Energideklarationer och energiklasser

Vad är egentligen en energideklaration och vad betyder de olika energiklassningarna? Hur kan en energideklaration hjälpa er förening att jobba med energifrågor? Idag erbjuder många banker rabatt för byggnader som har en bättre energiklass. Därför kan det vara av intresse att arbeta med energifrågor i er förening.

Vad är en energideklaration och varför behöver en fastighet energideklareras?

Energideklarationen är ett dokument med bland annat uppgifter om hur mycket energi som används i ett hus. Energideklarationen ger också åtgärdsförslag på hur man kan använda mindre energi inom fastigheten. Detta gör att man som förening både kan spara pengar och göra en insats för miljön!

Sammanfattningsvis, genom att göra en energideklaration får byggnadsägaren en god överblick över byggnadens energistatus och inomhusmiljö som kan gynna de flesta!

I energideklarationen finns olika energiklassningar på byggnader, vad innebär dessa?

Energiklass A står för en mycket låg energianvändning och G för en hög. En byggnad som har en energianvändning som motsvarar det krav som ställs på ett nybyggt hus idag får klass C. Energiklassen bestäms utifrån den energianvändning som byggnaden har haft under året innan man utfärdade energideklarationen.

Idag erbjuder många banker rabatt för byggnader som har en bättre energiklass. Vissa banker godtar energiklass C, som motsvarar nybyggnadskraven, medan andra kräver energiklass B eller A för att ge ett fördelaktigare lån säger Energistrategen Mari-Louise Persson.

Vill du lära dig mer?

Energimynigheten har en kostnadsfri webbkurs i energieffektivisering som riktar sig till bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare. Kursen ger grundläggande kunskaper i energifrågor och ett stöd för att komma igång med energiåtgärder.

Energimyndigheten har tagit fram utbildningen tillsammans med Riksbyggen, HSB, Bostadsrätterna och Fastighetsägarna.

Läs mer om Energimyndighetens kurser här