Solceller ger halva årsanvändningen av el

Brf Örnsköldsvikshus 2 har gjort en storsatsning på solceller i samband med ett takbyte. Föreningen beräknas nu kunna producera 110 000 – 120 000 kWh/år egen el.


"Uppskattningsvis motsvarar det halva fastighetselen för föreningen på årsbasis."

Sammanlagt är det åtta huskroppar som fått nya plåttak och samtidigt har 1 200 kvm solceller installerats. Föreningen beräknas nu kunna producera 110 000 – 120 000 kWh/år egen el. Uppskattningsvis motsvarar det halva fastighetselen för föreningen på årsbasis.

– Det känns väldigt roligt att vi nu har solcellerna på plats och med mycket bra timing med tanke på att elpriset skjutit i höjden. I föreningen har vi länge arbetat med hållbarhetsfrågorna och med solcellerna kommer vi att både minska klimatpåverkan och minska våra elkostnader, säger Hans Delen, ordförande i Brf Örnsköldsvikshus 2.

Brf Örnsköldsvikshus 2 har tidigare utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Västernorrland inom Riksbyggen.

– För oss på Riksbyggen så är det viktigt att hjälpa bostadsrättsföreningar att utveckla sina fastigheter till att bli mer hållbara. I det här projektet så har vi sett ett helhetsperspektiv och samordnat ett underhållsbehov av taken tillsammans med solcellsinstallationen vilket ger synergieffekter, säger Frida Wallgren, projektchef på Riksbyggen ombyggnad

Solceller ger ett rejält tillskott av el

Solcellsanläggningen har en sammanlagd effekt på 142 kW.

– Solceller kommer att ge ett rejält tillskott till föreningen. Enligt våra beräkningar kommer solcellerna att stå för ungefär hälften av fastighetselen, den el som föreningen står för och som används i till exempel trapphus, gemensamma utrymmen och tvättstugor, berättar Frida Wallgren.

Fakta
Några hållbarhetsåtgärder som Brf Örnsköldsvikshus 2 tidigare gjort: