksbyggens ledstjärnor i bred bemärkelse och det vi säger nu är att vi också ska satsa på social hållbarhet. Vi tittar på hur man via våra bostäder kan minska segregationen, öka tryggheten och stötta människor till ett hälsosammare liv.

Så arbetar Riksbyggen med hållbarhet

Hur är du som chef?

– Jag är lyssnande och glad. Man kommer långt med att inte ha en sur min och jag tycker att det är roligt att vara en chef. Jag försöker utstråla det och det smittar av sig. Dessutom vågar jag vara rak, tydlig och okomplicerad. En av mina deviser är ”En spade är en spade”. Jag bäddar inte in saker och människor ska inte behöva fundera på vad jag egentligen vill. Jag är målfokuserad och inte någon ensamspelare, utan en teamperson. Jag är hela tiden mån om att skapa engagemang och att vi är många som bygger upp något tillsammans.

Hur är det att vara kvinnlig chef i en mansdominerad bransch?

— Jag har inte märkt så mycket av det eftersom jag inte har träffat så mycket folk. Tystnaden tiger still. Men jag är stolt över att vara den första kvinnliga vd:n för Riksbyggen och att vi har en styrelse som är modig och progressiv och som vill visa något. Sedan kommer jag säkert att stöta på fördomar, men jag upplever att människor främst har varit väldigt öppna och nyfikna.

Hur återhämtar du dig efter en tuff arbetsvecka?

— Jag åker till stallet. Jag har tre islandshästar och där är jag tre till fyra dagar i veckan och rider. Jag tror att det är tack vare hästarna som jag aldrig har känt en tendens till utbrändhet eller stor trötthet under mina 20 år som chef. Mitt mål är att få upp pulsen nästan varje dag en liten stund och jag har alltid haft ett rikt och aktivt fritidsliv med mycket träning och natur. Jag tror att det är viktigt att ha en passion utanför jobbet och familjesituationen som upptar ens tankeverksamhet. Det kan vara golf, det kan vara stickning, det kan vara möbeltapetseri. För mig är det hästar. När jag är i stallet är det ingen som bryr sig om vad jag jobbar med.