Anneli och Ola hittade hem i Strömsör

Egentligen hade de inte tänkt så mycket på att sälja huset, men när drömlägenheten plötsligt dök upp gick allt väldigt fort. En perfekt planlösning, stor balkong och söderläge var det som de fastnade för. Och att komma lite närmare stan.

Tröttnade på alla måsten

I 20 år bodde de i sin villa i Morön och trivdes utmärkt. Det var först när barnen hade lämnat boet som de kände att det blev lite tomt. Anneli, som är rektor på Bureskolan, och Ola, som arbetar med IT, började snegla på några bostadsområden de gillade.

– Vi tröttnade på alla måsten med ett hus, som underhåll, trädgårdsskötsel och snöskottning. Sedan ville vi tillbringa mer tid i sommarstugan i Byske, berättar Anneli.

Närmare stan och älven

De hade också en längtan att komma lite närmare stan. Så när chansen dök upp i den nya stadsdelen Strömsör, nära älven, slog de till. Och det gick fort.

– När vi fick beskedet att vi fått den lägenhet vi helst ville ha stod vi i praktiken färdigpackade i hallen och skulle åka till USA. Vi fick ta vägen om banken för att skriva på alla handlingar, säger Ola och skrattar.

"Vi älskade planlösningen"

Det var viktigt för Anneli och Ola att det nya boendet låg nära älven. Att det fanns flera olika alternativ på lägenheter upplevde de som mycket positivt. Innan de bestämde sig hade de tittat på många varianter men när de kom till den här var det aldrig någon tvekan. Anneli, som enligt Ola är parets ”inredningsarkitekt”, berättar:

– Planlösningen, vi bara älskade den! Den öppna, luftiga och ljusa känslan i kombination med söderläget. Och den stora inglasade balkongen på 20 kvm, det blir som ett extra rum. På vintern, när löven har släppt, ser vi älven.

Par fikar på inglasad balkong

Nu kan vi bara vara

Förutom att de stortrivs har de fått ett liv utan lika många måsten som tidigare. Ola kan spela mer padel och lägga den tid han behöver på Morön BK:s damer som spelar i Elitettan och Anneli hinner med fler gympass. Dessutom blir det fler besök i sommarstugan och mer tid över för att träffa barnen, släkt och vänner.

– När vi kommer hem och stänger dörren kan vi bara vara och göra vad vi vill.

Att det blev en bostadsrätt var självklart, hyresrätt var aldrig något alternativ.

– Vi vill rå om det själva. Dessutom tror vi att det är en bra placering, värdet kommer att öka.

Riksbyggen var transparenta

På frågan om hur det var att flytta in i en helt ny stadsdel är de eniga om att det till en början var lite stökigt.

– Vi flyttade in i etapp ett. Nackdelen med det var att vi bodde där när etapp två färdigställdes och även etapp tre. Men Riksbyggen var transparenta och upplyste oss noga om allt detta i förväg. Och det har gått bra, men det ska bli skönt till hösten när allt är klart.

De lyfter också fram fördelen det har varit att ha en och samma kontaktperson. Tillgängligheten under hela köpprocessen var en stor trygghet.

Det ska kännas rätt i magen

Anneli och Ola lutar sig tillbaka i soffan, smuttar på kaffet och njuter av känslan att bo i en nyproducerad lägenhet där de själva har kunnat vara med och påverka genom tillval.

– Vi fick aldrig se lägenheten innan vi flyttade in, men skulle ändå göra både val och tillval. Och det är mer än vad man tror. Vårt råd är att ta god tid på sig och verkligen känna efter vad som blir bäst. Var noggranna!

I framtiden, inte allt för lång bort, hoppas Anneli att AI (artificiell intelligens) kan lösa många av tillvalen baserat på kundens tycke och smak. Men viktigast av allt, det vill hon verkligen understryka, är att det ska kännas rätt i magen, att här kommer vi att trivas. Så kände Anneli och Ola.