Fem vanliga frågor om nyproduktion

Att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig från att köpa en befintlig lägenhet eller villa. Så, hur ska man då tänka? Här är svaren på fem vanliga frågor gällande nyproduktion.

Hur mycket nyproducerade bostäder finns det i dag?

I våra större och medelstora städer finns en ganska omfattande nyproduktion, i synnerhet i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmöområdet. Enligt statistik från Booli har 37 640 nyproducerade bostäder varit till salu under året 2020.

Hur går köpet till?

När man ger sig in i en bostadsrättsaffär gör man det i två steg. Först tecknar man ett förhandsavtal, som därefter leder till ett upplåtelseavtal. Båda avtalen är en bindande affärshandling. Båda parter har också en skyldighet att fullfölja affären, om det inte skulle inträffa något extraordinärt som att huset inte kan etableras, om det visar sig att det inte finns någon efterfrågan alls i huset, eller man inte uppfyller vissa krav. Men annars ska båda parter fullfölja sina förpliktelser.

▸ Steg för steg om hur ett bostadsköp går till

Vad händer om jag inte får min nuvarande bostad såld?

Gör man en marknadsmässig bedömning av sin bostad och tar en auktoriserad mäklare till hjälp, så är det oftast en tidsfråga innan man får sin nuvarande bostad såld. I vissa lägen kan det ta ganska mycket längre tid, och då behöver man givetvis ta en dialog med sin bank. Men så länge man har ett objekt man lägger ut till marknadsmässiga villkor är det sällan några problem. Ha däremot beredskap vad gäller tid om du planerar att flytta.

▸ Det här ingår i Riksbyggens Trygghetslöfte

Är det dyrt med nyproduktion?

Det är lätt att göra snabba antaganden och bara jämföra mellan kvadratmeterpriser. Men det är viktigt att titta på vad man får för pengarna och helheten. Vid nyproduktion får du ofta den senaste tekniken och de senaste materialen med hänsyn till energiåtgång och miljömässiga byggnadskrav. Det finns ofta innergårdar, cykelförvaring, tvättlösningar och gemensamhetslokaler som inte går att jämföra med en bostad som funnits en längre tid, och då kan det uppstå en prisskillnad. Men den prisskillnaden får du något för.

Vilka är fördelarna med att bo i nyproduktion?

Du har moderna planlösningar, moderna materialval och garantier på allt som ingår i bostadsrätten. Du kan även vara med och utforma din bostad, både när det gäller inredning men ibland även planlösning. Bostadsutvecklaren har ofta tagit ett helhetsgrepp på närmiljön och själva bostaden. Det finns också en uppstart av själva föreningen där god ekonomi, bra underhåll och ett bra styrelsearbete lägger en god grund för framtiden. En annan fördel är att det är fast pris. Du slipper stressiga budgivningar och kan göra en ekonomisk kalkyl i lugn och ro.

▸ Fler fördelar med att köpa bostad av Riksbyggen