”Att handla med Riksbyggen har varit roligt från början till slut!”

Förra året sålde Bertil och Catarina Olofsson sin villa på Öckerö i Göteborgs skärgård där de bott i över 40 år och flyttade till Dalvik i Jönköping och en nyproducerad trea i Brf Prostkvarnen. Omställningen från ett hus på Västkusten till en lägenhet i Jönköping kan tyckas stor, men för Bertil och Catarina har det gått över all förväntan och nu stormtrivs de med sin nya verklighet.

Svårt att hitta rätt

Att komma närmare familjen var den största anledningen till att Bertil och Catarina valde att flytta. Barnen, Christofer och Emelie, har båda studerat på Högskolan i Jönköping och bor nu här tillsammans med sina familjer. Men eftersom paret inte hunnit planera för flytten särskilt länge stod de heller inte i några bostadsköer, något som gjorde det svårare att hitta en lägenhet.

– Ganska tidigt anmälde vi oss därför till Riksbyggen Förtur och började titta på var i Jönköping det byggdes. På så vis behövde vi inte vänta lika länge på en lägenhet, säger Bertil.

Paret hade även en del krav på det nya boendet som gjorde att det inte var helt enkelt att hitta något som föll dem i smaken. Framför allt var själva läget viktigt.

– Vi ville ha solljus under dagen och bo i närheten av vatten. Och har man som vi bott i skärgården i 40 år så vet man att vinden kommer oftast från väst, och då ska lägenheten ligga i öst, för där får man lä, konstaterar Bertil.

Har uppfyllt alla förväntningar

Tillslut fastnade de för Brf Prostkvarnen i stadsdelen Dalvik där de så småningom blev erbjudna en trea på fjärde våningen. Tack vare byggnadens unika design med en stor balkong som löper runt hela huset har de nu utsikt åt både norr, öster och söder.

Känslan när de klev in genom dörren till lägenheten för första gången är svår att beskriva:

– Det var såklart en enorm förväntan och man kände sig ordentligt nervös innan vi väl fick se lägenheten. Att sitta och titta på en ritning är en sak men man vet ju aldrig exakt hur det kommer att bli. Men det var långt mycket bättre än vi hade kunnat föreställa oss och vi har verkligen inte blivit besvikna! Den här lägenheten har uppfyllt alla förväntningar. Det finns faktiskt ingenting jag kan komma på som vi saknar, säger Bertil.

Par fikar på balkong

Självklart med nyproducerad lägenhet

Att det skulle bli en nyproducerad lägenhet var det heller aldrig någon tvekan om.

– Det fanns liksom inte på kartan att det skulle bli något annat än nyproduktion. Allting är nytt och fräscht och vi fick dessutom möjligheten att påverka mycket själva, såsom färgval och vitvaror, vilket gjorde att vi fick allt precis som vi ville ha det. Nu har vi verkligen hamnat i något där vi trivs, resonerar Catarina.

En nyproducerad lägenhet har även andra fördelar, menar Bertil. En viktig sådan är ökad trygghet.

– Alla lägenheter i huset har ju säkerhetsdörr redan från början, vilket känns tryggt. Det gör även att hemförsäkringen blir lägre. Dessutom bor vi i ett så kallat smart hem där vi kan styra många funktioner i hemmet direkt via en app i telefonen. En sak vi kan göra från appen är att enkelt sätta på och stänga av vattnet i lägenheten så att vi slipper risken för vattenskador när vi är bortresta. Även det gör att försäkringen inte blir lika dyr. Funktionerna i smart hem-appen sänker dessutom elräkningen avsevärt, bland annat eftersom vi kan anpassa belysningen i olika rum och ställa in den efter olika förvalda lägen, förklarar Bertil.

Brf Prostkvarnen vardagsrum

Smidigt bostadsköp

Både Bertil och Catarina är även väldigt nöjda med hur smidigt hela bostadsköpet har varit.

– Det har aldrig varit några problem eller tråkiga besked. Att handla med Riksbyggen har varit roligt från början till slut. Och det är jätteviktigt när man ska göra en så stor affär som ett bostadsköp faktiskt är, säger Bertil.

Särskilt nöjda är de med ansvarig säljare för projektet, Maria Kjellgren.

– Hon är ett kapitel för sig. Så som hon har ställt upp och svarat på våra frågor och hela tiden varit tillgänglig, det har faktiskt varit helt fantastiskt, avslutar Bertil med ett leende.