- Kläder och skor: För att få till en bra vana att kontinuerligt rensa ut bland dina kläder, avsätt en plats i din garderob där du kan lägga saker du inte längre använder och som du därför kan skänka eller sälja. Är ni fler i familjen så bör en sådan låda eller hylla finnas i varje garderob. När lådan är full är det dags att göra sig av med sakerna.
- Textilier: Textilier ska inte slängas i hushållssoporna utan återvinnas. Många klädkedjor tar emot uttjänta plagg som du inte kan sälja eller skänka till second hand. Bestäm till vilken affär eller återvinningsstation du ska lämna in sakerna som du ska slänga. Har du ingen bil och behöver hjälp att forsla bort saker? Det finns företag som hjälper till med detta. Även kommuner brukar ha mobila återvinningsstationer som placeras på bestämda platser vid olika tidpunkter på året.
- Pappersåtervinning: Pappersåtervinningen kan du samla i en papperskasse, i en låda längst ner i någon hurts eller varför inte i ett tidskriftsställ. Det viktiga är att du placerar pappersåtervinningen lättillgängligt, där du slänger mest papper. Jag har min pappersåtervinning på hjul så att jag kan flytta den vid behov.
- Kartongåtervinning: Kartongåtervinning är bra att få plats med i köket, där också flest förpackningar som ska slängas brukar finnas. Sköljer du dina matvarukartonger ordentligt och låter dem torka så kan du ha kartongåtervinning någon annanstans, exempelvis i hallen eller i ett skåp.
- Glas, plast och metall: Glas, metall och plast hör också ofta ihop med matförpackningar och är därför praktiska att förvara i köket. Om du inte har plats under din diskho så kan ett tips vara att flytta ut sophinken därifrån till en pedalhink att ställa på golvet. Då kan källsorteringen få plats där soporna tidigare varit. Om du inte har en återvinningsstation så nära dig kanske du behöver större kärl att samla återvinningen i än vad du får plats med i köket. Mitt tips då är ändå att ha mindre kärl i köket som du sedan regelbundet kan bära ut till återvinningen i bostadsföreningen, garaget eller på balkongen, eller där du tycker att du får plats med större kärl.
- Batterier och pantflaskor: Dessa behöver inte förvaras i köket, men skapa plats för bägge så att du kontinuerligt kan lägga dem på ett bestämt ställe. Därefter kan du sedan kan ta med dig dem till pantstationen respektive återvinningen. Och varför inte förvara gamla batterier i en snygg ask eller korg? De ju inte är kladdiga på något sätt.
- Saker som ska slängas på tippen: Avsätt en plats för dem i förrådet, källaren eller på vinden. När det blir tillräckligt mycket åker du iväg med dem och slänger dem på rätt ställe. Det finns även företag som hjälper dig att forsla bort detta.
När du har skapat dessa platser blir det mycket enklare att kontinuerligt göra dig av med saker och återvinna dem på rätt sätt. Du får så småningom en härlig rutin för detta som kommer att göra att allt detta kommer att gå av bara farten. Stort lycka till med att skapa dessa uppsamlingsplatser och återvinningsstationer!