Energioptimering

Energi är en av de största kostnaderna för en fastighet och det finns mycket pengar att spara på att se över sina energitjänster.

En genomtänkt energiförvaltning bidrar till både ett ökat driftnetto på fastigheten och en tydlig hållbarhetsprofil. På Riksbyggen har man en vid palett av energitjänster, både för kommersiella kunder och bostadsrättsföreningar. Det går att anlita oss för allt eller bara några delar av energitjänstpaketet.

– Vårt baspaket är tillsyn och skötsel av de tekniska installationerna, vilket innebär att en tekniker åker ut till kunden och ser till de fysiska komponenterna. Sedan finns det flera tilläggsavtal som exempelvis driftövervakning genom larmhantering av fel- och driftlarm samt individuell mätning där vi får möjlighet att samla in underlag för att kunna debitera den faktiska användningen, säger Robin Dunborg.

Även energiutredning, energioptimering och energideklaration finns bland Riksbyggens energitjänster och samtliga tjänster grundas på företagets ledord: långsiktighet, trygghet, samverkan och nytänkande.

– Vi har inget intresse i kortsiktiga affärer hos våra kunder utan vi vill skapa en långsiktig och trygg affärsrelation för många år framöver.

– När vi kliver in med vårt största premiumpaket, ”Energioptimering”, besöker vi kunderna och utför en energiplan (energiutredning) där vi identifierar förbättringspunkter och tar fram åtgärdsförslag som presenteras som investeringar. Investeringarna planeras in under avtalstiden ihop med kunden. Vi blir en rådgivare mot kunden och lägger upp en plan som fungerar både tidsmässigt och ekonomiskt, säger Robin Dunborg och fortsätter:

– Vi bistår också med genomförandet av investeringarna. Genomförandet utför vi som konsulter där vi tar på oss kundens roll som beställare. Skulle kunden vilja ha ett fast pris utan risker är alternativet att vi tar rollen som entreprenörer. Vi skräddarsyr helt enkelt upplägget utifrån kundens önskemål.

Samtidigt menar han att det hos de flesta kunder finns mycket lågt hängande frukt, det vill säga saker som är lätta att åtgärda med kort payoff.

– Den kunden jag senast gjorde en energioptimering hos kunde spara runt 80 000 kronor eller mer om året genom att investera knappt 350 000 kr. Det finns många saker som går att lösa fort och som sparar pengar åt våra kunder.