”Valde att ställa min son i kön hos Riksbyggen”

Med Riksbyggen Förtur får du tillgång till bostäder före de når den öppna marknaden. John fick chansen att köpa sin lägenhet i Brf Djurgårdsvyn via Förturskön.
– Det var mina föräldrar som ställde mig i kö för att säkerställa att jag kunde få ett boende framöver när jag blev äldre, säger han.

Brf Djurgårdsvyn bakonger

Brf Djurgårdsvyn i Stockholm.

Med Förtur har Riksbyggen skapat ett koncept som ger medlemmar förtur till bostadsprojekt samt flera andra fördelar. Genom att vara medlem samlar du på dig poäng som sedan placerar dig i en kö bland de Riksbyggen-projekt du anmäler ditt intresse till.

Gå med i Riksbyggen Förtur

Tidig medlem

Redan i slutet av 1980-talet gjorde Johns föräldrar honom till medlem i Riksbyggen Förtur. Det har skapat flera fördelar för John, dels har han samlat på sig många poäng vilket ger honom en bra placering i förturskön, dels har han kunnat avvakta tills han hittade det perfekta boendet.

– Jag har dock under tiden valt att använda mig av den reguljära bostadsmarknaden för att inte slösa bort mina poäng tills en riktig guldklimp visar sig, och det var Norra Djurgårdsstaden, säger han.

Brf Djurgårdsvyn, där John hittade en bostad, är ett omtalat bostadsprojekt signerat Riksbyggen och arkitekten Thomas Sandell. Lägenheterna har en omsorgsfullt utvald inredning som till stora delar är specialdesignad av Thomas för att gå hand i hand med husets omgivningar.

Gå med i Riksbyggen Förtur

Hur gick det till när du köpte bostad med hjälp av Förtur? 

– Jag anmälde mig tidigt som intresserad av detta projekt och erhöll regelbundna uppdateringar under tiden vi har väntat. När det väl blev dags så fick vi meddelande om att det gick att välja lägenhet, det gick både att titta på 2D-bilder och det fanns en VR-upplevelse, säger John.

Nyckelöverlämning

Med Riksbyggen Förtur får du tillgång till bostäder innan de når den öppna marknaden.

Tillsammans med mäklare plockade sedan John ut tre lägenheter i Brf Djurgårdsvyn som han fick titta närmare på innan han parades ihop med en lägenhet baserat på den poängmängd han hade.

– Efter jag hade flyttat in började magin, som sätter Riksbyggens servicenivå i en klass för sig. Det gick enkelt att anmäla småfel som visat sig under den första tiden. Inte vid ett enda tillfälle fick jag tid nog att undra vad som hände med min anmälan, förklarar John.

Glad över köpet

Han sammanfattar upplevelsen, från början till slut, som smidig och han är glad över att ha köpt en bostad av Riksbyggen.

– Mot bakgrund av min upplevelse har jag valt att ställa min son i kö hos Riksbyggen med förhoppningen att han ska få känna samma tillfredställelse som jag över att få flytta in i det finaste huset i det bästa området i Stockholm, vad det nu än må vara när han är i min ålder, avslutar John.

Ges som present

Riksbyggen Förtur kostar 200 kronor per år för vuxna och 100 kronor om du är under 18 år. Medlemskap har blivit en populär present till exempelvis studenter, förklarar Malin Bergman, ansvarig för Förtur på Riksbyggen.

– Det är en utmärkt present till en student. Det är något som kan vara till stor fördel när det är dags att flytta hemifrån, säger hon.

Gå med i Riksbyggen Förtur

Malin Bergman, ansvarig för Förtur på Riksbyggen

Malin Bergman, ansvarig för Förtur på Riksbyggen.