Brf Svärdsklingans stora innergård omfattar en tomt om 14.860 kvm, som i stort dominerades av bilar och vägar. Det var dags att organisera upp och bygga om gården för att skapa miljöer och funktionalitet som passade gammal som ung, och samtidigt en gårdsmiljö som främjade en trafiksäkerhet samt möjlighet till utevistelse.
Brf Svärdsklingan har totalförvaltning hos Riksbyggen och uppdraget för att utreda och projektera gården lades hos Riksbyggen Ombyggnad. Fredrik Hansson tog över projektet i ett tidigt produktionsskede som projektledare
Skapa en bilfri gård som samtidigt har plats för bilar
Lennart Klaesson har varit engagerad i styrelsen åren innan och under projektet som startade 2020 och var med om den stora projektering och byggperioden.
- Det hela startade med ett behov av att hantera de gamla garagelängorna i plåt som vi hade, berättar Lennart. I övrigt var hela innergården full med parkerade bilar, asfalten var trasig på många ställen. Vi ville långsiktigt skapa en bilfri innergård och successivt fasa ut bilar från den.
Ett orangeri som går att använda året runt, fullt utrustat med kök och byggt på en stabil tegelgrund, i anslutning finns pergolan med sittplatser där gröna klätterväxter kommer att rama in konstruktionen. Framför orangeriet finns sköna solstolar.
Planen lades för att riva garagelängor och bygga ett nytt parkeringshus i två plan där nästan hälften av platserna förseddes med laddboxar och möjlighet att koppla in laddboxar i resterande när behoven uppstår.
Framtidssäkra avfallshanteringen med miljöhus
För att föreningen skulle vara framtidssäkrad när kommande avfallsregler träder i kraft 2027 planerades två helt nya miljöhus med sedumtak som möter kommande krav på insamling av hushållsnära avfall in i planen.
Miljöhuset har försetts med ett tak av sedum, som smälter in i omgivningen samtidigt som det gynnar smådjurliv.
- Miljöhusens placering togs fram i samråd med Borås Energi och Miljö, boende vill oftast inte ha det för nära sin lägenhet men den allmänna rekommendationen är 50 meter från hus till hus för att underlätta tömning och tillgång, berättar Fredrik Hansson på Riksbyggen.
Gästlägenhet ger möjlighet för övernattande gäster
Då många av medlemmarna bor i mindre lägenheter ville man skapa möjligheter för dem att ha övernattande gäster, därför byggdes en gästlägenhet där man återanvände gammal köksinredning. Här finns både kök, sovrum, badrum och vardagsrum för medlemmarnas gäster.
Dränering och uppdatering av VA-anläggning och elserviser
I samband med projektet såg man genom besiktning och underhållsplan att samtliga byggnader behövde dräneras, det blev också tydligt att VA-systemen och elserviserna var föråldrade så även de lades till listan över vad som behövde åtgärdas.
Planteringar i cortenstål som åldras med patina och har en varm och naturlig färg. Gröna växter varvas med stenar. I bakgrunden skymtar den stora oktagonen som är en grillplats med flertalet sittplatser.
Beslut i stämman och röstning
Eftersom projektet var så omfattande behövdes beslut fattas genom samråd i stämman där medlemmarna fick rösta för eller emot investeringen och genomförande av projektet. Själva utformningen av projektet har Riksbyggen tagit hand om i samråd med styrelsen, i egenskap av projektledare har Riksbyggen hand om helhetstänket samt all upphandling, regelverket, arbetsmiljöfrågor m.m.
Gordana Jakupovic och Lennart Klaesson från styrelsen i Brf Svärdsklingan njuter av resultatet.
- En styrelse i en bostadsrättsförening är oftast lekmän och har inte den professionella kompetensen som krävs för ett liknande projekt, i en brf är det många viljor som ska tycka till om placeringar och utformning, svarar Lennart på frågan om de skulle kunna ha drivit projektet själva som förening.
Inbjudande gård med orangeri, lekplats och grill
Gården omstrukturerades och man byggde ett orangeri med fungerande kök, en lekplats och en grillplats under tak i form av en oktagon med flera sitt platser. Planteringar med träd, rabatter och gräsmattor etablerades och nya gångvägar anlades.
Orangeriet har redan använts flertalet gånger, bland annat till ett dop. Här planeras träffar i föreningen även vintertid.
- Fler och fler av våra nya medlemmar är barnfamiljer och nu vågar de släppa ut barnen på gården, tidigare saknades lekplats och gården dominerades av parkerade bilar. Nu står jag på balkongen och tittar ut på det fina resultatet och vet att jag har möjligheten att gå ut på gården med barnbarnen och leka, säger Gordana Jakupovic, som tillträdde som ordförande i föreningen under projektet.
I direkt anslutning till orangeriet och pergolan finns lekplatsen.
Ökad trygghet med hjälp av led-belysning
På gården etablerades nya gångvägar mellan fastigheter, uteplatser och gemensamma lokaler. Samtliga gångvägar och grönområden förseddes med led-belysning för att öka känslan av trygghet kvälls- och nattetid. Såväl belysning från gatustolpar men även infälld belysning visar nu vägen på de nyetablerade gångvägarna på mörka kvällar. Framåt kommer man eventuellt att komplettera lite mer med tillgänglighetsanpassning.
Gångvägar anlades med räcken som ökar tillgängligheten, stort fokus lades på att skapa belysning utomhus för att skapa trygghet. En soltrappa för varma dagar ger möjlighet till extra sittplatser.
- Vi har fått mycket positiv respons från medlemmarna gällande att känslan av trygghet har ökat tack vare den nya utebelysningen som blivit fantastiskt bra, säger Lennart.
Samarbetet med Riksbyggens projektledare Fredrik har flutit på och det har upplevts som tydligt, kompetent och engagerat från föreningens håll.
-Gården är nu inbjudande för alla, vi kan umgås och skapa bättre grannsämja, många utnyttjar grillen och orangeriet, säger Gordana, vi har spel målade på marken vilket gynnar lek för barnen och vänner.
Med rum för spel och lek - stora spelplaner finns uppmålade på gården och runt om sittytor.
- Hela utemiljön är något annat än när projektet startade, då hade vi plåtbarracker som hade erroderat, så det är en enorm skillnad, avslutar Lennart.
Var sak på sin plats - genom att bygga cykelstall och parkeringshus finns nu tydligt anvisad platser för fordon och gården kan istället användas till umgänge, lek och avkoppling.
Faktaruta:
- Rivning av befintliga garagelängor och nybyggnation av ett parkeringshus i två plan (48+46 parkeringsplatser)
- Installation av 38 laddplatser för elbilar
- Byggnation av lekplats
- Byggnation av orangeri som kan användas året runt, utrustat med kök.
- Ombyggnation av utemiljö där vi skapat en bilfri innegård med trygg belysning, anläggning av planteringar, skapat naturliga mötesplatser i form av sittplatser, grillplats.
- Ny VA-anläggning (dag och spillvatten utvändigt) med fördröjningsmagasin och oljeavskiljare.
- Nya elserviser samt matarkablar till varje hus.
- Dränering kring samtliga hus
- Ombyggnation av en lokal till övernattningslägenhet (sanering av asbest) där vi återbrukat gamla köksstommar och delvis sparat befintligt golv.
- Återmontage av befintliga motorvärmare
- Byggnation av två miljöhus med sedumtak som uppfyller kommande krav på insamling av hushållsnära avfall.