Uppåt väggarna

Har du en tom och tråkig väggyta över? Grattis, då har du chans att fixa din nya drömvägg! Så här gör du.

Text: Helén Bjurberg Foto: Angelica Söderberg

  • Tänk utanför boxen. Det är lätt att snöa in på tavlor när man ska pynta sina väggar, men tänk på att alltifrån foton och kartor till växter, lampetter eller tomma ramar kan bli till konst i rätt miljö och sammanhang.
  • Fega inte med färg. Färg är roligt och ger din vägg personlighet, men se till att hitta en skön balans. En färgstark eller spräcklig vägg kan behöva balanseras upp med lugnare prydnader eller alster som plockar upp tonerna från tapet eller väggfärg, medan en blekare och mer neutral grund ger utrymme för konst som tar mer plats.
  • Hitta en röd tråd. Fundera över vilken känsla du vill att din vägg och ditt hem ska förmedla och välj inredningsattiraljer efter det. Inga färger, former eller material är förbjudna, men se till att de hör ihop på ett eller annat sätt.
  • Bryt av. Det är viktigt med en genomgående känsla i kompositionen men också att våga liva upp den med något oväntat. Blanda till exempel den köpta konsten med personliga bilder, mixa oljemålningarna med ett abstrakt konstverk eller bryt av den svartvita tavelväggen med något kulört.
  • Glöm inte belysningen. Utan ljus blir väggen lätt platt och tråkig. Fundera hur du vill lyfta och använda ytan och ta hjälp av flera olika tak-, vägg- och golvlampor för olika funktion. Addera en eller flera spotlights i taket eller på väggen för att maxa uppmärksamheten på utvalda konstverk.
  • Storleken räknas. Stora tavlor och konstverk är ofta effektfulla, men behöver yta för att komma till sin rätt. Tänk därför på att anpassa storleken på konstverket efter den totala väggytan och varva stort med smått för bra harmoni.
  • Planera. Häng inte upp konsten planlöst på väggen utan försök skapa en komposition av alla produkter du vill ha med. Du kan antingen ta hjälp av en gemensam bas- eller mittlinje, alternativt gruppera efter färg eller form.

Börja med att placera ut allt på golvet så får du en känsla för hur det kommer bli när det kommer upp på väggen. Testa olika alternativ och ta bilder med mobilen så att du kan jämföra innan du bestämmer dig.

På bilden:
Tapeten heter Mineral 4226 och kommer från Borås tapeter. Glaslampan är från Globen Lightning och klockan från EM möbler. Speglar och ramar kommer från Läkarmissionen. Samtliga växter och krukor är från Plantagen. Bokhyllan kommer från Designtorget, soffan är privat, kuddar från EM möbler och byrån från Erikshjälpen. Ljusstakarna och lampan på byrån är privata.

5 frågor till inredningsexperten Elin Zetterlind Millerud. 

Varför ska vi egentligen lägga krut på väggarna?

– Väggarna är vår bonusyta i hemmet och som kan sprida extra trivsel om vi använder dem rätt.

Vanligaste misstaget vi gör med våra väggar?

– Vi glömmer dem, lämnar dem blanka eller glömmer att nyttja hela ytan. En klassisk miss är till exempel att inte hänga gardinerna ända från taket. Gör det och vips så känns takhöjden högre.

Hur ska man tänka när man börjar inreda/planera en tom vägg?

– Tänk först igenom vad du är i störst behov av. Förvaring? En känsla av rymd? Mysfaktor? Ta sedan tid på dig att hitta de möbler och produkter som passar ditt ändamål. Slutligen, tänk på att få en balans i rummet så att inte någon vägg väger över för tungt.

Fondvägg, växtvägg och tavelvägg? Vad blir nästa väggtrend?

– Till mångas förskräckelse säger jag att spegelväggen kommer tillbaka på ett eller annat sätt. Speglar är ett fantastiskt sätt att få rum att växa och ge rymd.

Ditt absolut bästa tips för en snygg och modern vägg?

– Jag gillar att rama in. Det är supersnyggt med ett överdimensionerat motiv, som exempelvis en motivtapet. Mitt kommande projekt hemma är att rama in en matta med tryckt motiv. Sist men inte minst, glöm inte att ljussätta väggen.

 

Ålder: 36.
Bor: Krusenberg.
Familj: Sambo, hund och bonusbarn.
Gör: Mode- och inredningsstylist på My Sister & I AB.

 

Väggplock

Smarta och snygga lampan Astoria från Globen Lighting är formgiven av Anna Landerholm. Den finns i mässing, svart och vitt och kostar 1 895 kronor.

På sajten Printler.se kan du beställa hem exklusiv fotokonst från svenska fotografer. Motivet Glasspegel är fotograferad av Stockholmsfotografen Sofi Sykfont och kostar mellan 249 och 2 995 kronor beroende på storlek, utförande och ram.

Den stilrena väggklockan Norm av Norm Architects för Menu finns bland annat på Designfirman och kostar 2 699 kronor.

Ljuslampett av Kristina Stark finns på bland annat Designonline.se, för cirka 675 kronor.

Spexig spegel med lampor kommer från Cirkuslampan och kostar 3 895 kronor.

Den smäckra vägghyllan Archetto från Fogia kostar 2 140 kronor.

Charmig ram i turkos med patina, finns på Ellos för 120 kronor.

Kaxiga Vertiplants är en retroinspirerad kvadratisk väggampel i plast. Finns i färgerna grå, svart och vit och kostar cirka 400 kronor, bland annat på Room99.